Kolorowy Śniadaniowy Wrap
Bezmięsne

Kolorowy Śniadaniowy Wrap

Śniadanie w naturze to coś, co zawsze będziesz wspominać z uśmiechem. Nawet, jeśli było bardzo zimno.

Siedzimy w kamperze na parkingu znajdującym się w północnej części Niemiec. Planowałam robienie zdjęć o poranku, ale pada tak mocno, że skończyło się na pracy w środku. W sumie lubię te mokre dni, kiedy siedzimy razem w małej przestrzeni i koncentrujemy się na pracy, żeby jak najszybciej skończyć i spędzić resztę dnia razem. Mama powiedziała mi kilka miesięcy temu, żebym zaczęła spisywać te dni w pamiętniku, bo z upływem lat, wszystko zaczyna się zacierać. Dokładnie to samo zrobiłam już 10 lat temu, w trakcie wyprawy przez Azję z Tomaszem. Przez cały czas trwania podróży zapisałam trzy pamiętniki. Czasami wracam do nich i czytam jak książki, bo nie pamiętam już połowy zdarzeń. Na pewno, nie tak szczegółowo. Pamięć ludzka zaskakuje, na pewno mnie.

Na szczęście mam ten blog i mogę sobie tu pisać ile wlezie. Wię zacznę od wczorajszego dnia. Wstaliśmy bardzo wcześnie do przepięknej pogody. Pracując na komputerze, obserwowałam jednocześnie tańczące po stole światło. Zaparkowaliśmy w lagunie szczecińskiej, więc za oknami były dziesiątki ptaków, dosłownie metry od nas. To był jeden z tych poranków, kiedy zakochujesz się w życiu w kamperze od początku, na nowo. Zdecydowaliśmy się przygotować śniadanie na zewnątrz, co nie było prawdopodobnie najlepszym pomysłem, bo pogoda nie grzeszyła wysoką temperaturą. Siedzieliśmy na brzegu mariny, smażyliśmy jajka i szatkowaliśmy warzywa. Wypiliśmy bardzo mocną kawę i podsmażyliśmy wrapy, które okazały się przepyszne. Kilka prostych składników, a ich miks okazał się niebem w gębie. Oj tak, nawet teraz czuję ten smak. Możecie pomyśleć, że to dlatego, bo jedliśmy coś ciepłego w zimnie. Ale następną turę zrobiliśmy później w kamperze i smakowało równie pysznie.

Kuchnia kempingowa jest prosta, głównie dlatego, bo nie ma tam miejsca na skomplikowane potrawy. Ale czy nie tak powinno wyglądać śniadanie – prosto i pysznie?

Przepis

Będziesz potrzebował (dla 2 osób):

  • 2 duże tortille
  • 4 jajka
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki (jeśli ją lubisz)
  • sól i pieprz
  • masło do smażenia
To jeden z tych prostych przepisów, więc prawdopodobnie już wiesz jak go zrobić. Jeśli nie, zapraszam do czytania.

Usmaż jajecznicę, tak jak zazwyczaj to robisz. Poszatkuj warzywa w drobne kawałki. Na środku tortilli ułóż paski jajek, papryki, cebuli i awokado. Poprósz pietruszką, solą i pieprzem. Złóż górę i dół tortilli, tak, by trzymała się w środku zawartość, po czym zwiń ją z jednej strony na drugą w rulonik.

Roztop masło na patelni i smaż wrapa po obu stronach, aż się ładnie ozłoci i zacznie wyglądać na chrupiący.

Przetnij wrapa w pół.

Smacznego, Marta
Zostaw komentarz


Dziękujemy za Twój komentarz
Ostatnio na Instagramie
Ostatnio na Instagramie