Kiedy byłam dzieckiem, byłam uzależniona od Nutelli na śniadanie. Uwielbiałam ją na kromce chleba, lub lepiej – na łyżce prosto
Kiedy byłam dzieckiem, byłam uzależniona od Nutelli na śniadanie. Uwielbiałam ją na kromce chleba, lub lepiej – na łyżce prosto ze słoika. Lata minęły i nie jestem już fanem czekoladowego śniadania, wolę owsiankę czy musli, ale… ale jestem szczęśliwym posiadaczem męża uzależnionego od wszystkiego, co ją zawiera. Tomasz kocha czekoladę, ja kocham Tomasza, więc nie widziałam innego wyjącia, jak zrobić dla niego słoin czekoladowego kremu.
Będziesz potrzebować:
- ¾ kubka orzechów laskowych
- ¾ kubka słodkiego mleczka skondensowanego
- 90g ciemnej czekolady
- 3 łyżki stołowe syropu klonowego
Podpraż orzechy na patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 180C, następnie ułóż je na papierowym ręczniku i pocieraj, żeby odeszła brązowa skórka. Ostudź, po czym wsyp do blendera i miksuj, aż uzyskasz gładką, oleistą maź.
Do rondelka z grubym dnem wlej mleczko skondensowane, syrup klonowy i wrzuć czekoladę, po czym podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wlej ciepłą czekoladową maź do orzechów i miksuj w blenderze lub w misce, tak jak ja to zrobiłam.
Twój krem czekoladowy jest gotowy. Jedyne co pozostało to przelanie go do słoika, po czym zajadać się nim z rana.
Smacznego, Marta
Znaleziono na: Sto Kolorów Kuchni