Kukurydziane Placki  Z Borów...
Przepisy

Kukurydziane Placki  Z Borówkami i Szałwią

Od tygodnia jesteśmy tylko ja i Mia, bo Tomasz bawi się w Ameryce. Ok nie bawi tylko pracuje, ale nadal,

Od tygodnia jesteśmy tylko ja i Mia, bo Tomasz bawi się w Ameryce. Ok nie bawi tylko pracuje, ale nadal, Kalifornia kojarzy mi się z dobrym relaksem i zabawą. Na wstępie napiszę jaki ogromny szacunek mam do matek samych wychowujących dzieci. Miałam go zawsze, ale po tygodniu z Mią widzę, jak wielkie jest to wyzwanie. Moja dziewczyna nadal jest aniołem z okazjonalnie wyrastającymi rogami, zaś moje zdolności wielofunkcyjności zostały pięknie doszlifowane, jednak jest to czas, kiedy 24/7 czuwam i słucham. Nawet kiedy leci muzyka, nasłuchuję. Nauczyłam się robić sobie makijaż jedną ręką, zaś drugą machać dziecku nad głową zabawką. W kawiarni jem i bujam, co samą mnie doprowadza do śmiechu, bo muszę wyglądać idiotycznie. Prysznice są szybkie, zakupy przez internet nabrały więcej sensu, a spacery to mój relaks. Gotowanie nadal jest fajne. Cokolwiek robię tłumaczę to Mii, czasem śpiewem, przy okazji tańcząc i ucząc ją ciekawych kroków, żeby już je zapamiętywała – being awesome takes practice. I zdaje się, że Mia lubi siedzieć ze mną w kuchni, oczywiście nie za długo, ale zawsze. Niesamowite jak człowiek uczy się gospodarować każdą minutę. Życie jest dobre. I kocham Mię.

Dzisiejszy przepis jest zwyczajnie przesmaczny. Zawdzięczamy go Marcie Stewart, ja jedynie pozmieniałam to i owo. Jeśli znacie mąkę sojową to pewnie zacieracie rączki, a jeśli nie to warto poznać. Jedno jest pewne, warto, bo jest zdrowo, smacznie i nietuzinkowo, a przy okazji prosto. I listek szałwi fajnie na plackach wygląda. Przepis idealny dla jednej głodnej (ja dzisiaj) lub dwóch mniej głodnych osób.

Potrzebujesz (dla 1-2 osób):

  • ½ szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka starta z ½ cytryny
  • ½ szklanki mąki sojowej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2/3 szklanki borówek
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki

W szklance zmieszaj mleko sojowe z sokiem z cytryny i odstaw na bok na jakieś 5 minut. W misce zmieszaj mąki, skórkę z cytryny, sól i proszek do pieczenia, po czym dodaj mleko zmieszane z sokiem (nieco się zetnie), jajko i oliwę. Zamieszaj, by składniki się połączyły, po czym wmieszaj kukurydzę i borówki.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z odrobiną oleju i ułóż listki szałwi, po czym przykryj każdy łyżką ciasta. Smaż z każdej strony aż placki się ozłocą.

Podawać możesz same lub z syropem klonowym czy jogurtem sojowym. Twoja wola. 🙂

Smacznego, Marta.

3 komentarze
  • Jakże się cieszę, że znalazłam Twój blog! Wspaniały! Piękne zdjęcia, smakowite przepisy! Już wyskakuję z pod kołderki i biegnę do kuchni. A do Ciebie będę wracać często 🙂

  • super, wypróbuję, dzięki

  • Buuu a już sie napaliłam. Niestety u nas soja zakazana pod każda postacią 🙁 pożeram więc tylko wzrokiem i miłego wspólnego czasu dziewczyny życzę 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie