Odpowiedz
Okazuje się, że nie ma nic prostrzego jak zrobienie masła orzechowego. Jedyne czego potrzebujesz to orzeszki ziemne, laska wanilii, blender
Okazuje się, że nie ma nic prostrzego jak zrobienie masła orzechowego. Jedyne czego potrzebujesz to orzeszki ziemne, laska wanilii, blender i dużo cierpliwości. Jeśli masz w domu niepodpieczone jeszcze orzechy, zrób to w 175C, aż ładnie się zarumienią, następnie przełóż do blendera, dodaj posiekaną laskę wanilii i miksuj, miksuj, miksuj, aż utworzy się gęsta oleista maź zwana masłem orzechowym 🙂
Ja oszalałam, Tomasz wyjada łyżkami, polubisz i ty.
Smacznego, Marta
Źródło: The Healthy Foodie
37 komentarzy
Zabieram sie już za takie masło i zabieram, trzeba w końcu zrobić! 🙂
-
Ja tez sie dosyc dugo zbierala, ale okazuje sie, ze samo przygotowanie zajelo mi 1/10 czasu zbierania, hahaha. na prawde warto.
Mmm… 🙂 fajny musztardowy słoiczek :). A blender wytrzymał? 😉
-
blender wytrzymał, ale w połowie zrobiłam krótką przerwę, co by ochłoną 🙂
Mniam mniam mniam:P
😛 Mniam mniam mniam!
-
dziękuję Agnieszka za smaczny kometarz 🙂
Ha! Też tak robię masło orzechowe, w właściwie to synek robi. I jest 100 razy lepsze niż ze sklepu 🙂
-
zazdroszcze takiego fajnego syna! i radze korzystac ile sie da, hahaha. Pozdrawiam serdecznie.
Same robicie zdjęcia?
Muszę powiedzieć, że oszalałam na ich punkcie! 🙂
-
same i bardzo dziekujemy za mile slowa :):):)
Uwielbiam, domowe najlepsze:)
-
dziekuje Jud7,fakt, domowe zawsze dobre 🙂
pyszności. Smaki dzieciństwa 🙂
-
tak, kanapka z maslem orzechowym i bananem – mniam
Często stosuję masło orzechowe w swojej kuchni.. do tej pory dokonywałam zakupu w sklepie.. ale coś mi się wydaje, że będę od teraz w domu takie robić ;-)) W końcu co domowe.. to domowe 😉http://www.przysmakiewy.pl
-
dokladnie! 🙂
Super, różne domowe kremy robiłam, pastę tahini ostatnio, a za masło orzechowe jakoś się nie mogę zabrać. Fajnie, że można podrasować jakimś smakiem, tak jak w Twoim przypadku wanilią 🙂 Koniecznie w końcu do zrobienia, bo mężczyzna prosił i tak ładne wygląda w tym słoiczku!
-
mozna zrobic jeszcze w ramach walentynek, mezczyzna sie ucieszy 🙂
jestem pewna, że uzależniłabym się od niego błyskawicznie 🙂
-
haha, pewnie tak jak i ja 😉
mmm muszę kiedyś zrobić masło orzechowe! 🙂
-
koniecznie, jest zdecydowanie lepsze od kupnego.
Oj od dawna czaję się, żeby zrobić domowe masło orzechowe. Najbardziej jednak boję się tego, ze wyjdzie tak pyszne, że zjem cały słoik na poczekaniu 🙂
-
nie będę kłamała, jest spora szansa 😉
Pyszności! Z takim domowym masłem moje muffinki byłyby jeszcze lepsze:)
-
postram się wypróbować twój przepis i dam znać 😀
Tak, tylko czy mój blender to wytrzyma. Przy domowej nutelli mało brakowało, a wyzionąłby ducha
-
da radę! ja mam najtańszą wersję blendera i przeżył, hahaha. Zawsze możesz zrobić przerwe i dać mu chwilę na wytchnienie.
Szaleję za nim i zjadam kilogramami 😉
-
ja też!
Ale super! Takiego prawdziwego jeszcze nie jadłam! 🙂
-
sama byłam zdziwiona jak prosto zrobić domowe masło orzechowe, a do tej pory kupowałam organiczne. kto by pomyślał.
dziękuję za słowa otuchy =*
-
nie ma sprawy, powodzenia i dziękuję za odwiedziny!
-
będę musiała kiedyś wypróbować 🙂
-
Dodaj komentarz
Masełko wygląda smakowicie! Najlepiej użyć solonych orzeszków?