Muffiny z Migdałów i Bananó...
Przepisy

Muffiny z Migdałów i Bananów

Co sprawia, że poniższy przepis jest wyjątkowy? W cieście nie ma ani grama mąki! A smakuje…nie będziesz w stanie przestać

Co sprawia, że poniższy przepis jest wyjątkowy? W cieście nie ma ani grama mąki! A smakuje…nie będziesz w stanie przestać się zajadać. Znalazłam przepis na blogu  Honest fare i po zapoznaniu się ze składnikami nie mogłam go nie wykorzystać. Zapewniam, że po pierwszym gryzie również i Twoja ekscytacja wzrośnie 😉

Będziesz potrzebować:

  • 250g posiekanych migdałów(plus kilka ekstra do posypania)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 40g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 banany (plus więcej do posypania)
  • 2 łyżki stołowe niesłodzonego ciemnego kakao

Rozgrzej piekarnik do 150°C.

Natłuść tacę do pieczenia muffinów i włóż do każdego otworu papierową formę do pieczenia.

W mikserze (lub blenderze tak jak ja to zrobiłam) rozdrobnij migdały i proszek do pieczenia (miksuj tak długo, jak jest to konieczne do rozdrobnienia, ale nie dłużej, bo uzyskasz migdałowe masło…), po czym odłóż mieszankę w misce na bok.

Kolejnym krokiem będzie zmieszanie w mikserze jajek, cukru, bananów i cynamonu, aż do uzyskania gęstego płynu. Zmieszaj suche i mokre składniki.

Przełóż 1/3 ciasta do oddzielnej miski, po czym wmieszaj w nie kakao.

By zrobić muffiny z czekoladowym środkiem, wypełnij każdy z otworów w formime w połowie jasnym ciastem, włóż do środka łyżkę ciemnego, po czym przykryj je ładnie jasnym. Na wierzch ułóż plastry banana i posyp migdałami.

Piecz przez 30-35 minut.

Smacznego, Marta

Source: Honest fare

109 komentarzy
  • Na ile muffinów starczą podane składniki? 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie