Musli po Domowemu
Przepisy

Musli po Domowemu

Wczoraj po raz pierwszy przygotowałam domowe musli i muszę powiedzieć, że okazało się zdecydowanie smaczniejsze od tych, które dotychczas kupowałam.

Wczoraj po raz pierwszy przygotowałam domowe musli i muszę powiedzieć, że okazało się zdecydowanie smaczniejsze od tych, które dotychczas kupowałam. Z poniższego przepisu wyszło około pięciu kubków, więc powinno starczyć na dłuższą chwilę. Jedyne co pozostało, to zdecydować o poranku jak chcę je zjeść – z sokiem, mlekiem, czy jako posypka do jogurtu. Zaskakujące również, jak łatwo można je przygotować. Sprawdź sam!

Czego będziesz potrzebować:

  • 3 kubki płatków owsianych
  • 1 kubek pieczonych wiórków kokosowych
  • 1 kubek posiekanych orzechów
  • ½ kubka syropu klonowego
  • ½ kubka oliwy z oliwek
  • ½ kubka brązowego cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Nagrzej piekarnik do 150 C

Rozpocznijmy od przygotowania wiórków kokosowych, w tym celu rozłóż je na dwóch warstwach papieru do pieczenia i włóż blaszkę do piekarnika na około 7 minut, do czasu, aż wiórki kokosowe staną się lekko brązowe (nie wszystkie zbrązowieją na raz, także obserwuj proces, bo łatwo je spalić).

W dużej misce zmieszaj płatki owsiane, orzechy, przyprawy, sól i cukier, po czym powoli dodaj oliwę i syrup klonowy. Mieszaj, dopóki wszystko się równo połączy.

Rozłóż niezbyt grubą warstwę musli na papierze do pieczenia i włóż blaszkę do piekarnika. Piecz przez około 45 minut, mieszając musli co każde 10 minut.

Gdy granola się ozłoci, wyjmij ją do ochłodzenia, po czym zmieszaj z wiórkami kokosowymi. I gotowe! Smacznego!

Przepis ze strony: Adventures in shaw

1 Komentarz
  • Złotko – przepis smakowity, zdjęcia piękne ale ten błąd! 🙁 “Dwóch” zdecydowanie przez “o” z kreską! Zmień to i będzie cudnie!
    Miłego poranka!

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie