Odpowiedz
Wczoraj po raz pierwszy przygotowałam domowe musli i muszę powiedzieć, że okazało się zdecydowanie smaczniejsze od tych, które dotychczas kupowałam.
Wczoraj po raz pierwszy przygotowałam domowe musli i muszę powiedzieć, że okazało się zdecydowanie smaczniejsze od tych, które dotychczas kupowałam. Z poniższego przepisu wyszło około pięciu kubków, więc powinno starczyć na dłuższą chwilę. Jedyne co pozostało, to zdecydować o poranku jak chcę je zjeść – z sokiem, mlekiem, czy jako posypka do jogurtu. Zaskakujące również, jak łatwo można je przygotować. Sprawdź sam!
Czego będziesz potrzebować:
- 3 kubki płatków owsianych
- 1 kubek pieczonych wiórków kokosowych
- 1 kubek posiekanych orzechów
- ½ kubka syropu klonowego
- ½ kubka oliwy z oliwek
- ½ kubka brązowego cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Nagrzej piekarnik do 150 C
Rozpocznijmy od przygotowania wiórków kokosowych, w tym celu rozłóż je na dwóch warstwach papieru do pieczenia i włóż blaszkę do piekarnika na około 7 minut, do czasu, aż wiórki kokosowe staną się lekko brązowe (nie wszystkie zbrązowieją na raz, także obserwuj proces, bo łatwo je spalić).
W dużej misce zmieszaj płatki owsiane, orzechy, przyprawy, sól i cukier, po czym powoli dodaj oliwę i syrup klonowy. Mieszaj, dopóki wszystko się równo połączy.
Rozłóż niezbyt grubą warstwę musli na papierze do pieczenia i włóż blaszkę do piekarnika. Piecz przez około 45 minut, mieszając musli co każde 10 minut.
Gdy granola się ozłoci, wyjmij ją do ochłodzenia, po czym zmieszaj z wiórkami kokosowymi. I gotowe! Smacznego!
Przepis ze strony: Adventures in shaw
1 Komentarz
Dodaj komentarz
Złotko – przepis smakowity, zdjęcia piękne ale ten błąd! 🙁 “Dwóch” zdecydowanie przez “o” z kreską! Zmień to i będzie cudnie!
Miłego poranka!