Dynia kojarzyć się może z zupą, ewentualnie ciastem. Okazuje się jednak, że smakuje wyśmienicie również z naleśnikami, zwłaszcza, gdy połączy
Dynia kojarzyć się może z zupą, ewentualnie ciastem. Okazuje się jednak, że smakuje wyśmienicie również z naleśnikami, zwłaszcza, gdy połączy się do tego ser i sos imbirowy. Spróbuj sam.
Będziesz potrzebować (na około 10 naleśników):
- 2 kubki pokrojonej w kostkę dyni
- 100g sera białego
Sos imbirowy:
- ½ kubka soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka stołowa startego imbiru
Ciasto na naleśniki:
- ½ kubka mąki
- 2 jajka
- 1 kubek mleka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Zacznij od ugotowania dyni na parze (około 25 minut), aż stanie się miękka. W międzyczasie przygotuj sos imbirowy – połącz wszystkie składniki i gotuj w rondelku na małym ogniu przez około 15 minut (powinien zgęstnieć), po czym przelej go przez sitko, by pozbyć się grudek imbiru.
Kiedy dynia będzie gotowa, rozgnieć ją widelcem, po czym wymieszaj z serem i sosem.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie ciasta na naleśniki. W misce zmieszaj mąkę, jajka i sól, po czym mieszając zacznij powoli wlewać mleko. Smaż na małej patelni,po czym posmaruj każdy mieszanką dyniową. Palce lizać!
Smacznego, Marta
Znalezione na: Kwestia smaku