Odpowiedz
Polubiłam naleśniki z serkiem i łososiem od pierwszego spróbowania. Sporym ułatwieniem jest możliwość przygotowania naleśników uprzedniego wieczora, a o poranku
Polubiłam naleśniki z serkiem i łososiem od pierwszego spróbowania. Sporym ułatwieniem jest możliwość przygotowania naleśników uprzedniego wieczora, a o poranku jedynie zwinięcie wraz z zawartością. Mieszanka smakowa pasuje nie tylko do bagla 🙂
Będziesz potrzebować (na 4):
- 130g mąki
- 1 jajko
- ½ kubka mleka
- 1 & ½ kubka ciepłej wody
- 50g masła, roztopionego
- wędzony łosoś
- serek kremowy (np. Philadelphia)
- garść szczypiorku
- 1 cytryna do podania
Wymieszaj w misce mąkę, jako, mleko, wodę i roztopione masło, po czym odstaw na 30 minut. Rozgrzej patelnię (30 cm) na średnim ogniu, nasmaruj masłem, po czym wlej mieszankę, tak, żeby dno pokryte było ok 3 mm. Smaż na obu stronach, aż się ładnie ozłoci.
Kiedy gotowe, posmaruj serkiem, nałóż tylke łososia ile lubisz i posyp szczypiorkiem. Złóż naleśnika i pokrop sokiem z cytryny.
Smacznego, Marta
2 komentarze
-
hey Monika, nie słysałam, ale brzmi smacznie, zawsze warto spróbować.
Dodaj komentarz
jadłam ostatnio takie naleśniki w pewnym pubie we Wrocławiu i mam pytanie czy łosoś może być smażony? może próbowałaś albo słyszałaś o takim sposobie?