Odpowiedz
Wstałam dzisiaj o 7 rano i upiekłam scones z jagodami. Wyszły pyszne, jednak w trakcie pieczenia nieco się spłaszczyły, a
Wstałam dzisiaj o 7 rano i upiekłam scones z jagodami. Wyszły pyszne, jednak w trakcie pieczenia nieco się spłaszczyły, a sconsy nie powinny, także popracuję jeszcze nad przepisem. Ale bez obawy, pomimo spłaszczenia zjadłam z 5. Po takim wstępie zaczęłam mieć ochotę na coś niezbyt skomplikowanego, ale i o czystym smaku. Co jest prostszego niż omlet? Żeby nie komplikować tematu zrobiłam go z dodatkiem bazylii, po czym dodałam serka wiejskiego oraz pieczonych pomidorów. Czasami tak łatwo zapomnieć o dobrych prostych smakach.
Potrzebujesz (na 1):
- 3 jajka
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz
- kilka listków bazylii
- serek wiejski lub twarożek zmieszany z jogurtem
- kilka małych pomidorków
- łyżeczka masła
- kromka chleba, tostowana
Podpiecz pomidory w piekarniku, swoje zostawiłam w 150*C na 15 minut. W miseczce ubij widelcem jajka z wodą, solą, pieprzem i porwanymi listkami bazylii. Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej masło, wlej jajka. Podważ tworzący się omlet i przelej nadmiar roztrzepanego jajka pod tworzącą się skórkę omletu. Kiedy jajka się dobrze zetną, jednak nadal są mokrawe na wierzchu, ułóż na nich serek wiejski, dopraw przyprawami, dodaj pieczone pomidorki i jedz z tostami.
Smacznego, Marta
15 komentarzy
Zjadłabym bez wahania 😀
Śniadanie Mistrzów…:)!
wygląda tak jak smakuje? mniaaam
-
Jest bardzo dobre, ale tylko to co widać. Delikatny smak, ale pieczone pomidory fajnie go urozmaicają. Jak dla mnie lepsza wersja jajecznicy z pomidorami. I mniej wodnista 😉
Taki omlet na śniadanie, palce lizać:)
-
Oj tak, proste, szybkie i smaczne 🙂 Polecam.
rewelacyjnie wygląda! ale Ty inspirujesz kobieto!
-
Dziękuję i wzajemnie!
Idealne śniadanie :). Pomidorki wyglądają pięknie 🙂
-
dziękuję Alucha 🙂
jak dla mnie omlet idealny, wszystko co lubię 🙂
i już chyba nie muszę pisać, że zawsze świetne zdjęcia ;*
-
dzięki, kochana jesteś 🙂 a co do omleta, to faktycznie fajny wyszedł. To takie proste smaki, ale sprawdzają się.
Ja też piekę pomidorki koktajlowe z gałązkami – wyglądają przepięknie! Podziwiam, że po bułeczkach miałaś jeszcze siłę na omlet 🙂
-
Czasami trzeba się poświęcić 😉
Dodaj komentarz
jak zawsze zdjęcia pierwsza klasa !
Przepis oczywiście też;p