Owoce Zapiekane Pod Owsiankow...
Przepisy

Owoce Zapiekane Pod Owsiankową Pierzynką

Każdego dnia czegoś się uczę. I tak na przykład ostatnio znajoma uświadomiła mi, że w amerykańskich przepisach, kiedy napisane jest

Każdego dnia czegoś się uczę. I tak na przykład ostatnio znajoma uświadomiła mi, że w amerykańskich przepisach, kiedy napisane jest 1 szklanka mąki, nie chodzi tu o szklankę do kawy, lecz o specjalną miarkę. To samo tyczy się łyżki i łyżeczki. Niby to nic wielkiego, ale jednak. Mam kilka ulubionych amerykańskich blogów, z których przepisów często korzystam i gdy mowa tam była o szklance – używałam mojego ulubionego kubka do kawy, zaś gdy o łyżce – łyżki do zupy. No cóż, wychodzi na to, że długo żyłam w niewiedzy. Jednak dla tych, którzy byli ze mną w ślepym zaułku – korzystanie z kubka i łyżki działa świetnie, więc nie trzeba kupować miarek! (Mam nadzieję, że to stwierdzenie nie ugryzie mnie kiedyś z powrotem w pupę;) Z drugiej strony fajnie by było mieć śliczne metalowe miarki, albo jeszcze lepiej – drewniane. Może któregoś dnia…

Jest też dobra wiadomość – jadę dziś do Rzymu! Co prawda w ramach pracy, ale nigdy tam nie byłam, więc nóżki same tupią. Może to z tej ekscytacji złapałam przeziębienie, które męczyło mnie niemiłosiernie kilka dobrych dni, a może to przez to 3 godzinne rozbijanie się po mieście na rowerze?

Staram się o siebie dbać, jak na chorego przystało, nie całować Rysia za bardzo (nie chcemy go przeziębić) i jeść dobrze. Dlatego głosem “umierającego” poprosiłam T. o zakup składników i przyrządziłam coś, co pozwoliło mi zapomnieć o niedogodnościach i , chyba, postawiło na nogi. Przepis znalazłam na Sprouted kitchen i wydawać się on może skomplikowany, lecz nie jest. Przygotowanie zajmie może 10 minut plus czas pieczenia. Użyłam mrożonej mieszanki owocowej, bo nie miałam serca prosić T. o szukanie świeżych i był to dobry wybór. Muszę również powiedzieć, że cytryna oraz jej starta skórka cudownie wpłynęły na smak. Całość możecie upiec w dużej formie do pieczenia lub małych pojemniczkach. Dodatkowo możecie obciąć składniki i zrobić mniej.

A gdy już zasiadałam do stołu zadzwonił dzwonek i pan listonosz dostarczył mi nowy numer Kinfolk Magazine. Czy dzisiejszy dzień mógł być lepszy? Od razu poczułam się zdrowa.

Będziesz potrzebować (na 4 osoby):

  • 1 szklanka & 3 łyżki mąki
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki & 2/3 szklanki cukru
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 łyżek masła, schłodzonego i pociętego w kostki
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 6 szklanek mieszanych owoców
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • krem do podania

Rozgrzej piekarnik do 175*C. w jednej misce połącz 1 szklankę mąki, ½ szklanki płatków owsianych, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj masło i palcami połącz je z suchymi składnikami, aż powstaną “zacierki”. Delikatnie wmieszaj jogurt (nie przemieszaj).

W drugiej misce zmieszaj owoce, 2/3 szklanki cukru, 3 łyżki mąki, sok z cytryny oraz startą skórkę. Zmieszaj składniki delikatnie i przełóż do naczynia do pieczenia. Następnie przykryj owoce kawałkami masy owsiankowej.

Piecz przez około 40 minut jeśli używasz naczynia do pieczenia i 20 jeśli używasz małych form.

Smacznego, Marta

Jeśli nie jesteś pewien, czy przepis jest smaczny, tak wyglądało naczynie do pieczenia 10 minut po wyjęciu go z piekarnika.

49 komentarzy
  • z czego składa się “krem do podania”?

    • użyłam jogurtu naturalnego, ale jestem ciekawa co było w orginale 🙂 ps- ta zapiekanka to istne niebo!

  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    dziękuję!

  • Zrobiłam wczoraj! Rozkoszny smak! mniammmm 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      super! ależ się cieszę, że wypróbowałaś przepis i że smakowało 🙂

  • smakiempisany.blogspot.com Odpowiedz

    ależ obłędnie owocowe śniadanko 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      wspomnienie lata 🙂

  • ślinka leci na sam widok 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dzięki Kaś!

  • też chetnie skusiłabym się na porcyjkę tego owocowego raju:)))

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      polecam, bo to jedna z ciekawszych kompozycji smakowych i zdecydowanie poprawia humor już z samego rana 😉

  • wygląda bardzo apetycznie! Rzym.. piękna sprawa :-)zapraszam do mnie http://krokdoszczescia.tumb… 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję 🙂

  • jej, uwielbiam tak podane owoce *.*

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      🙂 i ja i ja 🙂

  • “Jeśli nie jesteś pewien, czy przepis jest smaczny, tak wyglądało naczynie do pieczenia 10 minut po wyjęciu go z piekarnika.” – rozbawiło mnie to ;)) U mnie jest tak samo, gdy robię muffiny – na drugi dzień z ok. 12 zostają 4 🙂mala-cukierniczka.blogspot.com

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      witaj w klubie Julia, z muffinami i Tomaszem zawsze występuje jakieś szaleństwo, jak bym chłopaka nie karmiła, od razu połyka 6.

  • Wygląda świetnie! Zjadłabym… muszę zapisać i przetestować któregoś dnia 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      polecam, daj koniecznie znać czy smakowało jak już przetestujesz.

  • Ale pyszności, a wyjazdu do Rzymu zazdroszczę;)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Rzym nie jest tak daleko i ma fajne tanie loty 😉

  • Muszę tez takie zrobić 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂

  • Cudowny dzień!
    I pyszna zapiekanka.
    Wspomnienie późnego lata pełnego dojrzałych owoców.
    Rzym niech będzie dla Ciebie pięknym przeżyciem.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Amber ciągle rozpamiętuję ten Rzym, to zdecydowanie jedno z bardziej fascynujących miast jakie odwiedziłam 🙂

  • Wygląda cudownie <3 ale bym zjadła ;p

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję 🙂

  • Weronika Grzegorzewska Odpowiedz

    Piękne kolory, musiało być pycha, szybko zniknęło 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję, było pycha 🙂

  • Zapiekane owoce jeszcze ciepłe podane z lodami waniliowymi to po prostu rozkosz…:)! A Rzymu zazdroszczę….jest boski!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      jest, z chęcią tam wrócę, bylew szybko.

  • nie mam wątpliwości, że jest pyszne i że znalazłam swój nowy ulubiony, nie-tylko-śniadaniowy przepis.ściskam!:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      cieszę się, że tak przypadł do gustu, osobiście uwielbiam.

  • dziś Ty mnie inspirujesz 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję i bardzo się cieszę.

  • Rzym wyleczy Cię z największego kataru, choć rozsądek podpowiada, że już pora zamienić rower na metro.Trzymaj się ciepło i pij dużo soku marchewkowego :*PSss. Śniadanie, jak zwykle, miód!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję Katarzynko, a wspomnienia z Rzymu nadal w mojej głowie.

  • woow… aż brak mi słów, nie dość, że zdjęcia są po prostu piękne to jeszcze te owoce… boskie!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję 🙂

  • Mmmmm aż się rozmarzyłam oglądając fotki! A ostatnie zdjęcie mocno działa na mą wyobraźnie i brzuszek!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję i zaprasam do wypróbowania, kilka minut roboty a efekt nieziemski.

  • Prawdziwa uczta 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję Beato 🙂

  • O mniam!. Wieki nie jadłam;)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      ja też, a to takie proste i pyszne. Aż serce ściska, żeby nie wypróbować przepisu.

  • U W I E L B I A M!!!!!!! I tyle 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      hahaah, dzięki Wiewióra.

  • wyglada absolutnie przepysznie !

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję Agata, Tomek wylizał talerz a potem naczynie w którym piekłam 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie