Czasem przyjemnie jest zjeść pyszne śniadanie bez dodatku pieczywa. Uwielbiam owsiankę z owocami, orzechami, dżemem, mlekiem czy miodem, lecz dzisiaj
Czasem przyjemnie jest zjeść pyszne śniadanie bez dodatku pieczywa. Uwielbiam owsiankę z owocami, orzechami, dżemem, mlekiem czy miodem, lecz dzisiaj postanowiłam spróbować czegoś odrobinę innego. Znalazłam świetny przepis na great cooking blogs i nie mogłam się powstrzymać, by go wypróbować.
Dzisiejsze śniadanie jest proste w przygotowaniu, daje poczucie sytości przez długi czas i co najważniejsze, smakuje wybornie.
Jak przygotować sos holenderski:
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- ½ łyżki stołowej soli
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki stołowe gęstej śmietany
Zacznij rozpuszczać masło na małym ogniu, zaś w między czasie wymieszaj w misce wszystkie pozostałe składniki, aż uzyskasz jaśniejszy kolor. Bardzo powoli dodaj masło i mieszaj, aż wszystko ładnie się połączy. Twój sos holenderski jest już gotowy!
Przygotuj niewielką porcję owsianki przyprószonej solą i pieprzem(zazwyczaj na pół kubka przypada 1,5 kubka wody, możesz wpić do niej jajko w trakcie gotowania) oraz jajko w koszulce. Podawaj z dwoma plasterkami szynki, polej sosem holenderskim na wierzchu i posyp pieprzem cayenne. Smacznego!