Odpowiedz
W ten weekend nam się poszczęściło i spędzamy czas z przyjaciółmi na wsi. Przy następnym poście obiecuję umieścić kilka zdjęć, gdyż
W ten weekend nam się poszczęściło i spędzamy czas z przyjaciółmi na wsi. Przy następnym poście obiecuję umieścić kilka zdjęć, gdyż jest to miejsce wyjątkowe. Jeśli macie jakieś dobre wskazówki jak przejąć dom przyjaciół bez utraty ich sympatii, dajcie znać 😀
Czas upływać ma na relaksie oraz gotowaniu, bo Laura i Nora należą do grona miłośników dobrego jedzenia. Będzie to również czas nauki, gdyż dziewczyny jedzą bez glutenowo i bez histaminy. Nie jest to proste, ale z dotychczasowych doświadczeń wiem, że może być wyjątkowo pysznie. Muszę koniecznie zacząć serię na blogu zatytułowaną “śniadanie z przyjaciółmi”, żeby podzielić się historiami niektórych z nich. To niesamowite, jak ludzie wpływają na nasze życie, wiem, jak ja się zmieniam i jestem za to wdzięczna. Czasem krótka rozmowa przeistacza się w ciekawą lekcję. Z pewnością cieszę się, że nasza dziewczyna będzie miała fajne grono ciotek i wujków.
Potrzebujesz na 2:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki wody
- sól i pieprz
- 1 łyżka zielonego pesto
- starty ser żółty
- awokado
- kilka plasterków szynki
- 2 jajka
- sos holenderski
- pieprz cayenne
Rozpocznij od przygotowania owsianki. W garnku umieść płatki, wodę, sól i pieprz, po czym gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Wiecie na pewno jak zrobić owsiankę, więc jak jest gęsta i ugotowania, to zdejmijcie ją z ognia. Wmieszajcie łyżkę pesto.
Przygotowanie jajek w koszulce może się wydawać trudne, ale nie panikujmy. Pomocnym okazać się może dodanie 1 łyżki octu i ½ łyżki soli do wody. Gdy ta się już zagotuje, zamieszajcie ją tuż przed delikatnym wrzuceniem jajka (jeśli nie masz ochoty na bawienie się w jajka w koszulkach, zastąp je ugotowanym na miękko lub sadzonym). Przepis na domowy sos holenderski znajdziecie tutaj.
Podziel owsiankę pomiędzy dwie miski, posyp serem, po czym ułóż awokado, szynkę, jajko i polej sosem. Na koniec popieprz i rozkoszuj się śniadaniem 🙂
Smacznego, Marta
14 komentarzy
-
hahaah ciesze sie, że podpasowało 🙂
owsianka na słono ostatnio za mną chodzi, podoba mi się ta wersja!:)
Ooo, płatków owsianych w wersji wytrawnej jeszcze nie jadłam! Koniecznie muszę spróbować!
Co oznacza, ze gotuje bez histaminy? Pytam z ciekawosci, boo zawsze mi sie to kojarzyło z odczulaniem.
-
hey Ola, nie nie. To przypadek. Ale moja dobra znajoma nie toleruje histaminy i ostatnio dużo razem gotujemy 🙂
Ależ apetycznie wygląda Twoja owsianka:-)
-
dziękuję 🙂
wygląda mega pysznie, chociaż ja zastąpię owsiankę jakimś fajnym, chrupiącym pieczywem… też lubię poranki, szkoda tylko, że tak mało w nich czasu na przygotowanie czegoś extra…
-
Oj szkoda szkoda 🙂 Ale czasem można zaszaleć. A co do zastępstwa – pyszne świeże pieczywo uwielbiam 😀
Posiłek z przyjaciółmi zawsze jest wyjątkowy 🙂 szczególnie jak gotuje się wspólnie! Jajko w sosie holenderskim uwielbiam, z owsianką musi się świetnie komponować 🙂
-
Wyszło bardzo fajnie, sos dobrze podkreśla delikatny smak owsianki 🙂
jestem tu pierwszy raz, i WOW piękne zdjęcia, super pomysły na śniadaniową ucztę!!!
Gratuluję super!zapraszam też do siebie 😉
smykwkuchni.blogspot.com
-
Karolina dziękuję!!!
Dodaj komentarz
Od kilku dni podśpiewuję pod nosem szwedzką piosenkę i pojawia się tam “gröt och skinka” czyli owsianka i szynka, więc postanowiłam spróbować. Na nocnym głodzie połączyłam te dwa niby niepasujące ze sobą smaki i olśnienie. To jest przepyszne i świetnie usypia 🙂