Pankejki Dyniowe Polane z Komp...
Przepisy

Pankejki Dyniowe Polane z Kompotem z Prażonych Jabłek oraz Syropu Klonowego

Nie wiem ile razy to pisałam, ale powtórzę – internet to niesamowite miejsce. Pomaga w odkrywaniu niesamowitych ludzi poprzez ich

Nie wiem ile razy to pisałam, ale powtórzę – internet to niesamowite miejsce. Pomaga w odkrywaniu niesamowitych ludzi poprzez ich blogi, wspaniałe przepisy, przy czym dostarcza wielu inspiracji. Przez ostatnie 2 miesiące byłam nieco zabiegana i ciężko mi było udać się do księgarni, żeby wertować nowe pozycje kulinarne. Ale dzięki internetowi znalazłam wiele ciekawych rekomendacji, za co bardzo dziękuję. Za każdym razem odkrywam coś nowego i interesującego. Wczoraj na przykład znalazłam blog Honey & Jam i od razu się w nim zakochałam. Koniecznie go sprawdźcie. Śniadanie, które przygotowałam z przepisu znalezionego na nim, było tak pyszne, że nie wiadomo kiedy urwała się rozmowa z Tomaszem i obydwoje skoncentrowaliśmy się na jedzeniu. 

Z rzeczy nietypowych – nadal nie mam lodówki… Kiedyś myślałam, że życie bez niej nie jest możliwe w obecnych czasach, jednak ku mojemu zaskoczeniu okazuje się, że jednak daję radę. Kupuję zawsze odpowiednią ilość produktów, a do sklepu chodzę codziennie. Możecie powiedzieć, że zajmuje to zbyt dużo czasu, jednak tak nie jest. Przy okazji poznaję co rusz nowych ludzi i odkrywam nieznane mi dotąd produkty. Jednak, nie zmienia to faktu, że jako miłośniczka lodów muszę mieć lodówkę 😉

Będziesz potrzebować na pankejki (na około 12):

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka przypraw do dyni
  • 1 & ¼ szklanki maślanki
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 duże jaja, lekko ubite
  • 2 łyżki masła, roztopione

Puree z dyni możesz kupić lub zrobić. Wystarczy pokroić dynię w kawałki i ugotować na średnim ogniu. Gdy dynia stanie się miękka, zgnieć ją widelcem. 

By zrobić pankejki, wrzuć wszystkie składniki do większej miski i delikatnie połącz. Nie szkodzi, jeśli nadal będą grudki, mąka ma się połączyć z resztą składników, jednak nie chcemy ciasta przemieszać.

Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na średnim ogniu, obie strony mają się ładnie ozłocić. Uważaj, bo łatwo pankejki przypalić. 

Na kompot jabłkowo syropowy:

  • jabłka (½ na osobę)
  • masło
  • cynamon
  • syrop klonowy

Pokrój jabłka w kawałki (nie musisz obierać skórki, dobrze je umyj). Na patelni, na średnim ogniu rozpuść masło, wrzuć jabłka i posyp je cynamonem. Poczekaj aż nieco zmiękną, po czym przerzuć je na drugą stronę i znów posyp cynamonem. Gdy jabłka zmiękną ładnie zmiękną polej je syropem klonowym i pozwól, by składniki ładnie się połączyły a syrop podgrzał. 

Podawaj pankejki z kilkoma kawałkami jabłka, polane kompotem.

Smacznego, Marta

Źródło: Honey & Jam

58 komentarzy
  • czy maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      tak spokojnie 🙂

  • Te pankejki są cudowne, podobnie jak zdjęcia, zdecydowanie to lubię 🙂
    Co do życia bez lodówki to też kiedyś miałam okazję tego doświadczyć przez kilka miesięcy. Jest to uciążliwe, ale jeszcze wtedy nie gotowałam tyle co teraz, więc jakoś dało się to wytrzymać. Teraz miałabym problem, gdzie trzymać wieczorem ugotowaną zupę, albo zakwas.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      no nie jest łatwo. Mam nadzieję, że ją wkrótce zdobędę, bo troche ten stan faktycznie ogranicza.

  • wyglądają obłędnie!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję Aniu.

  • ja dynię kroję na pół i piekę w piekarniku; potem łyżka wybieram wnętrze.. mniam:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Twoja wersja również mi się podoba. Ja gotuję, ale wypróbuję i twój sposób. Powiedz tylko w jakiej temperaturze.

  • na tego bloga trafiłam przypadkiem szukając inspiracji na śniadanie. i zakochałam się! wchodzę codziennie, czekając na kolejnego posta, a gdy żadnego nowego nie widzę, przeglądam archiwum. i czuję niedosyt! 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję za miłe słowa, sprężę się i będzie więcej postów 🙂

  • Już kiedyś się spotkałam z plackami z dyni i muszę powiedzieć jedno – CUDO! 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      och tak, z pewnością pyszności. 🙂

  • Stół coraz bardziej zastawiony. Widać, że pani Marta jest już naprawdę w domu… i jakie śniadania! Słońca na tydzień 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję Katarzynko. Teraz jest nawet szafka nad stołem 🙂

  • jakie cudne jesienne obrazki i kolory! <3

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję 🙂

  • Z przyjemnością nominuję Twoje propozycje do nagrody Versatile Blogger.
    Zapraszam do zabawy, jeśli masz ochotę.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję 🙂

  • Wygląda tak jak by bylo czuć już zapach i smak.
    Czy ktoś może próbował zrobić to cudo z mąki bezglutenowej?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Tych nie robiłam z innej mąki, ale robiłam placki z mąki owsianej i wyszły rewelacyjnie. Myślę, że będą równie dobre zo dodatkiem puree dyniowego.

  • Twoje pankejki są cudowne! Piękne zdjęcia 🙂 Ja właśnie zrobiłam ciasto dyniowe …uwielbiam jej zapach i smak!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      ja równeż 🙂 dynia ma wyjątkowy smak.

  • Pyszności.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję 🙂

  • czy ty zawsze musisz robić takie piękne zdjęcia?:) aż zgłodniałam od patrzenia.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję serdecznie za miłe słowa 🙂

  • Przepyszne śniadanie Marta!Z wielką przyjemnością zjadłabym dziś takie gdyby tylko ktoś mi je zrobił i podał do łóżka :)Pozdrawiam weekendowo,
    E.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      oj ja też bym je chciała do łóżka, z tym, że w moim związku to ja podaje pankejki a dostaję musli 😉

  • wiele bym dała za takie placuszki… dziś robiłam racuchy i zjadłam ich tyle że do tej pory trzyma mnie zgaga no ale cóż, za łakomstwo się płaci a do niskotłuszczowych potraw to ine należy.mam jeszcze jedno życzenie… w koncu poznac smak syropu klonowego

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      syrop klonowy jest pyszny, warto spróbować. A co do racuchów to również się objadam ile wlezie i potem cierpię i się ruszyć nie mogę, hahaha.

  • Musiały smakować przepysznie;) U mnie jutro na śniadanko również pancakes z dynią planuje;)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      super, mam nadzieje, że smakowały.

  • Cudowne!
    Pyszne!
    Pięknie pokazane!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję Amber!

  • jeju, Twój blog jest jednym wielkim jedzeniowym cudem 🙂
    podziwiam i z miłą chęcią będę wyczekiwać nowych notek!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      bardzo dziękuję za miły komentarz, mam nadzieję, że nowe przepisy również się będą podobały 🙂

  • Pierwsze zdjęcie mogłoby uświetnić niejedną galerię…piękna gra światła z cieniem, cudnie podpieczone placuszki i obłędne dodatki.Jestem zachwycona!!!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      bardzo mi miło będę sie starać dalej 🙂

  • Cudne te placki. Idealna kompozycja 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję slyvvia 🙂

  • mm ależ pyszności na talerzu 😉 i te jabłuszka takie soczyste 😀

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      są pyszne i polecam, ale ciężko czasem zjeść tylko jedną porcję 😉

  • Bardzo smakowite! Śliczne zdjęcia!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję Kamila.

  • Ślicznie wyglądają, a właśnie uroku dodaje im również ta przypalona skórka, obłędne ! 😀

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      miło mi 🙂

  • już sam tytuł tego posta wprawia w zachwyt! a tak przy okazji, czy można gdzieś znaleźć przepisy Krysi? chyba mnie coś ominęło i teraz nie wiem, gdzie szukać.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Myślę, że Krysia będzie pisała na blogu trzy siostry. A tu link: http://trzysiostryiichgotow

  • Uwielbiam Honey&Jam, jej zdjęcia zawsze mają w sobie cząstkę takiej wiejskiej sielanki i wręcz “pachną” domowym jedzeniem.
    Mojej lodówki bym nie oddała – zawsze muszę mieć spory zapas jogurtów, mleka itd.. (choć zawsze mogłabym to trzymać na parapecie za oknem 😀 )
    Piękne zdjęcia i na dynię mam niesamowitego smaka od jakiegoś czasu!
    Przygotuj się, iż w każdym nadchodzącym poście będę wychwalać Twój stół – cudowność ! 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      ja również lubię mój stół i chętnie posłucham pozytywnych komentarzy na jego temat, bo zdarzają się i mniej pozytywne 🙂

  • Dyniowe z takim syropem – mniam, choć z dyni uwielbiam najbardziej pite, myślę, że te placuszki mają prawo stanąć wraz z nią na jesiennym podium 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      myślę że tak i wcale tu nie przechwalam się swoim przepisem, poprostu są pyszne i warto spróbować.

  • Weronika Grzegorzewska Odpowiedz

    Zdjęcia jak zawsze piękne i inspirujące. Podziwiam Cię za brak lodówki, musisz być bardzo zorganizowana:)
    pozdrawiam
    springplate.blogspot.com

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      to fakt, a wcale wcześniej nie byłam. Mam nadzieje, że ten stan sie jednak szybko zmieni.

  • super zdjecia i dynia moja nowa miłość:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję Aniu.

  • Ojej, ależ pyszności… Wyglądają nieziemsko, aż ślinka cieknie 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie