Odpowiedz
To było pyszne, musiało być, bo zjadłam wszystkie 10. Tłumaczę sobie, że nic wielkiego się nie stało, bo są zrobione
To było pyszne, musiało być, bo zjadłam wszystkie 10. Tłumaczę sobie, że nic wielkiego się nie stało, bo są zrobione z płatków owsianych, a owsianka nie tuczy. Obawiam się jedynie, że następnym razem nie będę się w stanie podzielić nimi z T. A jeśli nie macie pojęcia gdzie kupić mąkę owsianą, weźcie płatki owsiane, wrzućcie do blendera, zmiksujcie i gotowe.
Będziesz potrzebować (dla 2 osób):
- 1 & ¼ szklanki naturalnego jogurtu
- 2 łyżki, masła
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki owsianej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- szczypta cynamonu w proszku
- 1 szklanka jagód
W niewielkiej misce zmieszaj jogurt, masło, skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz syrop klonowy. Dodaj ubite jajka. W większej misce zmieszaj mąkę owsianą, sodę oczyszczoną sól oraz cynamon. Delikatnie połącz suche i mokre składniki dużą łyżką, ale nie przemieszaj, wystarczy, żeby składniki się połączyły. Wmieszaj jagody i odstaw na 10 minut.
Smaż na dwóch łyżkach oliwy na średnim ogniu przez jakieś 3-4 minuty, u zaczną się pojawiać bąbelki na wierzchu, po czym przerzuć na drugą stronę na kolejną minutę lub dwie, aż ładnie się zarumienią.
Podawaj na gorąco z syropem klonowym oraz jagodami na stronie.
Smacznego, Marta.
Źródło: Cookie and Kate
82 komentarzy
-
Super, ciesze sie, ze smakowały 🙂
zrobiłem wczoraj. borówki i zwykła mąka. ale wyszły genialnie. żona chce jeszcze a borówek w okolicy brak.. super przepis.
-
hey, cieszę się, że wyszły 🙂 jak borówek brak to spróbuj z malinami 😀
Absolutnie ohydne. Nie ma naleśników bez mąki – te smakują jak jakieś placki ziemniaczane. I tak, robiłam je.
-
jak placki ziemniaczane? ale tam nie ma ziemniaków… I to nie naleśniki, tylko pankejki i zrobione z mąki owsianej 🙂 Przykro mi, że nie smakowały. Jeśli lubisz naleśniki z mąki zapraszam do wypróbowania innych przepisów z bloga, które oczywiście zawierają mąkę 🙂
To jest najidealniejsza miska na borówki na świecie. Pięknie to wygląda! Pankejki to oczywiście jedno z lepszych możliwych śniadań. Podoba mi się połączenie jagód i cytryny.
-
skórka cytrynowa dużo dała w smaku i dziękuję za komplement 🙂
Dokładnie na takie mam teraz ochotę…
-
i ja, nie jadłam ich z tydzień i już tęsknię 🙂
Cudne pankejki! Muszę przy robieniu kolejnych poeksperymentować i dodać równie smaczne dodatki. Zakochałam się w tej przepięknej miseczce :)!
-
dziękuję 🙂 miseczki znajduję na pchlich targach, których jest pwełno w Berlinie. Aż dziw że za tak piękne przedmioty płaci się po 1 zł 🙂
fantastycznie się prezentują!bardzo rustykalne,tak jak lubię:))
-
dziękuję za miły komentarz 🙂
Pyszności, głodna jestem strasznie patrząc na takie śniadanie!
-
zachęcam do wypróbowania 🙂
Chyba będą to moje ulubione 🙂
Chyba będą to moje ulubione 🙂
-
Mam nadzieję, że zasmakują, jak do tej pory lubię je chyba najbardziej.
nie no, wyglądają bosko!
-
dziękuję!
u nas zazwyczaj pankejki są na obiad, bo rano nikomu się nie chce ich zrobić;) ale o każdej porze dnia i nocy są pyszne:D takich jak twoje można jeść do woli:D
-
są pyszne i o poranku 🙂
Palce lizać! Kocham pankejki 😉 A jeszcze te borówki.
-
Super pychotki 🙂 Jak patrzę na pierwsze zdjęcie to w górnym pankejku widzę uroczo uśmiechniętego chomika 🙂
I znowu coś, co przypomina mi o wakacjach… I jak zwykle piękne foty. Zrobię sobie w weekend dobre śniadanie! Buziaki (jeszcze gorące).
-
och, a ja pozdrawiam z urlopu w upale, ale wcale nie narzekam, jest cudnie 🙂
Też bym zjadła spokojnie takich 10;-)
-
wcale się nie dziwię 😉 ja wciągam 10 od razu i wcale się tego nie wstydzę.
Wasze propozycje śniadaniowe zawsze przypadają mi do gustu 🙂
-
wielkie dzięki 🙂
Piękny ten niebieski talerzyk i piękne niebieskie jagodowe pankejki! Już je kocham za to, że są owsiankowe 🙂
-
dzikuję Dominiko, u mnie również miłość od pierwszego spróbowania 🙂
ale puchate! w ogóle się nie dziwię, że zjadłaś wszystkie – też bym tak zrobiła 🙂
-
Piękno tych pankejków polegało na tym, że nie czułam się po nich ciężko.
zawał *
-
hahaha, prawie.
Ty chcesz przyprawić moje kubki smakowe o.. zwał serca, haha 😀
-
hahaha, spróbuj a nie pożałujesz i można powiedzieć, że placuszki są zdrowe, gdyż z mąki owsianej 🙂
Przekonuje mnie to tłumaczenie, że są z mąki owsianej. Aż boję się pomyśleć ile takich małych cudeniek z jagodami mogłabym na raz pochłonąć;-)
-
krocie!!! 🙂
Ja bym dała radę i PIĘTNASTU takim ! Smakowitości, że hej! Ależ tu apetyczne klimaty!
-
Z przykrością stwierdzam, że ja też 😉 Wczoraj spotkałam się ze znajomom, która powiedizała, że z chęcią wpadnie następnym razem jak je będę robiła i zje połowę. Powiedizałam jej, że nie ma takiej możliwości, ewentualnie mogę zrobić podwujną porcję, hahaha
piękne placki 🙂
-
Dziękuję Gosiu 🙂
Twoje pancakesy wygladaja cudnie 🙂 takie uwielbiam!
-
Dziękuję 🙂
o! takie ze skórką cytrynową i syropem klonowym to musi być rewelacja:)
-
i jeszcze ten jogurt i mąka owsiana zamiast zwykłej. Aż chcę je zrobić trzeci raz 😀
Och, niebo 😉 Jadłam bardzo podobne i mogę bez wahania napisać, że Twoje pancakesy musiały być przepyszne. 🙂
-
hahaha, ciesze się, że tak myślisz i że miałaś pyszne śniadanie 🙂
Cudne!!!
zjadłabym wszystkie od rzazu nie licząc kalorii…
Pozdrawiam!
-
i wcale byś nie musiała, bo wcale nie są takie kaloryczne.
z moim łakomstwem na pancakesy z pewnością zjadłabym je wszystkie, tak jak Ty, bo wyglądają cudnie:)
-
i smakują niebiańsko, jogurt zrobił swoje i dodatek skórki z cytryny podkreślił smak 🙂
Wyglądają na przepyszne!
-
i smakowały również cudnie.
Wcale sie nie dziwie, ze zjadlas sama wszystkie 🙂 Ja tez bym tak zrobila bo wygladaja doskonale. Strrrrrasznie apetyczne zdjecia :)Pozdrowienia.
-
dziękuję Majka 🙂
Pyszności!!!
Chcę takie z masłem orzechowym bądź nutellą:D
-
🙂 pyszne dodatki
mniam mniam, ja robiłam pankejki tylko raz 😉 i chyba muszę zrobić znów. Mamusia mi podarowała słoiczek jagód w syropie własnej roboty widze je w duecie właśnie z takimi placuszkami 😀 mniam mniam 😉
-
ale masz fajną mamę! rób koniecznie, z takimi jagodami w syropie nawet kolor będzie magiczny.
Marto,wcale się nie dziwię, że zjadłaś wszystkie 🙂 Wyglądają bajecznie, są takie puszyste i wyrośnięte. Dawno nie robiłam żadnych placków i Ty mi o tym przypomniałaś! Skorzystam z Twojego patentu na wmieszanie jagód/borówek do ciasta.Pozdrawiam serdecznie,
Edith
-
Super, daj koniecznie znać jak wyszły 🙂
Fajny przepis:)
Lubie takie placki, niestety nie ma juz u mnie jagód.. więc musiałabym wykorzystać inne owoce:) ale pewnie maliny też by się nadały:) tak do udekorowania chociaż:)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
-
Maliny jak najbardziej będą pasowały.
uwielbiam z jagodami oraz dodatkiem jogurtu! niesamowite 🙂
-
i ta skórka z cytryny dużo daje
Fantastyczne!
-
Dziękuję Kamila 🙂
ja też nie mam przy nich umiaru, nawet ze zwykłej mąki 😉
-
Witaj w klubie, hahaah.
Pankejków to mogłabym też tyle zjeść, dlatego zazwyczaj robię mniej, jeśli tylko dla siebie. Pyszniutko wyglądają, no i teraz znając życie pewnie je zrobię 😀
-
Polecam, dodatkowo nie używa się do nich mąki, także można jeść i jeść 🙂
Świetny przepis 🙂 czy jagody można zastapić jakimiś innymi owocami?
-
Tak 🙂 Malinami, truskawkami, bananami, cokolwiek lubisz 🙂
Oj, to musiało być przepyszne… Szczególnie, że jestem pankejkowym nałogowcem. Zapisuję do szybkiego wypróbowania!
-
Ja też! A te są jeszcze nie takie ciężkie i można jeść i jeść 🙂
Uwielbiam takie sz nutką cytryny 😀
-
Mają całkowicie inny smak z nutką cytryny, prawda?
Dodaj komentarz
Zrobiłam – wyszły super. Dałam tylko troszkę więcej miodu niż w przepisie. Z owocami świeżymi niestety ciężko, ale waniliowy twarożek i mus malinowy spokojnie zrekompensowały ich brak 🙂