W przeciągu ostatnich miesięcy dane mi było przekonać się, co oznacza goszczenie wielu ludzi w niewielkich odstępach czasu. Odpowiedź jest
W przeciągu ostatnich miesięcy dane mi było przekonać się, co oznacza goszczenie wielu ludzi w niewielkich odstępach czasu. Odpowiedź jest prosta – sie jje sie jje sie jje. Okazuje się, że każdy chciał przyrządzić nam coś przepysznego lub zabrać do jakiejś wyjątkowej małej restauracyjki. Efektem są dwa kilogramy więcej.
Nie mogę jednak narzekać. Tegoroczne wakacje zapiszą się jako niezapomniane. Od dzisiejszego popołudnia jesteśmy z Tomaszem sami, bez nikogo dodatkowego kręcącego się koło naszej małej kanapy. Dodatkowo mieliśmy dzisiaj śniadanie pożegnalne z moją mamą, pyszne aczkolwiek nieco smutne. Miejmy nadzieję, że niedługo ktoś nas odwiedzi!
Będziesz potrzebować:
- 1 kubek jagód
- 1 kubek pokrojonych truskawek
- 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki stołowe masła, roztopione
- 6 łyżeczek masła do każdej miseczki do pieczenia
- 2 jajka + 2 białka
- ½ kubka mleka
- ½ kubka mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Połącz cukier z cynamonem i poprusz mieszanką jagody oraz truskawki.
Włóż po łyżeczce masła do każdego z naczyń do pieczenia i odstaw je na bok.
Ubij jajka i białka, połącz je z mlekiem, po czym dodaj powoli mąkę, wanilię, roztopione masło i sól. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Umieść naczynia z masłem w piekarniku na około 3 minuty, by masło się roztopiło, rozprowadź je równo po dnach.
Rozdziel ciasto pomiędzy 6 naczyń i piecz przez 15-20 minut (aż spuchnie i zbrązowieje). W trakcie pieczenia może Ci się wydawać, że ciasto urosło za bardzo, ale nie martw się, po ostudzeniu nieco opadnie.
Ostatnią rzeczą, po odstawieniu ciasta na kilka chwil, będzie wypełnienie środka mieszanką owocową.
Smacznego, Marta.
Źródło: Cooking with my kid.