Pankejki z Ricottą
Przepisy

Pankejki z Ricottą

Podobno kiedy czujesz się źle, lub jesteś w przysłowiowym dołku, warto zrobić sobie mały prezent, coś, co sprawi, że poczujemy

Podobno kiedy czujesz się źle, lub jesteś w przysłowiowym dołku, warto zrobić sobie mały prezent, coś, co sprawi, że poczujemy się lepiej. Od ponad tygodnia przykuta jestem do łóżka na zmianę z kanapą i w związku z brakiem kontaktu ze światem zewnętrznym staję się nieco markotna. Nikt nie lubi być w takim stanie, także trzeba zwalczać wszelkie pierwsze jego objawy. Ja zawalczyłam pankejkami z ricottą. Są delikatne jak chmurka, mięciutkie i wprost rozmywają się w ustach. Myślę, że warto od czasu do czasu zaszaleć i zrobić ze śniadania małą uroczystość. Nawet, kiedy nie mogę jej dzielić z T, bo nie jestem w stanie wstać o rozsądnej śniadaniowej porze.

Będziesz potrzebować (na około 8):

  • 1 szklankę serka ricotta
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 & ½ łyżki cukru
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 jajka, oddzielone żółtka od białek
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

W jednej misce połącz wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Ubij białka, aż stworzą gęstą pianę. Połącz mokre i suche składniki, po czym dodaj część ubitego białka. Delikatnie wmieszaj go w ciasto, po czy dodaj pozostałą część. 

Jedyne co pozostaje to roztopić na patelni masło i na niewielkim ogniu smażyć nasze małe chmurki. Najlepiej jakieś 3-4 minuty na jednej stronie, po czym przerzuć na drugą.

Podawałam je z jagodami ze słoika, bo lubię jak sok wsiąka i sprawia, że pankejki są bardziej wilgotne i soczyste, ale możesz je również serwować z bananami czy jakimikolwiek innymi owocami. Niektórzy lubią je z odrobiną roztopionego masła.

Smacznego, Marta

11 komentarzy
  • Ostatnio mój host tata (nota bene Włoch) przyniósł do domu prawie 2 kg ricotty. Ze szczęścia aż podskoczyłam i na pierwszy ogień wzięłam przepis na słodką pieczoną ricottę z figą i miodem i przysięgam było to jeden z lepszych śniadań w moim życiu. A dziś przygotowałam sobie te oto placuszki na podróż do domu i były tak pyszne, że zjadłam jeszcze przed wyjściem. Cudowne przepisy, czysta rozkosz i niebo w gębie!
    Pozdrawiam,
    Ola 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Olu, bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  • Uwielbiam wszelkie śniadaniowe (a właściwie całodobowe!) placuszki! Znam podobne z twarogu, ale z ricotty jeszcze nie próbowałam 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Wczoraj zrobiłam placuszki z białym serem, różnica w smaku jest dosyć spora, te z ricottą są zdecydowanie delikatniejsze i wilgotne. Za to te z serem białym smakują jak małe serniczki z patelni.

      • Placki z twarogu lubię też podjadać na zimno (zawsze sporo nasmażę), wtedy nawet bardziej czuć, że są właśnie jak małe serniczki 🙂 Muszę spróbować zrobić z ricottą!

  • http://wbrzuchu.blogspot.com Odpowiedz

    Idealne, niczym zakupy poprawiają humor 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      haha, idealny komentarz i oczywiscie calkowicie sie zgadzam 🙂

  • Na “dołkowe” samopoczucie najlepsze są w moim przypadku słodkości. Takimi naleśnikami na bank bym nie pogardziła :)Pozdrawiam serdecznie i …uszy do góry!http://wino-i-oliwki.blogsp

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dokładnie, coś pysznego zawsze pomaga 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Smacznego! 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie