Parmezanowe Bułeczki z Zioła...
Przepisy

Parmezanowe Bułeczki z Ziołami oraz Pastą Grzybową z Fetą

Zrobiliśmy z T. stół. Jeśli zwróciliście uwagę na ten kuchenny, pewnie się zorientowaliście, że lubię drewniane. Przy okazji napatrzyłam się

Zrobiliśmy z T. stół. Jeśli zwróciliście uwagę na ten kuchenny, pewnie się zorientowaliście, że lubię drewniane. Przy okazji napatrzyłam się na piękne, wielkie w Amsterdamie i zapragnęłam takiego samego. Najlepszym (czytaj najtańszym) sposobem było zrobienie własnego. T. odwalił prawie całą robotę (ok całą, ja wspierałam podając kieliszek z winem i opowiadając historie). Konsekwencje ciężkiej pracy były dosyć nietypowe – mój partner skończył z napuchniętą twarzą i przypominał postać z Star Trek. Nie martwcie się, nie było bólu, po prostu przez dzień wyglądał jak ktoś nie z Ziemi. Namalowałam mu nawet brwi a’la Spock, ale nie pozwolił mi ich pokazać.

Zrobiłam mu dobre śniadanie celem wprawienia w dobry nastrój i przekonania, że założenie okularów przeciwsłonecznych i wyjście ze mną na spacer nie będzie złym pomysłem. Parmezanowe bułeczki z ziołami podane z pastą grzybową sprawiły cuda. A przygotowanie to chwila i to wcale nie taka długa. Oryginalne przepisy znalazłam tu i tu.  

Potrzebujesz na pastę grzybową:

  • 350g pieczarek, posiekanych
  • 2 łyżki oliwy
  • 200g sera feta
  • 1 ząbek czosnku, posiekanego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta soli

Podsmaż pieczarki na 2 łyżkach oliwy, aż puszczą wodę, zaś gdy ta wyparuje dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Odstaw na bok do ostygnięcia, po czym wrzuć z pozostałymi składnikami do blendera i miksuj, aż osiągniesz gładką pastę. 

Na bułeczki z parmezanem i ziołami (na 6):

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki świeżych ziół (tymianek, szałwia, bazylia lub takie, jakie lubisz)

Rozgrzej piekarnik do 225*C i natłuść formy do muffinków.

W misce zmieszaj wszystkie składniki, po czym rozdziel równo w formie. Piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200*C i piecz, aż bułeczki się ozłocą. 

Smacznego, Marta

20 komentarzy
  • a kiedy przepis na stół ? 😉 ja też taki chce!

  • Przecudne to Wasze śniadanko!:)
    Bułeczki bez proszku do pieczenia zrobię na pewno!
    Pokaż te brwi, nie bądź taka;D

  • swiatjagodowy.blogspot.com Odpowiedz

    o matko i córko! Wygląda bosko!

  • Pyszne jedzenie, piękne zdjęcia i ten klimatyczny, drewniany stół! Ach i och, jestem zachwycona po prostu 🙂

  • Mój chłopak jeszcze nie wie jaki będzie miał problem. Po twoim poście zmuszę go, żeby zrobił nam stół:) Pasta pychota i a te zdjęcia jeszcze większa! Pozdrawiam, Śliwka

  • Myślę że moja córka byłaby zachwycona takim pomysłem, muszę jej link podesłać pozdrawiam smakowicie:))))

  • Stół ma piękny kolor. Jak ostatni 🙂
    I ja wpadłam w cupcakesy, chociaż nie w wytrawne 🙂 Jeszcze.

  • Wytrawne cupcake’i, fantastyczne! Tak mi się ten pomysł podoba, że z pewnością podkradnę przepis 🙂

  • świetne!:) widziałam już je wcześniej, ale net mi tak zamulał, że nie chciał abym powiedziała te komplementy:P Pasta dla mnie boska – jestem ogromną fanką grzybów, a do tego serowe bułeczki to już dla mnie rozpusta:D

  • Taki stół to mnóstwo pracy, ale potem ogromna satysfakcja, że to jest stół robiony własnymi rękami. Ale nagrodę za cały ogrom pracy przygotowałaś wspaniałą. Babeczki cudne a z tym smarowidłem pieczarkowym z fetą to musiało dopiero być śniadanie, które poprawi nawet najgorszy humor 😀

  • Super! Nigdy nie mam pomysłu na śniadanie, zazwyczaj stawiamy na klasykę- pieczemy bułki, do tego jajko (pod różną postacią), jakieś warzywka. Twoje śniadanko to jest coś 🙂 Koniecznie zrobimy !

  • muffinandmuffins.blogspot.com Odpowiedz

    właśnie doszłam do wniosku, że to miejsce, ten blog jest uzależniający 😀 zawsze znajdę u ciebie piękne inspiracje, nie sposób nie wracać

  • Super bułeczki i super stół, oczywiście jestem ciekawa tych niepokazanych zdjęć 😉

  • cudowne połączenie smaków i bardzo apetyczny wygląd:)

  • za takie śniadanie to bym mogła nawet spuchnąć 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Piękny jest! Wart poświęcenie! Pysznie wyglądają te bułeczki i ta pasta, mniam!

  • macie boski stół 🙂 a bułeczki? mmm 😀 i ta pasta… mniam

  • Podbiłaś moje kubki smakowe:)

  • Dobre. Pastę zrobię. A buły przerobię na sconsy z parmezanem i czymśtam. Oliwkami może. Do fety grzybowej będzie git. Też bym chciała nowy stół. Biały, grrrruby i ciężki jak diabli.

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie