Pieczone Jajka z Fasolą Roman...
Przepisy

Pieczone Jajka z Fasolą Romano, Parmezanem i Pomidorkami

Miałam wczoraj dosyć nietypowe doświadczenie, które zaowocowało tak intensywną zmianą emocji, że ciężko to nawet opisać. By skrócić dość długą

Miałam wczoraj dosyć nietypowe doświadczenie, które zaowocowało tak intensywną zmianą emocji, że ciężko to nawet opisać. By skrócić dość długą historię napiszę jedynie, że zostawiłam wczoraj po południu w pociągu iPada, zorientowałam się wieczorem, zaś po kolejnej godzinie dowiedziałam się, że czeka on na mnie bezpiecznie w biurze rzeczy znalezionych na dworcu. Takie niespodzianki nie często mi się w życiu zdarzają,zaś w przeciągu godziny przeszłam ze staniu prawie załamania i wyjątkowego zawstydzenia, przez nadzieję, kończąc na wielkim szczęściu i miłości do wszystkich pracowników linii kolejowych. Holenderskie koleje dają radę!

Nadal podekscytowana jestem ponownym “zjednoczeniem” i ciężko mi skupić się na pisaniu o śniadaniach, stąd późna pora postu. Dzisiaj było jajecznie, mam nadzieje, że lubicie jajka 🙂

Będziesz potrzebować:

  • 1 garść pomidorków
  • 2 duże jaja
  • ½ cebuli, posiekanej
  • 2 małe ząbki czosnku, posiekane
  • 1 szklanka fasoli Romano (długa, płaska i zielona)
  • ½ łyżeczki świerzego tymianku, posiekanego
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • oliwa z oliwek lub masło
  • sól i pieprz
  • 2 niewielkie naczynia do pieczenia
  • świerzy tymianek i ocet balsamiczny do przybrania

Rozgrzej piekarnik do 175C. Rozpocznij przygotowania od upieczenia pomidorków, w tym celu ułóż je na srebrnej folii i piecz przez około 20 minut (po upieczeniu wyjmij, jednak nie wyłączaj piekarnika). Sprawdzaj od czasu do czasu, czy się nie przypalają, gdyż wszystko zależy od piekarnika.

W mięszyczasie rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulkę. Następnie dodaj fasolę i smaż pod przykrywką, aż zmięknie. Dodaj tyminku, czosnku i smaż jeszcze przez jakąś minutę. Przełóż mieszankę do miski, wmieszaj parmezan i odstaw do ostygnięcia.

Rozbijając jajko oddziel białko od żółtek. Białko zmieszaj z miksem fasolkowym, żółtka odłóż na bok.

Do form włóż trochę masła i staw do piekarnika na 2 minuty. Następnie rozłóż równo miks fasolkowy, ułóż delikatnie na wierzchu żółtko, dodaj po 2-3 pomidorki, przypraw solą i pieprzem. Piecz przez 10-15 minut, aż białko zetnie się tak, jak lubisz.

Podawaj z dodatkiem tymianku i kilkoma kroplami octu balsamicznego. 

Smacznego, Marta

Inspiracja zaczerpnięta z Roost Blog

10 komentarzy
  • To by mi bardzo smakowało!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję Jud 🙂

  • Świetna propozycja! I takie klimatyczne zdjęcie…ach!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję 🙂 było pysznie, to na pewno 🙂

  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    warto się przełamać, bo pieczone jajka w takiej formie wyjątkowo dobrze smakują 😉

  • Strasznie to wszystko fajnie ze sobą się komponuje 😉 Takie to urocze, że aż żal to zjeść 😉http://www.przysmakiewy.pl

  • Świetny blog! Bardzo inspirujący 🙂 Będę wpadać częściej! 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękujemy i zapraszamy 🙂

  • Oj, w PL chyba raczej byś go nie odzyskała… 🙂
    Chociaż nawet tu ludzie potrafią zaskoczyć życzliwością i uczciwością 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Myślę, że nigdzie bym się tego nie spodziewała 🙂 ludzie zaskakują i to jest piękne 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie