Odpowiedz
Pomidory jem zazwyczaj na surowo. Lubię połączenie z mozzarellą oraz bazylią, jednak dopiero dzisiaj to trio upiekłam. Zdecydowanie za późno. Piekarnik
Pomidory jem zazwyczaj na surowo. Lubię połączenie z mozzarellą oraz bazylią, jednak dopiero dzisiaj to trio upiekłam. Zdecydowanie za późno. Piekarnik wpływa na smak i warto spróbować. Dodajcie kilka kromek dobrego chleba i tyle. Życzę smacznego weekendu 🙂
Potrzebujesz:
- 3 średnie pomidory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz
- 3 plastry mozzarelli
- 3 listki bazylii do podania
Na dressing:
- garść bazylii
- 1 zÄ…bek czosnku
- 2 łyżki oliwy
Przetnij pomidory na pół, umieść w naczyniu do pieczenia przecięciem do góry, polej oliwą i octem, popieprz, posól i piecz w 180*C przez około 20 minut. Następnie na 3 połówkach połóż plastry mozzarelli i piecz kolejnych 5 minut.
W międzyczasie wrzuć składniki dressingu do blendera i zmiel.
Gotowe pomidory przełóż na talerz, każdą połówkę z mozzarellą przykryj liściem bazylii i drugą częścią pomidora. Na wierzchu ułóż dressing. Świetnie pasuje z pajdą chleba.
Smacznego, Marta
10 komentarzy
nigdy nie piekłam pomidorów, a też właśnie przeważnie jem na surowo, a to takie wdzięczne połączenie po włosku, idealne na ciepłe sniadanie lub kolację:)
Jak zwykle, super Å›niadanie i zdjÄ™cia….
Aż mi Å›linka pociekÅ‚a.. (:http://cupcakethief-lavidal…
żelazka zabrakło ?
-
tak
to trio jedno z moich ulubionych jest 🙂 a zdjęcia piękne jak zawsze.
-
Oliwia dziękuję!
to musiało smakować wspaniale 🙂
-
Fajne trio, a pieczone było fajną odmianą od często odtwarzanej wersji bez pieczenia.
Dodaj komentarz
ojejku, fantastyczny pomysł! kocham pomidory ale te zimowe faktycznie smakują lepiej po obróbce 🙂