Odpowiedz
Znajomy powiedział mi kiedyś, że awokado to naturalne masło i nie wyobraża sobie bez niego śniadania. Traktował temat dosyć poważnie,
Znajomy powiedział mi kiedyś, że awokado to naturalne masło i nie wyobraża sobie bez niego śniadania. Traktował temat dosyć poważnie, bo na wyjazd weekendowy miał je ładnie zapakowane w plecaku. Rzecz działa się w Australii i były to szczęśliwe dni, kiedy znaliśmy jeden market, gdzie o magicznej godzinie, raz w tygodniu nabyć można było 1 kg owoców lub warzyw za A$1. Obecnie płacę nieco więcej, ale kto narzeka 🙂
Muszę szczerze napisać, że życie traktuje mnie dobrze i zajmuje jak tylko może, zwłaszcza przez ostatnie kilka tygodni. Robię to co lubię i przy okazji mam niezłą zabawę, czego chcieć więcej.
Tęsknię jedynie za moją kuchnią bez lodówki i gotowaniem. Nawet związek z Ryśkiem zaczął opierać się głównie na skype (tak, wiem że R. nie rozumie moich wynurzeń).
Obecnie znów jestem w Berlinie, nauczyłam Ryśka nowej sztuczki i ogarnęłam kuchnię. Zajęło to zdecydowanie za dużo czasu, zgłodniałam niemiłosiernie i musiałam szybko coś przyrządzić. I oto, panie i panowie, powstało łatwe w przygotowaniu i szybkie cudo – ciepła pita z awokado, pomidorami, jajkiem oraz ziołami. Przepis pochodzi z bloga Justina Blakeney. Mam nadzieję, że lubicie ostre poranki, bo chili zdecydowanie dodaje potrawie smaku.
Będziesz potrzebować:
- pita
- cytryna
- dojrzałe awokado
- jajko
- pomidor
- szczypiorek
- sól i pieprz
- płatki chili
- oliwa
Przygotowanie jest wyjątkowo proste. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i podgrzej pitę z obu stron, aż ładnie się zarumieni. Awokado zgnieć widelcem, posól, popieprz, po czym rozsmaruj na picie. Pokrop sokiem z cytryny i odrobiną oliwy, po czym ułóż pokrojonego pomidora i poprósz chilli. Na koniec usmaż jajko, umieść na wierzchu i posyp pokrojonym szczypiorkiem. Możesz jeszcze posolić i popieprzyć do smaku. Jedz jak naleśnika, lub zwić, co będzie pewnie wygodniejsze, gdy żółtko sie rozleje.
Smacznego, Marta
39 komentarzy
Genialne śniadanie! Optymistyczne kolory na dobry nastrój!
-
dziękuję! Było optymistycznie i na ostro 😉
Awokado – wiesz, że jeszcze nigdy nie jadłam, nie wyobraża sobie tego jako masełka na kanapce, nie wiem dlaczego, może taka ograniczona jestem?:P
Takie śniadanie ….hmmm…chyba bym pękła
ale wygląda bajecznie Kochana
-
Sonja spróbuj, polecam, avocado ma fajny delikatny smak, a nóż widelec polubisz 🙂
O kurcze, ale pysznosci 🙂 na sam widok dostaje wilczego apetytu :)Pozdrawiam 🙂
-
dziękuję i również pozdrawiam 🙂
super pomysł! muszę wypróbować!:)
-
daj znać czy sie udało 🙂
Mmmm… Pycha! Jak dobrze byłoby zaczynać dzień od takiego śniadanka!!!:)
-
polecam, ja zaczęłam już dwukrotnie 🙂
Mmmmmm…. jak dobrze byłoby zacząć dzień od takiego śniadania! A nie o martwienie się czy zdążę na autobus;)
-
śniadanie robi się w 5 minut, może sie jednak uda, albo w weekend 🙂
Ostry poranek – to jest to 🙂
-
hahaha, dokładnie!
rewelacja! co prawda często robię coś a la pizza na tortilli, ale żeby tak z awokado… świetne smaki
-
i chili świetnie podkreśla smak.
Twoje pomysly sa fantastyczne, kazdy chcialby tak zaczac dzien 😉
-
dziękuje!
Przyznam, że świetny pomysł. 🙂
-
wielkie dzięki
Uwielbiam awokado! W takim wydaniu prezentuje się obłędnie, świetny pomysł 🙂 Ja chcę do Australii! 😀
-
ja też!
co za genialne polaczenie! I uwielbiam Twoj stol!
-
dzięki Karolina!
mmm.. genialne musi to być ;D a jak wygląda…<3
-
dzięki za miłe sLowa 🙂
jak Ty ładnie piszesz o śniadaniu 🙂 Dziękuje ,ze zajrzałas do mnie na Beksińskiego wystawę:) ..avokado uwielbiam , własnie uświadomiłam sobie ,ze dawno nie jadłam..moze warto poczuć trochę lata , gdy szaro za oknem ? 🙂 Pozdrawiam z Podlasia
-
polecam, mi poprawiło nastrój 🙂
Boski posiłek, chętnie bym zjadła. Zachowuję na jakiś leniwy poranek :).http://gebawniebie.blogspot…
-
🙂
Meksykanie używają awokado zamiast masła.
Ja czasami też.
A takie śniadanie to bardzo lubię.
Bardzo!Amber, http://kuchennymidrzwiami.b…
-
o prosze, dziękuję za fajny komentarz, teraz wiem ,że to nie tylko wymysł znajomego.
takie proste, a jednocześnie piękne
-
i szybkie, co sie rano czasem przyda.
Na takie śniadanie zawsze bym miała ochotę:-)
-
zapraszam do wypróbowania, avokado w połączeniu z płatkami chili – mniam.
Wygląda naprawdę świetnie. Chyba pokuszę się o wypróbowanie takiej opcji na śniadanie, choć to jeszcze obce mi smaki. Dzięki za inspirację 🙂
-
mam nadzieję, że posmakuje 🙂
Dodaj komentarz
Och, to musi być przepyszne! Pożarłam oczami!