Placek Zapiekany z Nektarynkam...
Przepisy

Placek Zapiekany z Nektarynkami

Ostatnio jestem wyjątkowo rozkojarzona i ciężko mi się na czymkolwiek skupić. Mają na to wpływ składniki zewnętrzne, jak ciągłe zmiany

Ostatnio jestem wyjątkowo rozkojarzona i ciężko mi się na czymkolwiek skupić. Mają na to wpływ składniki zewnętrzne, jak ciągłe zmiany pogody – od upalnych letnich dni po zimne jesienne deszczowe poranki, książki, które mają pozostawić po sobie piorunujące wrażenie a na koniec rozczarowują i fakt, że ktoś ciągle kradnie małe części z mojego roweru. Zdarza się. Kręcą w mojej głowie i pozytywne wydarzenia, jak odkrycie magicznego ogrodu, który przez lata był pod nosem, a który gwarantuje podróż w czasie. Czy wy też spędzaliście godziny w ogrodzie babci i w lesie jako dzieci? Zatęskniłam za tymi czasami i postanowiłam do nich wrócić. Berin oferuje wiele jezior i zielonych zakamarków, więc nie będzie problemu z odkrywaniem. Dam znać jak idzie.

Ostatnio spostrzegłam jeden konkretny i pozytywny wpływ jaki ma na mnie podróżowanie – częste zmiany stref czasowych powodują, że wstaję wcześniej niż kiedyś. Mój dzień zaczyna się o 6-7 rano i mam dzięki temu dużo czasu na stworzenie dobrego śniadania. Wczoraj upiekłam placek z nektarynkami według przepisu Le creme de la crumb. Jego ogromnym plusem jest fakt, że wygląda jak ciasto, a jest plackiem. Spróbujcie.

You will need:

  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • ¾ szklanki mąki żytniej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • kilka nektarynek
  • troche cukru do posypania
  • gęsta śmietana lub jogurt

Rozgrzej piekarnik do 200*C. Wrzuć masło do naczynie do pieczenia lub żeliwnej patelni i wstaw do piekarnika, by masło się rozpuściło.

W misce zmieszaj jajka, mąkę, mleko, sól i pieprz, po czym przelej do naczynia z roztopionym masłem i piecz przez około 20 minut.

W międzyczasie pokrój nektarynki. Kiedy placek jest upieczony ułóż na nim nektarynki, poprósz cukrem i piecz przez kolejne 2-3 minuty

Podawaj z łyżeczką gęstej śmietany lub jogurtu.

Smacznego, Marta

7 komentarzy
  • mąka pszenno-razowa będzie dobrym zamiennikiem mąki żytniej czy lepiej nie kombinować? 😉 Cudowne zdjęcia!

  • placek rewelacyjny! i ten wasz stół…

  • faktycznie wygląda jak ciasto:) smakowita propozycja 😀

  • Wygląda wspaniale, a zdrowy skład dodatkowo zachęca 🙂

  • znakomity placek! zdjęcia jak zawsze genialne i pyszny pomysł na poranek 🙂

  • Wspaniały 🙂

  • Z chęcią bym zjadła kawalek 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie