Placki z Bazylią, Łososiem i...
Przepisy

Placki z Bazylią, Łososiem i Sercami Karczochów

Są w życiu rzeczy, które warto spróbować. Jedną z nich jest z pewnością wyprawa kamperem przez Islandię, która początek ma

Są w życiu rzeczy, które warto spróbować. Jedną z nich jest z pewnością wyprawa kamperem przez Islandię, która początek ma dzisiaj, potem wiele innych, które już od dawna krążą po twojej głowie, ale jest też ten placek z bazylią. Będzie to również fajny przepis na Walentynki. Wiem, że wielu z was pomyśli, że jest to święto wyssane z palca, oraz że miłość powinno się okazywać na co dzień. Życie ma jednak swoje scenariusze, także pomiędzy dziećmi, pracą, sprzątaniem domu, gotowaniem, praniem, karmieniem kotów, czyszczeniem ich kuwety, okazywaniem miłości dzieciom i kotom, czasem braknie energii na okazywanie jej partnerowi. Wstań więc wcześniej, usmaż placek i zaserwuj do łóżka komuś, kto na to zasługuje. Albo wyślij ten przepis temu komuś, żeby zaserwował go tobie.

Potrzebujesz na placki:

  • 150g kremowego serka (coś jak Philadelphia)
  • 2 jajka
  • 50g mąki
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 garść liści bazylii, poszatkowanej
  • szczypta soli i pieprzu

Do podania:

  • serca karczochów
  • łosoś

Umieść wszystkie składniki na placek w misce i dobrze wymieszaj. Rozgrzej średniej wielkości patelnię z łyżką masła i wlej do niej ciasto. Smaż na średnim ogniu, aż dobrze sie podsmaży z jednej strony i ciasto stanie się mniej płynne. Uważaj jednak, żeby nie przypalić od spodu. Za pomocą szpatułki lub dwóch przewróć placek na drugą stronę. Jeśli się złamie, nie przejmuj się i tak potniesz go na kawałki.

Przełóż placek na talerz i pokrój w niewielkie kwadraty. Podawaj z karczochami oraz łososiem.

Smacznego, Marta

Zostaw komentarz


Dziękujemy za Twój komentarz
Ostatnio na Instagramie
Ostatnio na Instagramie