Placki z Cukinii
Przepisy

Placki z Cukinii

Lato zaczęło się na dobre, chociaż pogoda zdaje się o tym zapominać. Korzystam z wszelkich darów ziemi i ubolewam jedynie,

Lato zaczęło się na dobre, chociaż pogoda zdaje się o tym zapominać. Korzystam z wszelkich darów ziemi i ubolewam jedynie, że kończą się truskawki. Z resztek zrobię chyba jakiś dżem, żeby za bardzo nie tęsknić. 

Zabieram się do robienia drożdżówek, bo znalazłam piękne jagody na targu, zaś na śniadanie  zjadłam coś wyjątkowo pysznego i zdrowego – placki z cukinii. Przepis wypatrzyłam na blogu  Wypieki z pasja, który na pewno jeszcze nie raz odwiedzę. 

Przede mną jeszcze kilka dni skupienia i pracy, po czym dwa śluby, dwóch genialnych par, na które nie mogę się doczekać, a przy okazji odwiedziny w Amsterdamie i kawa ze wszystkimi fantastycznymi ludźmi, za którymi bardzo tęsknię. Choć nie ukrywam, Berlin ma wiele zalet, które wciąż odkrywam 😉 

Będziesz potrzebować:

  • jedna średnia cukinia
  • 1 duże jajko
  • mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 3 łyżki parmezanu, startego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • kilka listków świeżej bazylii, posiekanej
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilka kropel soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz (3-4 szczypty)
  • sól do smaku

Zetrzyj cukinię razem ze skórką na tarce z grubymi oczkami. Dodaj resztę składników, wymieszaj, po czym smaż na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy, aż placuszki ozłocą się z obu stron. 

Po komentarzu, który dostałam czuję, że powinnam dodać kilka dodatkowych wyjaśnień. Masa, która powstanie, jest dosyć rzadka. Dlatego patelnia powinna być porządnie rozgrzana, smażyć trzeba tak długo, aż spód się zarumieni i powstanie zwarta spodnia warstwa. Wówczas większą szpatułką należy przerzucić placuszek na drugą stronę. Nie należy to najprostszych zadań, ale warto spróbować, bo smak wynagrodzi trudy 🙂

Smakują idealnie z sosem słodko pikantnym 🙂

Smacznego, Marta

57 komentarzy
  • Startą cukinię trzeba najpierw posypać solą, odstawić najlepiej na sitku 15min i od potem odcisnąć z soku, wtedy ciasto nie będzie takie rzadkie, a jeśli ciasto jest rzadkie to trzeba dodać mąki i wtedy nie ma problemu ze smażeniem i przewracaniem.

  • Dziś zrobiłam te placki, ale podane proporcje tworzą dość rzadką konsystencje i miałam duży problem z ich smażeniem. Ogólnie smak mieszanki super, ale nie wyszły bo nie chciały się usmażyc. Nie wiem, co zrobiłam nie tak… Postępowałam zgodnie z przepisem:(

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Caterina, smażyć trzeba na dużym ogniu na rozgrzanym oleju i tak długo, aż spód się zarumieni i stworzy cienką zbitą warstwę. Następnie przerzucasz na drugą stronę większą szpatułką. Wiem, że nie jest to najprostrze, jestem przyzwyczajona do placków i naleśników, których konsystencja jest o wiele bardziej skora do współpracy. Tu masa jest rzadka, ale za to potrawa zdrowa i warta “poświęceń”.

  • Takie placki bardzo by mi smakowały. Super blog, będę tu często zaglądac 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję i zapraszam!

  • Zaraz zabieram się do robienia placuszków z Twojego przepisu. Już się nie mogę ich doczekać:) Twoje wyglądaja tak apetycznie.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      wspaniale, daj koniecznie znać jak wyszły 🙂

  • Bardzo lubię takie placki z cukinii, robię podobne, chociaż raz na sezon, obowiązkowe latem 🙂 Fantastyczne zdjęcie!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję za miły komentarz i komplement 🙂 no i oczywiście wzajemnie. Jestem fanką Waszego bloga!

  • Robiłam je kiedyś i były wspaniałe 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dla mnie to pierwszy raz ale totalnie się zgadzam. Są wyjątkowo delikatne 🙂

  • smakiempisany.blogspot.com Odpowiedz

    o tak, też ubolewam nad tym, że truskawki się kończą ;(
    a co do przepisu, podoba mi się. Bardzo lubię cukinie, ostatnio faszerowałam je mięskiem mielonym 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      o proszę. chyba to najbardziej lubię w blogowaniu, że zawsze wpadną nowe ciekawe pomysły!

  • Uwielbiam takie placki. Zimą natomiast z kiszonej kapusty;)
    Czekam na cukinię od babci i na pewno będę robiła:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      fajny pomysł z kiszoną kapustą. Czego do nich dodajesz? Chętnie wypróbuję.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję, mi również przypadły do smaku. Właśnie zajrzałam na Twojego bloga i bardzo przypadł mi do gustu.

  • Super wyglądają ! Mi nigdy nie wychodzą zdjęcia z plackami w roli głównej…jakos tak malo apetycznie wyglądają, a te są cudne 🙂 Do schupania…

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję, placki to nie najwdzięczniejszy obiekt do fotografowania, zgadzam się, ale trzeba próbować 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      działkową?! ja też bym chciała. Co prawda kupuje moje na targu, ale taką z ogródka chętnie bym zjadła 🙂

  • Agnieszka Szydłowska Odpowiedz

    Jadłam podobne w Turcji, tylko jeszcze dodawali marchewki. Pychota 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Fajny pomysł z marchewką, dziękuję za wskazówkę.

  • wyglądają apetycznie, musze zakupić cukinię:D

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Polecam, zwłaszcza, że po komentarzach okazuje się, że jest niezliczona liczba wariacji 🙂

  • oż ale apetycznie wyglądają!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję 🙂

  • A ja nigdy nie jadłam takim cukiniowych placuszków, choć słyszałam o nich już jakiś milion razy. Twoje strasznie mnie zachęcają 🙂 Są śliczne.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję i polecam, robi się je niezwykle szybko, smakują wyśmienicie i możesz je zdjeść na słodko, ostro lub jakkolwiek lubisz 🙂

  • Bardzo lubię te placuszki. Z gęstą śmietaną smakują wybornie nie tylko na śniadanie. Pozdrawiam

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Wyobrażam sobie smak z gęstą śmiataną, mniam.

  • Wspaniałe placuszki,pyszne zdjęcie!
    Zjadłabym na …śniadanie,obiad i kolację.
    Serdeczności!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję Amber i polecam wypróbowanie. Sama bym je jeszcze raz zjadła i jak tylko wrócę z krótkiego urlopu, od razy wracam do gotowania pyszności 🙂

  • Jestem wielką fanką placków z cukinii.
    Muszę za to przyznać, że jeszcze nigdy nie jadłam ich na śniadanie.
    Chyba czas to zmienić 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      ja zjadłam i bardzo sobie chwalę 🙂

  • uwielbiam placki z cukinii:) wyglądają cudnie!
    jednak ja robię zwykle w nieco odchudzonej wersji – z otrąb owsianych zamiast mąki:)
    pozdrawiam:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      podoba mi się Twoja wersja, bardzo lubię otręby, take jak najbardziej wypróbuję.

  • Wiedziałam! Wiedziałam, że nie powinnam przechodzić dzisiaj obojętnie koło cukini!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      hahaha, fantastyczny komentarz!

  • Marta, może Ty mnie wreszcie przekonasz. Nie wiem dlaczego, ale od zawsze “placki z cukinii” kojarzą mi się z lekko rozmokłą papką bez smaku 🙂 A tu proszę, wyglądają pięknie! Może powinnam jednak spróbować?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Wypróbuj koniecznie, możesz tez dodać fety, to propozycja jednej z czytelniczek bloga i bardzo przypadła mi do gustu. Na pewno nie ma w nich nic z rozmokłej papki 😉

  • lubię bardzo takie placuszki 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      ja również. Przyzwyczajona byłam przez lata do placuszków ziemniaczanych, a tu takie piękne i smakowite z cukinii wyszły.

  • Chodziły za mną ostatnio takie placuszki, chyba się w końcu skuszę 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Polecam i daj znać jak wyszły 🙂

  • Uwielbiam takie, zawsze smakują

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      i takie leciutkie są. Zdecydowanie dobra przerwa od kanapek 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Szana dziękuję za miły komentarz, bardzo polecam, ja się zakochałam od pierwszego gryza 🙂

  • Uwielbiam je! O każdej porze roku. Z sosem czosnkowym – pyszności!:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Z sosem czosnkowym muszą być rewelacyjne! Dziękuję za fajny tip 🙂

  • Placki z cukinii są rewelacyjne! 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      oh tak, nie raz je jeszcze zrobie. Teraz odkryłam różne kombinacje smakowe, więc będę eksperymentowac.

  • już wiem co zrobię dziś na letni obiad 🙂 wyglądają wspaniale!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      i jak wyszły?

  • Lubię placki z cukini, ale jak to łasuch – na słodko 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      a czego dodajesz do takich placuszków, żeby były na słodko?

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie