Placuszki Owsiane z Tuńczykie...
Przepisy

Placuszki Owsiane z Tuńczykiem

W miniony weekend mieliśmy gości, więc komputer poszedł w odstawkę. Nie spędziłam również zbyt dużo czasu w kuchni, bo nasi

W miniony weekend mieliśmy gości, więc komputer poszedł w odstawkę. Nie spędziłam również zbyt dużo czasu w kuchni, bo nasi uroczy goście postanowili ją przejąć na czas swojego pobytu. Dzięki temu mięliśmy przyjemność spróbować wspaniałej indyjskiej kuchni, lessy z mango oraz owsianych placuszków z tuńczykiem. Zwłaszcza danie śniadaniowe było tak pyszne, że nie mogłam zostawić tego tylko dla siebie. Poniżej przepis Agaty, który przeistoczy się w wersję słodką, jeśli tuńczyka zamienisz na ser biały.

PS. Chyba zorganizuję małą akcję pt. odwiedź nas i ugotuj coś znacznego 😉

Będziesz potrzebować:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • pieprz
  • 1 cebulka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • olej do smażenia

Odcedź tuńczyka z zalewy, dodaj jajka oraz pozostałe składniki, po czym dokładnie wszystko wymieszaj. Rozgrzej patelnię, pokrop olejem i zacznij formować na powierzchni małe placuszki. Kiedy osiągniesz złoto brązowy kolor,przerzuć na drugą stronę.  Smakują wyśmienicie z jogurtem, pomidorami oraz pietruszką.

Smacznego, Marta

4 komentarze
  • Małgorzata Jaśkowiak Odpowiedz

    Marto, placuszki są bardzo dobre. Dzięki za przepis!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Bardzo się cieszę 🙂

  • ile łyżek tych płatków?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      4 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie