Odpowiedz
Nie jestem typową, racjonalnie zachowującą się osobą. Lub może jestem typową kobietą… Rzecz w tym, że czasami nie jestem w
Nie jestem typową, racjonalnie zachowującą się osobą. Lub może jestem typową kobietą… Rzecz w tym, że czasami nie jestem w stanie zrozumieć sama siebie (tym bardziej nie dziwię się T., że czasem się gubi). Zajęło mi 5 miesięcy w Ameryce Południowej, żeby dojść do wniosku, że chcę mówić po hiszpańsku (jak by nie było łatwiej w ciągu pierwszych tygodni). Z niemieckim jest jeszcze ciekawiej, bo po ponad roku mieszkania w Berlinie i kolejnym pomyśle na przeprowadzkę, postanowiłam zapisać się na intensywny kurs językowy. Tłumaczyć się mogę faktem, że wszyscy naokoło mówią po angielsku, jednak rozumienie przypadkowych przechodniów też ma sens. Na kursie towarzyszą mi wyjątkowo rządni wiedzy ludzie. Kiedy pytają mnie, czemu podjęłam naukę tak późno, odpowiadam “bo tak”, co chyba ich nie satysfakcjonuje.
Codziennie pędzę dzielnie rowerem na zajęcia, tylko czasami robiąc przerwę na szybkie założenie łańcucha, a po zajęciach zaczepiam bogu winnych ludzi na ulicy. Niektórzy reagują na to pozytywnie, innych ciężko zrozumieć (wychodzi na to, że Niemcy nie podążają w rozmowie za szablonami z książek). Jedno jest pewne, rozumienie ludzi jest fajne.
Wracając do przepisu – jest smaczny i zdrowy. Jedynie dynia zajmuje chwilę, bo trzeba ją upiec i zgnieść, poza tym chwila moment.
Potrzebujesz na 8-10 placków:
- ½ cup mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
- ½ cup mąki pełnoziarnistej
- ½ cup miąższu z dyni (upieczona i zgnieciona dynia)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- ½ jabłka, pokrojonego w drobną kosteczkę
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki imbiru
- ½ szklanki mleka
Do podania (opcjonalnie ):
- 1 jabłko, pocięte w kawałki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
W misce zmieszaj wszystkie składniki na placki, po czym smaż na średnim ogniu, aż ładnie się zarumienią. Każdy na łyżeczce oleju.
Dynię pocięłam, pokroiłam w niewielkie kawałki (bez skórki) i piekłam w 200*C przez 10-15 minut (być może macie na to ciekawszy sposób). Następnie wrzuciłam je do kubka i zgniotłam widelcem.
Placuszki podawać można z prażonymi jabłkami. Pokrój jabłka w kawałki i smaż na oleju z miodem i tymiankiem, aż staną się miękkie. Pasuje również syrop klonowy.
Smacznego, Marta
16 komentarzy
-
Mam 1/8, możesz dać połowę 1/4 🙂
ja dynię przekrajam na pół , wydrążam pestki z przyległościami i wrzucam do piekarnika. potem tylko łyżką wyskrobać ze skorupki:) odpada obieranie i krojenie:)
od razu nastawiam się na wyrób. Nigdy nie przyszło mi do głowy łączyć dynię i jabłko w plackach a przecież to kompozycja idealna…
dynia i jabłka w jednym – fajowe:D A nas kobiet czasem nie da się zrozumieć:D
Takiego połączenia jeszcze nie jadłam jabłko z dynią… oj czas nadrobić zaległości 🙂
rok temu robiłam z samej dyni, ale pyyyycha! 😉
Gdyby nie te der, die, das, to by były niemce z nas ;)Cudne te placuszki, aż wzdycham do nich!
pyszne, uwielbiam takie śniadania 🙂
lepiej dojść do takich wniosków później niż wcale, chociaż…. 😉
placuszki jabłkowo-dyniowe intrygujące i na pewno pyszne, powinny być smakowo nieco podobne do pity z dynią i jabłkami, ale pewnie tylko nieco 😉
to prawda, dobrze jest rozumieć ludzi 😀 ale niemieckiego nie trawię strasznie.. a co do Twoich śniadań, uwielbiam! zawsze wyglądają na takie dopieszczone i przede wszystkim smaczne 🙂
-
Jak sie tak dłużej posłucha to niemiecki nie jest taki zły. Można nawet polubić. Dziękuję za miłe słowa 🙂
Szukałam jakiegoś bloga do oglądnięcia dziś przed obudzeniem się przyjaciółki i wybrałam tego. Jak zwykle nie żałuję. Kocham dynię, a ona pierwsza podała mi ją w słodkiej wersji, tylko my jadłyśmy ją jako mus, dodatek do lodów orzechowych.
Miłe wspomnienia i apetyczna propozycja na rozpoczęcie dyniowego sezonu, którego nie mogę się doczekać.
-
dziękuję whiness 🙂
ja czekam na sezon dyniowy, moje pierwsze podejście do dyni w kuchni nie było zbyt udane.. pora na starcie nr 2 😀
-
Trzeba dalej próbować, dynia może być fajna. Niedawno zrobiłam pyszną sałatkę z dynią i serem kozim i była zabójcza.
Dodaj komentarz
Masz miarke 1/8 łyżeczki czy tylko tak orientacyjnie podajesz? Bo ja mam tę łyżeczkowe miarki Ale nie widziałam nigdzie 1/8