Poffertjes – Typowo Hole...
Przepisy

Poffertjes – Typowo Holenderskie Mini-Naleśniczki z Cukrem Pudrem

Poffertjes zauroczył mnie swoim smakiem jakieś 2 lata temu na jednym z ulicznych targów. Zjadłam je wówczas z masłem i

Poffertjes zauroczył mnie swoim smakiem jakieś 2 lata temu na jednym z ulicznych targów. Zjadłam je wówczas z masłem i cukrem pudrem, po czym wróciłam po kolejną porcję. Bardzo długo zabierałam się do zrobienia wersji domowej. W między czasie kupiłam nawet specjalną patelnię, która leżała dzielnie i czekała. 

A tu nagle nadarzyła się okazja i to nie byle jaka, bo Agata prowadząca bloga Agata ma nosa, zaproponowała nam gościnny wpis. Bloga Agaty znalazłam jakiś czas temu i od tamtej pory odwiedzam regularnie, bo nigdzie nie ma tak dobrych rekomendacji kosmetycznych jak tam. A od czasu do czasu zobaczyć można zdjęcia najsłodszej Jagódki na świecie 🙂

Będziesz potrzebować:

  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 250ml mleka
  • 250ml wody
  • 15g świeżych drożdży lub 1 saszetka suchych
  • 50g solonego masła
  • szczypta soli

Rozpuść drożdże w 3 łyżkach ciepłego mleka. W misce zmieszaj mąkę, rozpuszczone drodże, mleko oraz wodę. Wymieszaj składniki, aż osiągniesz lejące się ciasto (nie powinno być zbyt wodniste). Wmieszaj roztopione masło, sól oraz roztrzepane jajko, po czym przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na jakieś 30 mimnut.

Jeśli masz patelnię do Poffertjes, do każdej dziurki wlej około 1 łyżkę stołową ciasta, po czym wykałaczką przełóż na zrugą stronę. Smaż, aż maleśniczki osiągną złocisto brązowy kolor. Na zwykłej patelni podobie utwórz kilka małych naleśniczków z około 1 łyżki ciasta każdy.

Smacznego, Marta

12 komentarzy
  • Mniam , ile wychodzi porcji z tego przepisu?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Starczy spokojnie dla 2-3 osób.

  • Ostatnio trochę zaniedbałam odwiedzanie blogów…. No ale w końcu wpadam do Was i mam ochotę zjeść przynajmniej cztery śniadania pod rząd!! Po prostu niesamowite są te przepisy… A naleśniczki? Powalające! Chyba nie muszę mówić, że widok przekrojonych, soczystych truskawek sprawia, że cieknie mi ślinka….

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      wielkie dzięki Saratelka. Już nie mogę się doczekać sezonu truskawkowego, Wtedy będę je miksowała ze wszystkim.

  • http://wbrzuchu.blogspot.com Odpowiedz

    One są po prostu cudowne! Aż miło popatrzeć 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję dziwczyny.

  • fantastyczne! trochę jak małe biszkpciki 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję 🙂

  • Jaaa! Super! Takie mini racuszki!
    A z truskawkami to już w ogóle musi być niebo w gębie 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      oj tak, to są placuszki z drożdżami, także smak jest nieco inny. Truskawki to idelany dodadek, zwłaszcza, jak na widelec nabije się i placuszek i truskawke 😀

  • Ale urocze maleńkie placuszki, super dodatek truskawek 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję Kamila

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie