Odpowiedz
Gdziekolwiek się ostatnio nie ruszyłam, wszędzie widziałam śliwki, proszące się o użycie. Moja babcia robiła pyszny dżem śliwkowy, więc przyszła
Gdziekolwiek się ostatnio nie ruszyłam, wszędzie widziałam śliwki, proszące się o użycie. Moja babcia robiła pyszny dżem śliwkowy, więc przyszła i pora na mnie. Co mogę powiedzieć o tym doświadczeniu? Zbyt łatwe! Jeśli kiedykolwiek chciałeś zrobić powidła, ale obawiałeś się, że to za dużo pracy, spróbuj tego przepisu. Jest banalny, a efekt zaspokoi każdego smakosza. Poza tym to czysta przyjemność wyciągnąć słoiczek w trakcie zimowego wieczoru i schrupać ze świerzym chlebkiem na kolację.
Będziesz potrzebować:
- 2 kg śliwek
- 100g cukru
- 1 łyżka stołowa octu
Umyj śliwki, przetnij na pół i oczyść z pestek. Wrzuć wszystkie składniki do większego garnka (najlepiej z grubym dnem) i gotuj na małym ogniu, pod przykrywką, aż owoce puszczą soki. Następnie zdejmij przykrywkę i gotuj przez około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Wyparz słoiki i wlej do nich jeszcze ciepłe powidła, po czym nakręć nakrętke.
Jeśli zastanawiasz się dlaczego użyłam octu, odpowiedź jest prosta. Pomoże on powidłom zachować piękny kolor śliwek.
Smacznego, Marta
1 Komentarz
Dodaj komentarz
Mój ulubiony domowy wyrób. Pycha, a najlepsze z świeżym chlebem z chrupiącą skórką 😀