Odpowiedz
Są rzeczy, które uzależniają i nie mówię tu o diable zwanym internetem. Mowa o pretzlach. Cudownych, świeżych, nabywanych niemalże codziennie,
Są rzeczy, które uzależniają i nie mówię tu o diable zwanym internetem. Mowa o pretzlach. Cudownych, świeżych, nabywanych niemalże codziennie, idealnych z kawą lub bez, z solą, masłem lub cynamonem… są możliwości. W Berlinie pretzle są wszędzie, a ja je jem. Uwielbiam zwinięte, jednak ulubionymi są długie proste mini bagietki, bo to takie małe i nieszkodliwe i jak się zje dwa to jakby się zjadło dwa paluszki, nie? Pani w piekarni podaje mi mojego pretzla bez pytania, ja go biorę i przekazuję swoje centy.
Są też chwile w życiu, kiedy człowiek zdaje sobie sprawę z pewnych rzeczy. W moim przypadku dwóch. Po pierwsze nie mogę codziennie jeść pretzli bo moja talia nie ma już 18-stu lat, po drugie jak coś tak bardzo lubię, to może warto spróbować to zrobić samemu. I zrobiłam. I wyszło. I teraz już wiem, że w ten sposób nie leczy się uzależnień, tylko jeszcze głębiej w nie popada 😉
Mam też wieści. Mamy lodówkę! Po 6-ściu miesiącach bez niej, w końcu mamy lodówkę!!! I wiecie co do niej wstawiłam? Lody waniliowe!
Będziesz potrzebować:
- 2 & ½ szklanki mąki
- 2 & ¼ łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 56g masła, rozpuszczonego
- sól morska, do posypania
Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier, sól i wymieszaj. Wierzch polej wodą, mieszaj, aż składniki się połączą, po czym ugniataj na powierzchni posypanej mąką przez jakieś 10 minut. Ciasto nie powinno być klejące, za to gładkie i elastyczne. Wysmaruj miskę oliwą, włóż do środka ciasto, przykryj ścierką i odłóż w ciepłe miejsce na 30 minut (możesz włożyć do piekarnika nastawionego na 50*C).
Wyjmij ciasto z miski, ułóż na posypanej mąką powierzchni i rozpłaszcz ręką, po czym nożem potnij na 6 równych części. Każdą zroluj na długi sznurek i ułóż kształt precla (tak jak byście robili serce). Im cieńszy sznurek tym cieńsze będą precle.
Przenieś precle na tacę o pieczenia pokrytą papierem, rozpuść masło, po czym połową posmaruj precle. Piecz przez około 12 minut w 220*C (wierzch powinien nabrać złotego koloru). Upieczone, ozłocone precle posmaruj pozostałym masłem, posyp solą i jedz jeszcze ciepłe.
Smacznego, Marta
Źródło: Love veggies and yoga
20 komentarzy
cudownie się prezentują:)
Ja uwielbiam lody śmietankowe :} Precelki pierwsza klasa!
precli nie lubię.. ale te zdjęcia – zachwycające!
piękne zdjecia, nie mogę sie napatrzeć, chyba zachęciłaś mnie strasznie do upieczenia precli :)))
Bajgle kojarzą mi się z amerykańskimi serialami. “Sex in the city”, “How I meet your mother” czy “Gilmore girls” to precle. No ewentualnie bajgle i muffiny , ale precle też. Twoje są godne wypróbowania.
Piękne! i mają świetny kształt! Pozdrawiam, Asia
ooo precelki , lubię takie smaczne wypieki , szczególnie jak są domowe ;d
Przepiękne precle 🙂
Domowymi przepisami faktycznie nie pozbędziesz się uzależnień 😉
Ściskam 🙂
Można się uzależnić od precli, lodów i Twoich zdjęć! Ściskam!
o takiego precla to ja mogę i rano i w południe i na kolacje tez 🙂 pyszne dzisiaj u Ciebie 🙂
o takiego precla to ja mogę i rano i w południe i na kolacje tez 🙂 pyszne dzisiaj u Ciebie 🙂
Super cudnie wyglądają :)!
Marta, świetne zdjęcia 🙂 Porywam Ci jednego precla, bo jestem barrrdzo głodna.
takie własnoręcznie robione są jeszcze lepsze niż kupne 😉 a wyglądają pięknie!
Wspaniale precle! I ja uwielbiam je zajadac w DE 🙂 Zreszta nie tylko ja, cala moja rodzinka jest od nich uzalezniona :)P.S. Piekny stol! Tez taki chce :)majka (http://kalejdoskopkulinarny…)
Ja też poproszę jednego, albo dwa;)
Śliczne są!
Marta,
co za cudowne uzależnienie!
Jeden precel dla mnie,dobrze…
Ciepło Cię pozdrawiam!
Amber
Ale cuda! Mogę jednego? 😉
-
jasne, smacznego! 🙂
Dodaj komentarz
mmmm ale smakowite precle 🙂
zjadłabym z ochotą, takie cieplutkiego!