Precle
Przepisy

Precle

Są rzeczy, które uzależniają i nie mówię tu o diable zwanym internetem. Mowa o pretzlach. Cudownych, świeżych, nabywanych niemalże codziennie,

Są rzeczy, które uzależniają i nie mówię tu o diable zwanym internetem. Mowa o pretzlach. Cudownych, świeżych, nabywanych niemalże codziennie, idealnych z kawą lub bez, z solą, masłem lub cynamonem… są możliwości. W Berlinie pretzle są wszędzie, a ja je jem. Uwielbiam zwinięte, jednak ulubionymi są długie proste mini bagietki, bo to takie małe i nieszkodliwe i jak się zje dwa to jakby się zjadło dwa paluszki, nie? Pani w piekarni podaje mi mojego pretzla bez pytania, ja go biorę i przekazuję swoje centy. 

Są też chwile w życiu, kiedy człowiek zdaje sobie sprawę z pewnych rzeczy. W moim przypadku dwóch. Po pierwsze nie mogę codziennie jeść pretzli bo moja talia nie ma już 18-stu lat, po drugie jak coś tak bardzo lubię, to może warto spróbować to zrobić samemu. I zrobiłam. I wyszło. I teraz już wiem, że w ten sposób nie leczy się uzależnień, tylko jeszcze głębiej w nie popada 😉

Mam też wieści. Mamy lodówkę! Po 6-ściu miesiącach bez niej, w końcu mamy lodówkę!!! I wiecie co do niej wstawiłam? Lody waniliowe!

Będziesz potrzebować:

  • 2 & ½ szklanki mąki
  • 2 & ¼ łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 56g masła, rozpuszczonego
  • sól morska, do posypania

Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier, sól i wymieszaj. Wierzch polej wodą, mieszaj, aż składniki się połączą, po czym ugniataj na powierzchni posypanej mąką przez jakieś 10 minut. Ciasto nie powinno być klejące, za to gładkie i elastyczne. Wysmaruj miskę oliwą, włóż do środka ciasto, przykryj ścierką i odłóż w ciepłe miejsce na 30 minut (możesz włożyć do piekarnika nastawionego na 50*C). 

Wyjmij ciasto z miski, ułóż na posypanej mąką powierzchni i rozpłaszcz ręką, po czym nożem potnij na 6 równych części. Każdą zroluj na długi sznurek i ułóż kształt precla (tak jak byście robili serce). Im cieńszy sznurek tym cieńsze będą precle. 

Przenieś precle na tacę o pieczenia pokrytą papierem, rozpuść masło, po czym połową posmaruj precle. Piecz przez około 12 minut w 220*C (wierzch powinien nabrać złotego koloru). Upieczone, ozłocone precle posmaruj pozostałym masłem, posyp solą i jedz jeszcze ciepłe. 

Smacznego, Marta 

Źródło: Love veggies and yoga

20 komentarzy
  • smakiempisany.blospot.com Odpowiedz

    mmmm ale smakowite precle 🙂
    zjadłabym z ochotą, takie cieplutkiego!

  • cudownie się prezentują:)

  • Ja uwielbiam lody śmietankowe :} Precelki pierwsza klasa!

  • precli nie lubię.. ale te zdjęcia – zachwycające!

  • piękne zdjecia, nie mogę sie napatrzeć, chyba zachęciłaś mnie strasznie do upieczenia precli :)))

  • Bajgle kojarzą mi się z amerykańskimi serialami. “Sex in the city”, “How I meet your mother” czy “Gilmore girls” to precle. No ewentualnie bajgle i muffiny , ale precle też. Twoje są godne wypróbowania.

  • Piękne! i mają świetny kształt! Pozdrawiam, Asia

  • ooo precelki , lubię takie smaczne wypieki , szczególnie jak są domowe ;d

  • Przepiękne precle 🙂
    Domowymi przepisami faktycznie nie pozbędziesz się uzależnień 😉
    Ściskam 🙂

  • Można się uzależnić od precli, lodów i Twoich zdjęć! Ściskam!

  • o takiego precla to ja mogę i rano i w południe i na kolacje tez 🙂 pyszne dzisiaj u Ciebie 🙂

  • o takiego precla to ja mogę i rano i w południe i na kolacje tez 🙂 pyszne dzisiaj u Ciebie 🙂

  • Super cudnie wyglądają :)!

  • Marta, świetne zdjęcia 🙂 Porywam Ci jednego precla, bo jestem barrrdzo głodna.

  • takie własnoręcznie robione są jeszcze lepsze niż kupne 😉 a wyglądają pięknie!

  • Wspaniale precle! I ja uwielbiam je zajadac w DE 🙂 Zreszta nie tylko ja, cala moja rodzinka jest od nich uzalezniona :)P.S. Piekny stol! Tez taki chce :)majka (http://kalejdoskopkulinarny…)

  • Ja też poproszę jednego, albo dwa;)
    Śliczne są!

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl Odpowiedz

    Marta,
    co za cudowne uzależnienie!
    Jeden precel dla mnie,dobrze…
    Ciepło Cię pozdrawiam!
    Amber

  • Ale cuda! Mogę jednego? 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      jasne, smacznego! 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie