Puding Kawowy
Przepisy

Puding Kawowy

Uwielbiasz wypić filiżankę dobrej kawy na śniadanie? Jeśli tak to pokochasz i puding kawowy. Jest jej pyszniejszym, bo bardziej słodkim

Uwielbiasz wypić filiżankę dobrej kawy na śniadanie? Jeśli tak to pokochasz i puding kawowy. Jest jej pyszniejszym, bo bardziej słodkim odpowiednikiem.

Będziesz potrzebować (na 2 porcje):

  • 113g masła
  • ½ kubka cukru
  • 1 jajko
  • ½ kubka mleka
  • 3 saszetki kawy 3-w-1 (mocne)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 kubek mąki do ciast
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli

Do syropu:

  • ½ kubka mleka
  • ½ kubka śmietany
  • 2 saszetki kawy 3-w-1 (mocne)
  • 2 łyżki cukru

Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść dwa pojemniki do pieczenia (małe miseczki lub foremki). Rozpuść masło w małym rondelku, a w między czasie roztrzep jajko z cukrem, aż powstanie ładna jasna masa. Wmieszaj roztopione masło. Podgrzej mleko i wmieszaj 3 saszetki z kawą. Następnie zmieszaj miksturę z jajek i cukru z mieszanką kawową, dodaj wanilię i wymieszaj. Na końcu połącz wszystko z mąką, sodą, solą i wymieszaj.

Rozdziel ciasto pomiędzy dwa pojemniki i piecz przez 15-20 minut. 

Przyszła pora na przygotowanie syropu. Połącz wszystki składniki w rondelku i mieszając doprowadź do gotowania.

Kiedy pudding sie upiecze, polej go syropem i zacznij rozkoszować się swoją pierwszą, nietypową filiżanką kawy.

Smacznego, Marta

Źródło: Simply Delicious

Zostaw komentarz


Dziękujemy za Twój komentarz
Ostatnio na Instagramie
Ostatnio na Instagramie