Uwielbiasz wypić filiżankę dobrej kawy na śniadanie? Jeśli tak to pokochasz i puding kawowy. Jest jej pyszniejszym, bo bardziej słodkim
Uwielbiasz wypić filiżankę dobrej kawy na śniadanie? Jeśli tak to pokochasz i puding kawowy. Jest jej pyszniejszym, bo bardziej słodkim odpowiednikiem.
Będziesz potrzebować (na 2 porcje):
- 113g masła
- ½ kubka cukru
- 1 jajko
- ½ kubka mleka
- 3 saszetki kawy 3-w-1 (mocne)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 kubek mąki do ciast
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
Do syropu:
- ½ kubka mleka
- ½ kubka śmietany
- 2 saszetki kawy 3-w-1 (mocne)
- 2 łyżki cukru
Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść dwa pojemniki do pieczenia (małe miseczki lub foremki). Rozpuść masło w małym rondelku, a w między czasie roztrzep jajko z cukrem, aż powstanie ładna jasna masa. Wmieszaj roztopione masło. Podgrzej mleko i wmieszaj 3 saszetki z kawą. Następnie zmieszaj miksturę z jajek i cukru z mieszanką kawową, dodaj wanilię i wymieszaj. Na końcu połącz wszystko z mąką, sodą, solą i wymieszaj.
Rozdziel ciasto pomiędzy dwa pojemniki i piecz przez 15-20 minut.
Przyszła pora na przygotowanie syropu. Połącz wszystki składniki w rondelku i mieszając doprowadź do gotowania.
Kiedy pudding sie upiecze, polej go syropem i zacznij rozkoszować się swoją pierwszą, nietypową filiżanką kawy.
Smacznego, Marta
Źródło: Simply Delicious