Quiche Ze Szpinakiem, Porem i ...
Przepisy

Quiche Ze Szpinakiem, Porem i Bekonem

Pamiętam obrządek związany z jedzeniem quichu na śniadanie, kiedy jeszcze mieszkałam w Sydney. Miałam swoją ulubioną kawiarnię z idealną wprost

Pamiętam obrządek związany z jedzeniem quichu na śniadanie, kiedy jeszcze mieszkałam w Sydney. Miałam swoją ulubioną kawiarnię z idealną wprost filiżanką kawy i pysznym porannym quichem. Tęsknię za tymi gorącymi dniami (pada tu prawie codziennie) i tęskniłam i za quichem… do dzisiejszego poranka, kiedy to upiekłam przepyszny ze szpinakiem, porem i bekonem. Jedyna różnica to ten deszcz za oknem…

Będziesz potrzebować na ciasto:

  • 2 kubki mąki
  • 150 g masła
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli

Na wypełnienie:

  • 250g szpinaku
  • 150g pora, drobno pokrojonego
  • 200g sera żółtego, startego
  • 300g wędzonego bekonu, pokrojonego

Na mieszankę kremowo-jajową:

  • 3 jajka
  • 1,5 kubka śmietany
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Rozpocznij od przygotowania ciasta. Pokrój masło w niewielkich rozmiarów kostki, dodaj mąkę, zimną wodę i ugniataj rękoma, aż utworzy się równa masa. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut, po czym rozgnieć w okrągłej formie do ciasta i piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

W między czasie przygotuj wypełnienie. Podsmaż bekon na patelni przez jakieś 5-8 minut, po czym zrób to samo z porem i szpinakiem.

By przygotować mieszankę jajowo-kremową, poprostu zmieszaj w misce wszystkie składniki.

Kiedy baza sie ładnie podpiecze, wyjmij formę z piekarnika i ułóż na niej kolejno boczek, szpinak z porem, starty ser i na koniec polej mieszkanką jajeczno-kremową.

Piecz przez 40 minut w 200°C. Wierzch nieco zbrązowieje, ale nie martw się, efekt końcowy będzie przepyszny!

Smacznego, Marta

Źródło: Quiche blog

Zostaw komentarz


Dziękujemy za Twój komentarz
Ostatnio na Instagramie
Ostatnio na Instagramie