Pamiętam obrządek związany z jedzeniem quichu na śniadanie, kiedy jeszcze mieszkałam w Sydney. Miałam swoją ulubioną kawiarnię z idealną wprost
Pamiętam obrządek związany z jedzeniem quichu na śniadanie, kiedy jeszcze mieszkałam w Sydney. Miałam swoją ulubioną kawiarnię z idealną wprost filiżanką kawy i pysznym porannym quichem. Tęsknię za tymi gorącymi dniami (pada tu prawie codziennie) i tęskniłam i za quichem… do dzisiejszego poranka, kiedy to upiekłam przepyszny ze szpinakiem, porem i bekonem. Jedyna różnica to ten deszcz za oknem…
Będziesz potrzebować na ciasto:
- 2 kubki mąki
- 150 g masła
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
Na wypełnienie:
- 250g szpinaku
- 150g pora, drobno pokrojonego
- 200g sera żółtego, startego
- 300g wędzonego bekonu, pokrojonego
Na mieszankę kremowo-jajową:
- 3 jajka
- 1,5 kubka śmietany
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Rozpocznij od przygotowania ciasta. Pokrój masło w niewielkich rozmiarów kostki, dodaj mąkę, zimną wodę i ugniataj rękoma, aż utworzy się równa masa. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut, po czym rozgnieć w okrągłej formie do ciasta i piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
W między czasie przygotuj wypełnienie. Podsmaż bekon na patelni przez jakieś 5-8 minut, po czym zrób to samo z porem i szpinakiem.
By przygotować mieszankę jajowo-kremową, poprostu zmieszaj w misce wszystkie składniki.
Kiedy baza sie ładnie podpiecze, wyjmij formę z piekarnika i ułóż na niej kolejno boczek, szpinak z porem, starty ser i na koniec polej mieszkanką jajeczno-kremową.
Piecz przez 40 minut w 200°C. Wierzch nieco zbrązowieje, ale nie martw się, efekt końcowy będzie przepyszny!
Smacznego, Marta
Źródło: Quiche blog