Quinoa z Jabłkami i Migdałam...
Przepisy

Quinoa z Jabłkami i Migdałami

Dwa dni temu wyszło słońce i tak wywiało mnie z domu dosyć skutecznie. W niedzielę odbyło się pierwsze w dobrej

Dwa dni temu wyszło słońce i tak wywiało mnie z domu dosyć skutecznie. W niedzielę odbyło się pierwsze w dobrej pogodzie Open Air w Berlinie i już zapełniam kalendarz eventami. Liczę na to, że pogoda się utrzyma, zaś z szafy wyjmę letnie sukienki. W ten czwartek wybieram się na Street Food Thursday, które odbywać się będzie w Berlinie co czwartek, a zamysł polega na próbowaniu pysznych potraw z całego świata. Znajoma powiedziała wczoraj, że ponoć są spore kolejki, ale dla dobrego warto poczekać.

A wracając do śniadania, czy również macie zryw, kiedy przychodzi wiosna i chcecie być zdrowi, piękni, zaś w głowie kiełkują nowe obiecujące pomysły? Tak właśnie jest u mnie. W ramach zdrowia postawiłam na quinoa z podpieczonymi jabłkami, odrobiną soku z pomarańczy, migdałami oraz wiórkami kokosowymi. Do tego pyszny gęsty jogurt naturalny, lub dla wegan sojowy. Po takim śniadaniu można góry nosić.

Potrzebujesz:

  • ½ szklanki quinoa
  • 1 szklankę wody
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • garść migdałów, posiekanych
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 szklanka greckiego jogurtu lub sojowego

Quinoa (komosę) gotujemy z 1 szklanką wody. Jeśli nie jesteś pewien jak ją gotować, zajrzyj tutaj. Jabłko pokrój w kostkę posyp cynamonem, cukrem, wiórkami kokosowymi oraz ewentualnie goździkami i włóż do piekarnika o temperaturze 150*C na 5-10 minut, aż jabłka zmiękną.

Ugotowaną quinoa umieść w misce, dodaj jabłka, migdały, zalej sokiem, wszystko wymieszaj, na koniec dodaj jogurtu. Najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego, Marta

16 komentarzy
  • Uwielbiam wręcz kocham takie przejrzyste blogi z ładnymi zdjęciami potraw. 🙂

  • wow ale cuda robisz! Nie masz czasem problemu ze zdobyciem składników?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      czasami mam i muszę odwiedzić z 5 sklepów, na szczęście w Berlinie jest dużo popularnych sklepów ekologicznych, więc w końcu zazwyczaj sie udaje 🙂 Wczoraj za ciecierzycą chodziłam aż do 4-ech.

  • ja też komosy jeszcze nigdy nie konsumowałam… jak na razie mam coraz większą na nią ochotę choć nadal kojarzy mi się z doświadczeniami ze studiów 🙂

  • Quinoa jeszcze nie jadlam (az wstyd sie przyznac 🙂 Ale wierze na slowo, ze po takim sniadaniu mozna gory przenosic 🙂 Wyglada po prostu wspaniale.Pozdrowienia.http://kalejdoskopkulinarny

  • z całą pewnością przepyszne zestawienie <3 mniam !

  • U Ciebie wszystko wygląda tak pięknie! Zawsze robię się głodna 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję Natalia, quinoa polecam, bo człowiek jest syty do południa.

  • To się nazywa dobre śniadanko! Pycha!

  • chude-inspiracje.blogspot.com Odpowiedz

    wygląda apetycznie.Zabierz mnie ze sobą do tego Berlina, haha. 😀

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Berlin to dobre miasto, pełne chudych inspiracji, więc wizyta jak najbardziej wskazana.

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl Odpowiedz

    Bardzo mi się podoba!
    Wzięłabym w ciemno.
    A u mnie kiełki,awokado i cytryny,czyli koktajl.
    Amber

  • Zachwycasz zdjęciami i smakami. Podoba mi się tutaj bardzo!

  • Piękne zdjęcia 🙂 Można wiedzieć jakiego obiektywu używałaś?

  • Gdyby nie to jabłko z cynamonem…;)

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie