Ryż na Mleku z Czereśniami i...
Przepisy

Ryż na Mleku z Czereśniami i Sokiem Pomarańczowym

Czasami nie trzeba z rana kombinować, bo z kilku prostych składników można stworzyć cudo. Uświadomiłam to sobie na spotkaniu z

Czasami nie trzeba z rana kombinować, bo z kilku prostych składników można stworzyć cudo. Uświadomiłam to sobie na spotkaniu z uroczą Simone, która zachwalała serwowany w kawiarni ryż na mleku, dzieląc się przy okazji wspomnieniami z dzieciństwa. Zamówiłam i ja, po czym delikatnie mówiąc, musiałam się powstrzymywać, by nie wylizać przy niej słoika. Jako, że dopiero się poznałyśmy, wolę, by na razie miała mnie za kogoś bliżej damy.

Wróciłam do domu i zaczęłam kombinować. Po kilku śniadaniach w końcu zrobiłam to, które chciałabym jeść częściej, a przepis poniżej. Użyć możecie owoców, które lubicie i macie w domu. Wybrałam czereśnie, bo na lokalnym targu sprzedawali je w super cenie, no i wyglądały niezwykle kusząco. Plus tego przepisu jest taki, że prawdopodobnie macie wszystkie potrzebne składniki. Użyłam zwykłego ryżu, jednak pójść można o krok dalej i zakupić specjalny, przeznaczony właśnie do tego dania. Wasz wybór. Osobiście byłam zachwycona moim zwykłym ryżem.

Potrzebujesz na ryż:

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 szklanki mleka (one extra for serving)
  • szczypta soli
  • skórka starta z ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki jogurtu

Na czereśniowy dodatek:

  • duża garść czereśni
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sok z 2 pomarańczy

Opłucz ryż i wrzuć go do garnka z mlekiem, solą oraz skórką z cytryny. Doprowadź do zagotowania, po czym obniż temperaturę i gotuj przez około 15-20 minut, aż ryż pochłonie całe mleko. Nie zapomnij mieszać, by ryż się nie przypalił. Do gotowego dodaj cukier, wanilię i jogurt. Zamieszaj i odstaw na bok.

Do małego garnuszka wrzuć czereśnie z wyciętymi pestkami, dodaj soku z pomarańczy oraz brązowego cukru. Doprowadź do zagotowania, po czym obniż temperaturę i gotuj przez około 15 minut, aż czereśnie zmiękną, a sos się zagęści.

Podziel ryż pomiędzy miseczki i dolej trochę mleka, co sprawi, że nie będzie on taki zbity. Podawaj z czereśniami.

Smacznego, Marta.

17 komentarzy
  • och co to był za podwieczorek!!! zrobiłam trochę po swojemu ale pysznie było bardzo. Dzięki!

  • Wygląda bardzo apetycznie.

  • Uwielbiam, ale mleko stoi na przeszkodzie 🙁

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      spróbuj z migdałowym lub sojowym, będzie równie smacznie.

  • Taki ryż robiła moja babcia 🙂 wieki go nie jadłam! W takim wydaniu musi być fantastyczny 🙂

  • Jak dla mnie to super taki prosty deser, uwielbiam i też chętnie wylizałabym miseczkę, czy też słoik 😉

  • muffinandmuffins.blogspot.com Odpowiedz

    Och, idealnie się składa, bo właśnie zastanawiałam się jak spożytkować rabarbar, który pozostał mi po przygotowaniu syropu. A pomyśleć, że do niedawna ryż na mleku był moim koszmarem z dzieciństwa 😀

  • zafunduje sobie i dzieciom takie śniadanie w sobotę 🙂 tylko z marmoladką rabarbarowa będzie 🙂 pysznie u Ciebie!

  • Mniam, królewskie śniadanko!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję <3

  • jak zwykle zdjęcia świetne, a do tego danie przepyszne! taki ryż na mleku musi smakować jeszcze lepiej z dodatkiem świeżutkich czereśni – super pomysł!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 Śniadanie faktycznie udane i będzie odtwarzane nie raz.

  • no to już wiem, co jutro zagości u mnie na śniadanie 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Smacznego!

  • tak to wygląda że nie mogę się powtrzymać żeby jutro nie zrobić tego w kanjpie, szczególnie że <3 owsianki 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      😀 super!

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie