Odpowiedz
Czasami nie trzeba z rana kombinować, bo z kilku prostych składników można stworzyć cudo. Uświadomiłam to sobie na spotkaniu z
Czasami nie trzeba z rana kombinować, bo z kilku prostych składników można stworzyć cudo. Uświadomiłam to sobie na spotkaniu z uroczą Simone, która zachwalała serwowany w kawiarni ryż na mleku, dzieląc się przy okazji wspomnieniami z dzieciństwa. Zamówiłam i ja, po czym delikatnie mówiąc, musiałam się powstrzymywać, by nie wylizać przy niej słoika. Jako, że dopiero się poznałyśmy, wolę, by na razie miała mnie za kogoś bliżej damy.
Wróciłam do domu i zaczęłam kombinować. Po kilku śniadaniach w końcu zrobiłam to, które chciałabym jeść częściej, a przepis poniżej. Użyć możecie owoców, które lubicie i macie w domu. Wybrałam czereśnie, bo na lokalnym targu sprzedawali je w super cenie, no i wyglądały niezwykle kusząco. Plus tego przepisu jest taki, że prawdopodobnie macie wszystkie potrzebne składniki. Użyłam zwykłego ryżu, jednak pójść można o krok dalej i zakupić specjalny, przeznaczony właśnie do tego dania. Wasz wybór. Osobiście byłam zachwycona moim zwykłym ryżem.
Potrzebujesz na ryż:
- 1 szklanka ryżu
- 3 szklanki mleka (one extra for serving)
- szczypta soli
- skórka starta z ½ cytryny
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki jogurtu
Na czereśniowy dodatek:
- duża garść czereśni
- 2 łyżki brązowego cukru
- sok z 2 pomarańczy
Opłucz ryż i wrzuć go do garnka z mlekiem, solą oraz skórką z cytryny. Doprowadź do zagotowania, po czym obniż temperaturę i gotuj przez około 15-20 minut, aż ryż pochłonie całe mleko. Nie zapomnij mieszać, by ryż się nie przypalił. Do gotowego dodaj cukier, wanilię i jogurt. Zamieszaj i odstaw na bok.
Do małego garnuszka wrzuć czereśnie z wyciętymi pestkami, dodaj soku z pomarańczy oraz brązowego cukru. Doprowadź do zagotowania, po czym obniż temperaturę i gotuj przez około 15 minut, aż czereśnie zmiękną, a sos się zagęści.
Podziel ryż pomiędzy miseczki i dolej trochę mleka, co sprawi, że nie będzie on taki zbity. Podawaj z czereśniami.
Smacznego, Marta.
17 komentarzy
Wygląda bardzo apetycznie.
Uwielbiam, ale mleko stoi na przeszkodzie 🙁
-
spróbuj z migdałowym lub sojowym, będzie równie smacznie.
Taki ryż robiła moja babcia 🙂 wieki go nie jadłam! W takim wydaniu musi być fantastyczny 🙂
Jak dla mnie to super taki prosty deser, uwielbiam i też chętnie wylizałabym miseczkę, czy też słoik 😉
Och, idealnie się składa, bo właśnie zastanawiałam się jak spożytkować rabarbar, który pozostał mi po przygotowaniu syropu. A pomyśleć, że do niedawna ryż na mleku był moim koszmarem z dzieciństwa 😀
zafunduje sobie i dzieciom takie śniadanie w sobotę 🙂 tylko z marmoladką rabarbarowa będzie 🙂 pysznie u Ciebie!
Mniam, królewskie śniadanko!
-
Dziękuję <3
jak zwykle zdjęcia świetne, a do tego danie przepyszne! taki ryż na mleku musi smakować jeszcze lepiej z dodatkiem świeżutkich czereśni – super pomysł!
-
Dziękuję 🙂 Śniadanie faktycznie udane i będzie odtwarzane nie raz.
no to już wiem, co jutro zagości u mnie na śniadanie 🙂
-
Smacznego!
tak to wygląda że nie mogę się powtrzymać żeby jutro nie zrobić tego w kanjpie, szczególnie że <3 owsianki 🙂
-
😀 super!
-
i tak też się stało:
https://www.facebook.com/ph…
Dobry przepis, wyszlo idealnie!
-
Dodaj komentarz
och co to był za podwieczorek!!! zrobiłam trochę po swojemu ale pysznie było bardzo. Dzięki!