Sardynki na Toście
Przepisy

Sardynki na Toście

Ryba to zawsze dobry pomysł na obiad czy kolację. Dzięki puszkom, można z niej również zrobić szybkie i pyszne śniadanie.

Ryba to zawsze dobry pomysł na obiad czy kolację. Dzięki puszkom, można z niej również zrobić szybkie i pyszne śniadanie. Pamiętam, kiedy uświadomiłam sobie faktyczny rozmiar tuńczyka. Byłam zszokowana, zwłaszcza, że znałam je wcześniej właśnie z puszki. Kilka dni temu natrafiłam na świetny przepis zawierający sardynki. Jest tak prosty, że zwyczajnie musiałam go wypróbować.  

Będziesz potrzebować:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnu, posiekany
  • ½ papryczki chili, bez nasion, posiekanej
  • ½ cytryny, skórka i sok
  • puszka sardynek w oleju (120g), odsączonych
  • 2 kromki ciemnego chleba
  • 1 łyżka pietruszki, posiekanej

Rozgrzej olej na patelni, dodaj czosnek, chili i skórkę cytryny. Dodaj sardynki i podgrzej je przez kilka minut. Na koniec dodaj pietruszkę i wciśnij sok z cytryny.

Świetnie smakuje z przytostowanym ciemnym chlebem.

Smacznego, Marta

6 komentarzy
  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    zastanawiam sie tylko nad rybnym oddechem z rana 😉

  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    Dzięki Jud7, zdaecydowanie sie zgadzam. Plus dodałabym jeszcze filiżankę dobrej kawy!

  • Taką kanapką rozpocząć dzień to jest to!:-)

  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    Onionchoco dziękuję i również życzę udanego weekendu :)Zuzanna, tuńczyki są ogromne! Kto by pomyślał. A tetościki faktycznie dobrze smakują 🙂

  • W sumie to nie mam pojęcia jak duży jest tuńczyk, ale w puszce jest go wystarczająco dużo, żeby cieszyć się jego smakiem 😀
    A co do tych tościków.. to są świetne. Z chęcią spróbowałabym rybki na ciepłym, chrupkim chlebku 😉

  • Na maksa sycylijskie. Na naszą jesień idealne i bardzo pocieszające.
    Miłego weekendu 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie