Odpowiedz
Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia nie tylko ze względu na prezenty, ale również niesamowite jedzenie. Moja mama piecze na tę okazję
Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia nie tylko ze względu na prezenty, ale również niesamowite jedzenie. Moja mama piecze na tę okazję najlepszy schab ze śliwkami na świecie, a my, pozostali członkowie rodziny zajadamy się nim położonym na kromce chleba przy każdej możliwej okazji. Wiem, że święta nie są nawet blisko, ale dopiero co odwiedziła mnie mama i upiekła dla nas spory kawałek. Tylko dla mnie i Tomasza. Ale z chęcią podzielę się przepisem.
Będziesz potrzebować:
- 1,3 kg kawałek wieprzowiny
- ½ szklanki oleju
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- kilka łodyżek tymianku
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek zielonego pieprzu
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz
- suszone śliwki
Wyczyść mięso. Długim ostrym nożem zrób dwie dziury w mięsie, po czym gęsto wypchaj je suszonymi śliwkami. Wetrzyj sól i pieprz w mięso. W miseczce zmieszaj olej, sok z cytryny, czosnek i zielony pieprz. Umieść mięso na srebrnej folii, na wierzchu połóż tymianek i liście laurowe, po czym polej to mieszanką z oliwy. Zawiń dokładnie sreberko i wsadź pakunek do lodówki na 24h lub przynajmniej kilka godzin.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz przez 2 godziny. Kiedy mięso będzie gotowe, przetnij sreberko na górze i nieco rozchyl, piecz przez kolejne 15 minut. Dzięki temu mięso ładnie się zarumieni.
Smakuje genialnie z pajdą chleba.
Smacznego, Marta
2 komentarze
moja Mama też piecze.. najlepszy schab ze śliwkami 🙂
Dodaj komentarz
e tam, moja wygrywa! 😉