Odpowiedz
Jem pokrzywy. Kto by pomyślał. Moje dzieciństwo było nimi wypełnione, ale raczej nie w posiłkach. Mięliśmy kilka uroczych zabaw, za
Jem pokrzywy. Kto by pomyślał. Moje dzieciństwo było nimi wypełnione, ale raczej nie w posiłkach. Mięliśmy kilka uroczych zabaw, za którymi szaleliśmy, jak bieganie przez wysokie po pas pokrzywy i uciekanie przed znajomym z pokrzywami w ręku. Nie myślałam na pewno za dużo o ich jedzeniu. Moja babcia (super fajna kobieta z niej była) powtarzała, że poparzenie pokrzywami jest zdrowe i żebym nie beczała. A teraz je jem. Zrobiłam małe rozeznanie i okazuje się, że pokrzywy są super zdrowe. Pomagają oczyścić organizm z toksyn (yey!), czyszczą układ trawienny, zwierają żelazo, magnes, potas i jeszcze więcej. Czego tu nie kochać.
Potrzebujesz:
- ½ szklanki truskawek
- ½ długości rabarbaru
- garść pokrzyw
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- sok z jednej pomarańczy
- ½ łyżeczki maca
- ½ łyżeczki nasion konopi
Wrzuć wszystko prócz nasion konopi do blendera i wiesz co robić. Podawaj posypane nasionami konopi.
Smacznego, Marta
9 komentarzy
Juz wracam 🙂 kochana jestes za ten komentarz
hop! hop! Gdzie jesteś Marto? Tęsknię! 🙂
Co za cudny blog! Zakochałam się <3 Jeśli chodzi o pokrzywę – sama w tym tygodniu póki co, zaopatrzyłam się w sok z pokrzywy w sklepie, ale zamierzam przygotować taki w domu samodzielnie w najbliższym czasie. Pozdrawiam serdecznie i nieśmiało zapraszam do siebie 🙂 http://www.smakikury.pl
Ale jak, ale że to nie parzy? Czy to taki Twój szczwany sposób, żeby szybko obudzić Tomka z rana? 🙂
Pokrzywy jeszcze nie jadłam 😀
Świetne połączenie 🙂
Mam pewne bolesne, pokrzywowe wspomnienia… Chyba każdy z nas je ma 😉
Teraz te mi się zdarza je jeść 🙂
Wygląda obłędnie! Dałabym się za niego wrzucić w pokrzywy 😉
Dodaj komentarz
jak szkoda że truskawki i rabarbar już się kończą, zawsze mam na nie ochotę kiedy sezon już mija 🙂