Skonsy Kokosowe
Przepisy

Skonsy Kokosowe

Witajcie w moim śnie, dosłownie. Walczę z konsekwencjami zmiany strefy czasowej i przez większość dnia mam wrażenie, że stoję obok

Witajcie w moim śnie, dosłownie. Walczę z konsekwencjami zmiany strefy czasowej i przez większość dnia mam wrażenie, że stoję obok mojego ciała. Mam też dobre chwile, zazwyczaj około 4 rano, kiedy budzę się, Berlin nadal śpi, mieszkanie wypełnione jest ciszą, a ja siedzę w kuchni z kotem na kolanach (potwornie zaspanym) i piję kawę.

Jest to również czas, kiedy przechodzę przez różne przepisy i szukam inspiracji. Mam wówczas ochotę zjeść wszystko, co widzę, lub o czym czytam. Lecz kiedy przychodzi światło dzienne, znów staję obok siebie i zaczynam lunatykować. Obiecuję bardziej przyłożyć się do zdjęć, a na razie zapraszam na skonsy kokosowe, które umiliły mi “walkę”. Upiekłam je z przepisu Marthy Stewart, z czym jagody zastąpiłam wiórkami kokosowymi, zaś śmietanę jogurtem (na prawdę nie chciało mi się iść do sklepu). Martha mówi, że sukcesem delikatnych skonsów jest minimum mieszania oraz ugniatania. I ma rację, więc słuchajcie dobrej rady 🙂

Potrzebujesz (na 8):

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki soli
  • 6 łyżek zimnego masła, pociętego w małe kosteczki
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu, plus odrobinę więcej, jeśli chcesz posmarować nim wierzch ciasta tuż przed upieczeniem
  • 2 jajka, roztrzepane

Rozgrzej piekarnik do 200*C. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, po czym dodaj masło (w postaci niewielkich kostek), wiórki kokosowe oraz skórkę z cytryny. W małej misce zmieszaj jajka oraz jogurt, po czym wlej do pozostałych składników. Wymieszaj tylko trochę, żeby składniki się połączyły (pamiętaj o radzie Marthy Stewart), przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugnieć jedynie kilka razy.

Rozpłaszcz ciasto (na wysokość około 3 cm) i pokrój na osiem części (jak na zdjęciu). Przełóż kawałki na papier do pieczenia i piecz przez około 20-22 minuty.

Smakuje idealnie z dżemem domowej roboty 🙂

Smacznego, Marta

29 komentarzy
  • zjadłabym taką kokosową bułę… zapisuje do wypróbowania 🙂
    pozdrawiam. Wiewióra

  • pyszne, kokosowe i każdy by się skusił:) a zdjęcia tylko zachęcają do zjedzenia:D

  • Genialne. Już zapisałam i zrobię na 4.

  • Świetne! Szybko, smacznie i bez wysiłku :}

  • domowacukierniaewy.blox.pl Odpowiedz

    och to musi być pyszne… poproszę chociaż malutki kawałek 😉

  • Uwielbiam wszystko co jest kokosowe:) pychotka:)

  • Świetne te sconsy! Kokosowych nie jadłam, a to moje smaki! 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      i moje 🙂 dodaję od granoli po chleb.

  • Scones, jak ja ich dawno nie piekłam :). Dzięki Twoim nabrałam wielkiej ochoty :).

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      cieszę się, mam nadzieje, że się zbierzesz i zrobisz, tak na prawdę to chwila roboty, a efekt pyszny.

  • Kokosowe… mmmm, takich jeszcze nie jadłam. 🙂
    Śliczne zdjęcia. Mam nadzieję, że organizm się szybko przystosuje do innej strefy czasowej. 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję, już dochodzę do siebie, dzisiaj wstałam o 6, więc jest dobrze, ale o 21 padłam już 🙂

  • Są fantastyczne! Szybkiego powrotu do naszej czasowej rzeczywistość 🙂

  • skusiłabym się

  • Mnie urzeka forma podania. Zawsze męczę te krążki ze szklanki, a przecież można łatwiej 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Martha Stewart ma dobre pomysły 😀

  • uwielbiam sconsy ,a takie kokosowe to już wogóle pycha !! *-*

  • A mi się zdjęcia bardzo podobją – mają swój klimat 🙂 A bułeczki to w sam raz na szybkie śniadanko 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję!

  • zaciszekuchenne.blogspot.com Odpowiedz

    Nigdy czegoś podobnego nie widziałam i nie smakowałam. A wyglądaja cudnie:-)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Polecam! Ja zjadłam kilka na raz i byłam bardzo zadowolona 😀

  • chude-inspiracje.blogspot.com Odpowiedz

    to musiało smakować idealnie!

  • Też zaczynam się zastanawiać dlaczego tak szybko zdecydowałam się na śniadanie! Dopijam właśnie kawę i wpadam na te piękne scones, to niesprawiedliwe!:) Pozdrawiam, Śliwka

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      hahaah, to są minusy blogosfery, ja mam to niemalże codziennie 🙂

  • O rany! Dlaczego jestem już po śniadaniu?!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Bo czas na drugie śniadanie 😉

      • Sconsy, o tej porze? Może lepiej jako deser podany na kolację? 🙂

  • www.relishmeals.blogspot.com Odpowiedz

    Nie spotkałam się jeszcze z osobą, która tak uroczo napisałaby tę nazwę 🙂 Urzekłaś mnie na samym początku!
    Specjalistką od scones jest moja Mama – robiła mi je od czasu, kiedy jako malutka dziewczynka wyszukałam przepis na nie w jakiejś nowej książce kucharskiej. Uwielbiam je i staram się odtwarzać, ale moje wciąż nie są takie, jak jej. Teraz na celownik idzie Twój przepis – czuję, że będzie dobrze 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      szczęściaro 🙂 moja mama jest cudowną kucharką, jednak pozostaje ściśle w obrębie kuchni polskiej. Pamiętam, że kiedy pierwszy raz zjadłam scones z gęstą śmietaną i dżemem rozpłynęłam się i zadawałam pytanie jak to możliwe, że tak późno jem coś tak pysznego.

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie