Odpowiedz
Dzisiaj niedziela, więc dzień idealny na śniadanie z przyjaciółmi. No i dzień, kiedy powstało kolejne śniadanie przygotowane przez Tomasza, mnie
Dzisiaj niedziela, więc dzień idealny na śniadanie z przyjaciółmi. No i dzień, kiedy powstało kolejne śniadanie przygotowane przez Tomasza, mnie oraz Freunde von Freunden! Jeśli macie chwilę usiądźcie wygodnie i zajrzyjcie na ich stronę po piękne zdjęcia i naprawdę fajny tekst Effie Efthymiadi. Ta pani wie jak was rozśmieszyć, a mi uświadomiła, że są ludzie, którzy mnie bardzo uważnie słuchają i zapamiętują co mówię, hahaha.. A potem złapcie składniki i zróbcie skonsy, bo są smaczne!
Skonsy… no właśnie… nie jest to prosty temat, przynajmniej dla mnie. Już tu kiedyś wspominałam o moich frustracjach i licznych porażkach. Wszystko się zmieniło, kiedy wypróbowałam przepis Monet, ten jedyny, wspaniały i wychodzący. Dziewczyna prawdopodobnie uratowała Tomasza przed odkochaniem się we mnie, bo troche sie chłopak nasłuchał epitetów dochodzących z kuchni. Przepis kliknął, zrobiłam wiele wariacji i wszystkie wyszły 😀 Obawiam się że ta cisza nie potrwa długo i powrócę do eksperymentów, jednak narazie jestem szczęśliwą piekareczką.
Skonsy mogą się zdawać zwykłymi bułeczkami, ale są czymś więcej. Robi się je w kilka minut, piecze w 15 dodatkowych, a konsumuje jeszcze szybciej. Są pyszne na gorąco i pewnie na zimno, chociaż nie mi oceniać, bo przy moim współlokatorze nie dają rady wystygnąć. Najbardziej lubię je z masłem bądź domowym dżemem i serkiem śmietankowym. Możliwości tyle ile macie wyobraźni. A do środka możecie wrzucić na co tylko macie ochotę, lub co macie w domu 🙂
Potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 50g masła
- ¼ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki jogurtu greckiego
- 1 małe jabłko, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 żółtko z odrobiną mleka do posmarowania
W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj masło pokrojone w kosteczkę i palcami utrzyj z miksem mącznym. Dodaj jogurt, cukier, zmieszaj tylko trochę, by składniki się połączyły. Dodaj jabłko pocięte w kosteczkę i żurawinę i zagnieć lekko ciasto, by owoce się równo rozniosły.
Przełóż ciasto na powierzchnie popruszoną mąką i ugnieć/rozwałkuj, by uzyskać wysokość około 2 cm. Weź formę lub szklankę i wytnij okrągłe kształty. Każdą bułeczkę posmaruj żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
Piecz w 200*C przez około 15-18 minut.
Smacznego, Marta
13 komentarzy
Ile sconesów wychodzi z takiej porcji jak w przepisie? Czy mogę użyć mąki żytniej?
-
Około 12. Jasne próbuj.
-
Dzięki. Jutro z rana próbuję!:)
-
To były najlepsze sconesy jakie jadłam! (a parę przepisów już wypróbowałam – i chociaż muszę przyznać, że nie zawsze efekt był zadowalający, to zdarzały się też pozytywne wyjątki ;)). Upiekłam je bez jabłka, z mlekiem wymieszanym z łyżką śmietany zamiast jogurtu (braki w lodówce :D).
Polecam i dziękuję za fantastyczny przepis! 🙂
A ja ich jeszcze nigdy nie piekłam…
-
To do dzieła 🙂
Pycha!
-
Dzięki! 🙂
Narobiłaś mi ogromnego apetytu – patrząc na skład, no i zdjęcia! 🙂
-
Dziękuję! <3
zrobiłam Twoje sconsy z fetą i szczypiorkiem i były pyyyszne, a te wyglądają równie dobrze (a może nawet i lepiej, bo przecież jabłko z cynamonem jest zawsze dobre) i na pewno niedługo trafią do mojego piekarnika 😉
-
Strasznie mi miło 🙂 I z powodu tych już skonsumowanych i tych przyszłych w piekarniku 🙂
Dodaj komentarz
“na powierzchnie popruszoną mąką i ugnieć” – spędziłem tu 10 sekund i wystarczyło, bym dostał raka.