Odpowiedz
Słodki chleb z cynamonem jest efektem drugiego już wspólnego pieczenia chleba przez internet. Pierwszym był chleb z brązowym ryżem i
Słodki chleb z cynamonem jest efektem drugiego już wspólnego pieczenia chleba przez internet. Pierwszym był chleb z brązowym ryżem i thang zhong, który absolutnie nie chciał być puszystym i wyrośniętym, za to wyszedł wyjątkowo smaczny i w jednym tygodniu powstały cztery.
Tym razem chleb wyrośl, wyszedł smaczny, cynamonowy, orzechy i rodzynki były świetnym dodatkiem i z chęcią śledziłam wymianę wiadomości pomiędzy piekarkami. Z premedytacją podeszłam do pieczenia ostatniego ustalonego dnia, bo chciałam być bogatsza o doświadczenia pozostałych uczestniczek. Dodatkowym czynnikiem była wysoka temperatura za oknem, słońce, rower, trawa i lato w pełni (ups).
Po wspólnym pieczeniu pozostanie mi jeszcze pamiątka – blizna na nadgarstku po oparzeniu, zdarza się.
Przygotowania radzę rozpocząć uprzedniego dnia, gdyż ciasto wymaga odpoczynku minimum 12 godzin. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Apple pie, patis & pate.
Piekłyśmy dosyć pokaźną grupą:
Amber Kuchennymi drzwiami
Ania Bajkorada
Anna Życie od kuchni
Anita Tak sobie pichcę
Alucha Nie – ład mAlutki
Bee Magazyn Kuchenny
Bożena Smakowe kubki
Chantel Przy kubku kawy
Ewelina Around the kitchen table
Gosia Kocham gary
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Kasia Pokrojone i doprawione
Kasia Bake & Taste
Magda Konwalie w kuchni
Majka Kalejdoskop kulinarny
Margot Kuchnia Alicji
Marianna Kuchenna Wiewióra
Monika Moni w kuchni
Renata Forks’N’Canvas Art food
Piegusek Każdy ma jakiegoś bzika
Sara Pieczarka Mysia
Wisła Zapach chleba
Potrzebujesz na bigę:
- 170 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki drożdży w proszku
- 6 łyżek mleka w temperaturze pokojowej
- ¼ szklanki roztopionego masła
- 1 jajko, roztrzepane
Wymieszaj składniki na bigę w misce i ugniataj przez kilka minut. Odstaw ciasto na bok na 10 minut by odpoczęło, po czym ponownie zacznij ugniatać, przez około 1 minutę. Umieść bigę w misce, przykryj i wsadź do lodówki na minimum 8 godzin (maksimum do 3 dni). Przed użyciem powinna stać poza lodówką przez co najmniej 2 godziny.
Na ciasto z rodzynkami:
- 170 g maki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szklanki mleka
- 1 szklanka rodzynek
W misce wymieszaj mąkę, sól oraz mleko, tak, by składniki się połączyły. Dodaj rodzynki i ugniataj ciasto, by rodzynki równo się po nim rozprowadziły. Przykryj i odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 12 do 24 godzin.
Na ciasto właściwe:
- biga
- ciasto z rodzynkami
- 7 łyżek mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 i ¼ łyżeczki drożdży instant
- 3 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¾ szklanki orzechów włoskich, posiekanych i podsmażonych na łyżce oliwy
Na cukier cynamonowy:
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Jedyne co pozostało, to ulepienie ciasta właściwego. W misce zmieszaj wszystkie składniki, z wyjątkiem orzechów, ugniataj przez 3-4 minuty, aż powstanie kula ciasta. Dodaj orzechy i rozprowadź je równo w cieście.
Odstaw ciasto na bok na 5 minut, żeby odpoczęło, po czym ugniataj przez kolejną minutę.
Umieść ciasto w wysmarowanej oliwą misce, przykryj i odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 45-60 minut (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość).
Uformuj z ciasta prostokąt na długość formy do pieczenia, posyp cukrem cynamonowym po ¾ długości, po czym zwiń ciasto w rulon. Umieść w natłuszczonej formie i odstaw pod przykryciem na bok na kolejnych 45-60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200*C, po czym w chwili umieszczenia ciasta w piekarniku zmniejsz temperaturę do 165*C. Piecz przez 45-60 minut, aż ciasto się ozłoci. Studź na kratce co najmniej godzinę.
Smacznego, Marta.
29 komentarzy
Marta, te Twoje zdjęcia… :)))
Wcale Ci się nie dziwię, że w pierwszej kolejności było lato i trawka 🙂
Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Ściskam!
boski!:) widziałam wersję Kaś a teraz Twoją:)
i u mnie wersja na mące pszennej, więc chętnie spróbowałabym kromki Twojego 🙂
dziękuję za wspólne pieczenie!
Uwielbiam wchodzić na Twojego bloga i napawać się tymi zdjęciami 😉
Marta wspaniale Ci się chlebek nasz wspólny upiekł, a na zdjęcia nie mogę się napatrzeć. Piękne są. Dziękuję za wspólny weekend przy wspólnym chlebie. Ciepło pozdrawiam 🙂
Wow!! Cudne zdjęcia, rewelacyjny chleb nic dodać nic ująć 🙂
Może kiedyś się dołączę, pozdrawiam 🙂
Piękne zdjęcia , wspaniały wypiek, cudnie spędzony czas przy wspólnym pieczeniu. I tyle doświadczeń ile nas razem piekło, cóż można chcieć więcej? Pozdrawiam i dziękuję
Wspaniały ten chlebek upiekłyście!
Wygląda pięknie i pachnąco 🙂
cudowne zdjęcia:) ja swoich chlebowych blizn chyba już nie zliczę, ale za każdym razem mówię sobie, że warto:) pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
Kromki Twojego chleba kuszą niezwykle … aż chce się sięgnąć … piękne zdjęcia …
Dziękuję Ci za czas wspólnie spędzony na chleba pieczeniu …
Serdecznie pozdrawiam …
Spryciula!;)
No i opłaciło, wygląda imponująco:)
Dziękuję za ten wspólnie spędzony czas!
Małe cynamonowe i kusi… było miło wspólnie kucharzyć 🙂 Słonecznie pozdrawiam 🙂
dziekuje za wspolne pieczenie : )piekny chlebek!
Dostojnie się prezentuje:) Dziękuję za wspólne wypiekanie:)
najbardziej udane wspólne wypiekanie przepysznego chlebka !! kocham smak i zapach cynamonu <3
Muszę go też wypróbować z jasnej mąki pszennej, bo i ta wersja kusi. Świetnie się piekło w tak licznym gronie!
Wspólne pieczenie? Gdzie mnie wtedy wyniosło :/
Pysznie u Ciebie! Idealny bochenek! Dziękuję za wspólny drugi raz!
wygląda cudownie 🙂
Wzorcowy!!! Udał się tobie rewelacyjnie
Wygląda ślicznie 🙂 Fajna ta akcja z pieczeniem 🙂
Pięknie!
Ten chlebek w Twojej oprawie smakuje z pewnością jeszcze bardziej.
Dziękuję,że chciałaś być z nami.
Amber
blizna się mam nadzieję szybko zagoi a chlebek wyszedł Ci bosko:) dzięki za wspólnie spędzony czas:) pozdrawiam serdecznie
U Ciebie jak zwykle pysznie i milo dla oka 🙂 Swietne zdjecia. A chlebek wyglada rewelacyjnie :)Pozdrawiam cieplohttp://kalejdoskopkulinarny…
wspaniale Ci się upiekł a zdjęcia mnie powaliły! fajnie się razem piecze 🙂 🙂 🙂 dziękuję za wspólny wypiek i miłego wieczoru 🙂
sliczny chlebek! Dzieki za wspólne pieczenie 🙂
Dodaj komentarz
Gdybym mogła cynamon dodawałabym wszędzie 😀 Można się gdzieś zgłosić do takiego wspólnego pieczenia? 🙂