Słodki Chleb z Cynamonem
Przepisy

Słodki Chleb z Cynamonem

Słodki chleb z cynamonem jest efektem drugiego już wspólnego pieczenia chleba przez internet. Pierwszym był chleb z brązowym ryżem i

Słodki chleb z cynamonem jest efektem drugiego już wspólnego pieczenia chleba przez internet. Pierwszym był chleb z brązowym ryżem i thang zhong, który absolutnie nie chciał być puszystym i wyrośniętym, za to wyszedł wyjątkowo smaczny i w jednym tygodniu powstały cztery. 

Tym razem chleb wyrośl, wyszedł smaczny, cynamonowy, orzechy i rodzynki były świetnym dodatkiem i z chęcią śledziłam wymianę wiadomości pomiędzy piekarkami. Z premedytacją podeszłam do pieczenia ostatniego ustalonego dnia, bo chciałam być bogatsza o doświadczenia pozostałych uczestniczek. Dodatkowym czynnikiem była wysoka temperatura za oknem, słońce, rower, trawa i lato w pełni (ups).

Po wspólnym pieczeniu pozostanie mi jeszcze pamiątka – blizna na nadgarstku po oparzeniu, zdarza się.

Przygotowania radzę rozpocząć uprzedniego dnia, gdyż ciasto wymaga odpoczynku minimum 12 godzin. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Apple pie, patis & pate.

Piekłyśmy dosyć pokaźną grupą: 

Amber Kuchennymi drzwiami

Ania Bajkorada

Anna Życie od kuchni

Anita Tak sobie pichcę

Alucha Nie – ład mAlutki

Bee Magazyn Kuchenny

Bożena Smakowe kubki

Chantel Przy kubku kawy

Ewelina Around the kitchen table

Gosia Kocham gary

Jola Smak mojego domu

Kamila Ogrody Babilonu

Kasia Pokrojone i doprawione

Kasia Bake & Taste

Magda Konwalie w kuchni

Majka Kalejdoskop kulinarny

Margot Kuchnia Alicji

Marianna Kuchenna Wiewióra

Monika Moni w kuchni

Renata Forks’N’Canvas Art food

Piegusek Każdy ma jakiegoś bzika

Sara Pieczarka Mysia

Wisła Zapach chleba

Potrzebujesz na bigę:

  • 170 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki drożdży w proszku
  • 6 łyżek mleka w temperaturze pokojowej
  • ¼ szklanki roztopionego masła
  • 1 jajko, roztrzepane

Wymieszaj składniki na bigę w misce i ugniataj przez kilka minut. Odstaw ciasto na bok na 10 minut by odpoczęło, po czym ponownie zacznij ugniatać, przez około 1 minutę. Umieść bigę w misce, przykryj i wsadź do lodówki na minimum 8 godzin (maksimum do 3 dni). Przed użyciem powinna stać poza lodówką przez co najmniej 2 godziny.

Na ciasto z rodzynkami: 

  • 170 g maki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 szklanka rodzynek

W misce wymieszaj mąkę, sól oraz mleko, tak, by składniki się połączyły. Dodaj rodzynki i ugniataj ciasto, by rodzynki równo się po nim rozprowadziły. Przykryj i odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 12 do 24 godzin. 

Na ciasto właściwe:

  • biga
  • ciasto z rodzynkami
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 i ¼ łyżeczki drożdży instant
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¾ szklanki orzechów włoskich, posiekanych i podsmażonych na łyżce oliwy

Na cukier cynamonowy: 

  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Jedyne co pozostało, to ulepienie ciasta właściwego. W misce zmieszaj wszystkie składniki, z wyjątkiem orzechów, ugniataj przez 3-4 minuty, aż powstanie kula ciasta. Dodaj orzechy i rozprowadź je równo w cieście. 

Odstaw ciasto na bok na 5 minut, żeby odpoczęło, po czym ugniataj przez kolejną minutę.

Umieść ciasto w wysmarowanej oliwą misce, przykryj i odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 45-60 minut (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość).

Uformuj z ciasta prostokąt na długość formy do pieczenia, posyp cukrem cynamonowym po ¾ długości, po czym zwiń ciasto w rulon. Umieść w natłuszczonej formie i odstaw pod przykryciem na bok na kolejnych 45-60 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200*C, po czym w chwili umieszczenia ciasta w piekarniku zmniejsz temperaturę do 165*C. Piecz przez 45-60 minut, aż ciasto się ozłoci. Studź na kratce co najmniej godzinę.

Smacznego, Marta.

29 komentarzy
  • Gdybym mogła cynamon dodawałabym wszędzie 😀 Można się gdzieś zgłosić do takiego wspólnego pieczenia? 🙂

  • Marta, te Twoje zdjęcia… :)))
    Wcale Ci się nie dziwię, że w pierwszej kolejności było lato i trawka 🙂
    Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
    Ściskam!

  • boski!:) widziałam wersję Kaś a teraz Twoją:)

  • i u mnie wersja na mące pszennej, więc chętnie spróbowałabym kromki Twojego 🙂
    dziękuję za wspólne pieczenie!

  • Uwielbiam wchodzić na Twojego bloga i napawać się tymi zdjęciami 😉

  • Marta wspaniale Ci się chlebek nasz wspólny upiekł, a na zdjęcia nie mogę się napatrzeć. Piękne są. Dziękuję za wspólny weekend przy wspólnym chlebie. Ciepło pozdrawiam 🙂

  • Wow!! Cudne zdjęcia, rewelacyjny chleb nic dodać nic ująć 🙂

  • Może kiedyś się dołączę, pozdrawiam 🙂

  • Piękne zdjęcia , wspaniały wypiek, cudnie spędzony czas przy wspólnym pieczeniu. I tyle doświadczeń ile nas razem piekło, cóż można chcieć więcej? Pozdrawiam i dziękuję

  • Wspaniały ten chlebek upiekłyście!

  • Wygląda pięknie i pachnąco 🙂

  • cudowne zdjęcia:) ja swoich chlebowych blizn chyba już nie zliczę, ale za każdym razem mówię sobie, że warto:) pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

  • Kromki Twojego chleba kuszą niezwykle … aż chce się sięgnąć … piękne zdjęcia …
    Dziękuję Ci za czas wspólnie spędzony na chleba pieczeniu …
    Serdecznie pozdrawiam …

  • Spryciula!;)
    No i opłaciło, wygląda imponująco:)
    Dziękuję za ten wspólnie spędzony czas!

  • Małe cynamonowe i kusi… było miło wspólnie kucharzyć 🙂 Słonecznie pozdrawiam 🙂

  • dziekuje za wspolne pieczenie : )piekny chlebek!

  • Dostojnie się prezentuje:) Dziękuję za wspólne wypiekanie:)

  • najbardziej udane wspólne wypiekanie przepysznego chlebka !! kocham smak i zapach cynamonu <3

  • Bee, Magazyn Kuchenny Odpowiedz

    Muszę go też wypróbować z jasnej mąki pszennej, bo i ta wersja kusi. Świetnie się piekło w tak licznym gronie!

  • Wspólne pieczenie? Gdzie mnie wtedy wyniosło :/

  • Pysznie u Ciebie! Idealny bochenek! Dziękuję za wspólny drugi raz!

  • wygląda cudownie 🙂

  • Wzorcowy!!! Udał się tobie rewelacyjnie

  • Wygląda ślicznie 🙂 Fajna ta akcja z pieczeniem 🙂

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl Odpowiedz

    Pięknie!
    Ten chlebek w Twojej oprawie smakuje z pewnością jeszcze bardziej.
    Dziękuję,że chciałaś być z nami.
    Amber

  • blizna się mam nadzieję szybko zagoi a chlebek wyszedł Ci bosko:) dzięki za wspólnie spędzony czas:) pozdrawiam serdecznie

  • U Ciebie jak zwykle pysznie i milo dla oka 🙂 Swietne zdjecia. A chlebek wyglada rewelacyjnie :)Pozdrawiam cieplohttp://kalejdoskopkulinarny

  • wspaniale Ci się upiekł a zdjęcia mnie powaliły! fajnie się razem piecze 🙂 🙂 🙂 dziękuję za wspólny wypiek i miłego wieczoru 🙂

  • sliczny chlebek! Dzieki za wspólne pieczenie 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie