Smażona Mozzarella z Grzybami...
Przepisy

Smażona Mozzarella z Grzybami i Rozmarynem na Toście

Nie szaleję na punkcie gadżetów kuchennych i prawie wcale ich nie mam. Pierwszego robota kupiłam rok temu, co jest najlepszym

Nie szaleję na punkcie gadżetów kuchennych i prawie wcale ich nie mam. Pierwszego robota kupiłam rok temu, co jest najlepszym dowodem. Wierzę w miskę, drewnianą łyżkę i siłę moich rąk (pompki pomagają). Są jednak rzeczy, o których marzę długo i namiętnie, a kiedy w końcu pojawią się na półce w kuchni, rozpiera mnie szczęście. Było tak z Chemexem (uwielbiam) oraz z żeliwną patelnią. Jest ciężka, rozmiar idealny dla dwóch osób i piękna. Przeszukałam książki i internet by znaleźć dobry przepis na inicjację i tak trafiłam na stronę Donna Hay. Przepis zawiera mozzarellę, pieczarki, rozmaryn i chrupiące tosty. Jest prosty i nie jedną osobę zaskoczy efekt końcowy. No i oczywiście nie potrzeba do tego żeliwnej patelni.

Potrzebujesz:

  • 3 duże pieczarki
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 40g masła
  • 1 bagietka
  • oliwa do posmarowania bagietki
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku

Rozpocznij od przygotowania tostów. Bagietkę pokrój w kromki, posmaruj oliwą, posól, popieprz. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i podsmaż bagietkę z obu stron, aż się ozłoci. 

Następnym krokiem będzie przygotowanie zasmażanej mozzarelli. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone pieczarki, rozmaryn, sól i pieprz. Smaż przez około 5 minut, aż pieczarki zbrązowieją i staną się miękkie. Następnie dodaj kawałki porwanej mozzarelli i poczekaj, aż się rozpuści (2-3 minuty). Serwuj na toście, nadal ciepłe.

Smacznego, Marta

18 komentarzy
  • Pyszne tosty!
    Długo zachodziłam w głowę, dlaczego smażone jajko mojej Babci smakuje inaczej niż moje, aż odkryłam, że to zasługa żeliwnej patelni:)

  • Bee, Magazyn Kuchenny Odpowiedz

    Rozgrzewam patelnię! Żeliwną oczywście 🙂

  • Pyszny tost. Az chce sie siegnac przez monitor 🙂 Mnie jednak wciaz zachwyca Twoj stol…boski 🙂
    Taka patelnia to fajna rzecz. Ja kupilam taka mala jakis czas temu w Tchibo. Teraz przymierzam sie do kupienia troche wiekszej 🙂 A gadzeciara niestety jestem… Ostatnio szaleje na tutejszych pchlich targach. Nie wiem, jak sie z tym wszystkim przeprowadze do nowego domu 🙂

  • Patelnia jest wspaniała, też mi się taka marzy 🙂
    Inicjacja niezwykle udana, bo z chęcią skusiłabym się na tosty i smażoną mozzarellę.
    Pozdrawiam, Tosia

  • Ależ ja uwielbiam Twoje zdjęcia! Przepraszam, że nie skupiam zachwytów na treści kulinarnej (wspaniałej zresztą), ale po prostu… Takie piękne kulinarne reportarze zdjęciowe tworzysz… Miłego!

  • Świetne to śniadanie 🙂 Ja niestety nie mam takiej patelni (jeszcze;))

  • Wielbię Twoje zdjęcia 🙂 i dzisiejsze śniadanie również, mozzarella to chyba mój ulubiony ser.. trudno się zdecydować bo ogólnie przepadam za wszelkimi serami 😉
    Pozdrowienia 🙂

  • to też mój cel nr 1 na liście sprzętów do kupienia. przetrząsnęłam całe allegro, ale nigdzie nie ma takiej ładnej i delikatnej, więc szukam dalej. tym bardziej zazdroszczę zakupu 🙂

  • chude-inspiracje.blogspot.com Odpowiedz

    za każdym razem zachwycam się coraz bardziej, gdy tu zaglądam. 🙂

  • Trochę marudzę, gdy patelnia jest za ciężka, choć wiem, że jest to jej zaletą, chyba czas zabrać się za pompki 😉 Przepis bardzo fajny i prosty, idealny.

  • Łaaaa, lubię takie wytrawne przekąski 😀 Pieczarki, ser, bagietka – więcej mi nie trzeba 🙂

  • pysznie wygląda, ciekawie brzmi ,wiec trzeba zrobić ;)super zdjęcia *-*

  • domowacukierniaewy.blox.pl Odpowiedz

    mmm pychotka, zjadłabym takie śniadanie 🙂

  • świetna patelnia! mam ostatnio słabość do żeliwa 🙂 no i świetne towarzystwo, grunt to mieć z kim jeść 🙂 a przede wszystkim pyszne śniadanko 🙂 sycące, treściwe i łączące wspaniałe smaki. Tęsknię za pieczarkami… może niebawem będę juz je mogla jeść 🙂
    miłej niedzieli.
    Wiewióra

  • pysznie! fajna patelnia:)

  • jak zwykle cudnie! 🙂

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl Odpowiedz

    Piękna patelnia!
    Nie dziwię się,że takie wspaniałe tosty na niej wyszły.
    Mniammmm…
    A u mnie odwrotnie,po szaleństwach z kuchennymi gadżetami odwrót w kierunku minimalizmu.
    Smacznego!
    Amber

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Minimalizm zawsze na tak 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie