Odpowiedz
Przepraszam, że jestem tu rzadziej jak byłam, ale jestem zmęczona. Naprawdę jestem. Nie mam pojęcia dlaczego, bo Mia śpi długo w
Przepraszam, że jestem tu rzadziej jak byłam, ale jestem zmęczona. Naprawdę jestem. Nie mam pojęcia dlaczego, bo Mia śpi długo w nocy i jest fajna w dzień, ale po 3,5 miesiąca odczuwam wyraźne i uciążliwe zmęczenie. Nadal, bycie zmęczonym w słonecznej Portugalii jest fajniejsze niż zmęczenie w zimnym Berlinie. Zanim tu przyjechałam dostałam kilka wiadomości odradzających przywożenie wózka. Nie posłuchałam i cieszę się z tego. Nie tylko moje dziecko ma gdzie spać, ale po codziennym pchaniu wózka po kocich łbach pod górę jestem pewna, że do wyjazdu będę wyglądała jak modelka. Z drugiej strony pozwala mi to na czas dla mnie. Na napicie się kawy czy posiedzenie na schodach i posłuchanie muzyki, kiedy moja dziewczyna śpi. Potrzebuję tego.
Pamiętam, że w czasach przed Miją słyszałam, że dziecko zmienia priorytety w życiu. Oj tak. To nie tylko ciągłe posiadanie w głowie aktualnego planu jej zajęć – karmienie, spanie, przebieranie. Wszystko nagle toczy się naokoło niej. Jest moim numerem jeden. Jakiś czas temu nauczyła się śmiać na głos, a ja siedzę z gotową komórką, by nagrać każdy kolejny śmiech. Mam już ze 100 filmów, ale chcę więcej. Kiedyś usłyszę “Mamo, to trochę dziwne, że biegasz za mną z telefonem”, a wówczas odpowiem “Młoda damo, będziesz mogła o tym decydować, jak skończysz 18 lat, a do tego momentu mama nagra każdą minutę twojego życia”. Jestem dziwną mamą i lubię to!
Mieszkam chwilowo w mieszkaniu pełnym książek kucharskich i przeglądam je codziennie. Jestem zazdrosna o tą kolekcję, moja jest zdecydowanie mniejsza. Po przejrzeniu książki Ripe nabrałam ochoty na tosty ze smażonymi jabłkami. Nie tylko dlatego, bo przepis brzmiał genialnie, ale też bo jest prosty, szybki i efektywny. Idealny dla dzieci i dla dorosłych lubiących słodycz o poranku. No właśńie, poranki nadal są dla mnie ważne. Nawet gdy pierwszą myślą jest wypicie filiżanki kawy.
Potrzebujesz:
- 3 jabłka
- sok i skórka z ½ cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- garść rodzynek
- garść płatków migdałów
- kilka kromek chleba, najlepiej słodkiego z rodzynkami
- mleczko kokosowe
- masło
Jabłka kroimy w ćwiartki, wycinamy pestki, nie obieramy ze skórki i polewamy sokiem z cytryny, dodajemy startą skórkę. Wszystko mieszamy, by sok z cytryny pokrył jabłka. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy cukier. Mieszamy, aż masło i cukier połączą się i zaczną bombelkować. Wrzuć jabłka, posyp cynamonem i podsmaż aż zmiękną. Po kilku minutach dołóż rodzynki i płatki migdałów.
Posmaruj każdą kromkę chleba mleczkiem kokosowym i podsmaż na maśle lub przytostuj w tosterze.
Podawaj tosty przykryte jabłkami.
Smacznego, Marta
7 komentarzy
Pysznie 🙂
comfort food – bez dwóch zdań 🙂
przepis mnie oczarował, tylko muszę chwilę poczekać aż przestanie pylić brzoza i zrobię moim jabłkowym łakomczuchom 🙂 ja osobiście wyjazdów z malutkim dzieckiem bez wózka nie wyobrażam sobie, głównie chyba ze względu na spanie 🙂
nasz pierwszy bez wózkowy wyjazd już z większym (3 letnim) Synciem za nami, pierwsze chodzenie po górach przed nami, drżę cała 🙂
Wyglądają przepysznie, a że uwielbiam pieczone czy nawet prażone na patelni jabłka w cynamonie, jestem przekonana, że Twoja wersja będzie cudownym urozmaiceniem. Zazdroszczę tej Portugalii.
już mni wezbrał apetyt, zrobię takie śniadanie dla moich chlopaków w weekend 🙂
Pięknie podane śniadanie.
Dodaj komentarz
Pysznie wygladaja te jabłka. Przyznam,że na toście jeszcze nie próbowałam. Chyba pora upiec chleb z musli:-) dobrego wieczoru!