Odpowiedz
Chciałam się z Wami podzielić moim małym osiągnięciem – zrobiłam przewodnik po Berlinie w zdjęciach dla magazynu Food & Wine.
Chciałam się z Wami podzielić moim małym osiągnięciem – zrobiłam przewodnik po Berlinie w zdjęciach dla magazynu Food & Wine. Jeśli planujecie odwiedziny w Berlinie, być może znajdziecie tu coś dla siebie.
Przez chwile mnie tu nie było, za to spędziłam kilka dni w Polsce, robiąc zdjęcia na trzydniowym weselu. Nie robię tego często, ale jeśli się jeszcze przydarzy, mam nadzieje, że będzie tak cudownie jak na tym. Tuż obok morza, najlepszy pierwszy taniec i bezbłędni goście, którzy dali radę szaleć przez całe trzy dni. No i nie można pominąć młodej pary, której dziękuję za co piękne doświadczenie.
Jesteśmy już w domu, a praca się napiętrzyła i czeka. Z pomocą przyjdzie tu dobre śniadanie. Miałam ochotę na coś słodkiego i pomyślałam o francuskich tostach, z myśli na myśl doszło do tych francuskich muffinków pokrytych cynamonem. I jedno ważne spostrzeżenie – to bardzo prosty i szybki przepis 🙂
Potrzebujesz na muffinki:
- 1 & ½ szklanki mąki
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1 & ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ tsp startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 1/3 szklanki masła, roztopionego
Na cynamonowy wierzch:
- ¼ szklanki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu w proszku
- ¼ szklanki masła, roztopionego
Rozgrzej piekarnik do 175*C. W misce zmieszaj suche składniki na ciasto – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową oraz sól. W drugiej mokre – jajko, mleko i masło. Połącz wszystkie składniki i zmieszaj tylko tyle, by składniki się połączyły.
Natłuść formę do muffinów i zapełnij każdą dziurę do 2/3 wysokości. Piecz przez około 20 minut.
Kiedy muffinki są gotowe, pozwól im trochę ochłonąć, po czym główki zamocz w maśle, a następnie w mieszance cukru z cynamonem.
Smakuje genialnie ze świeżymi owocami.
Smacznego, Marta.
11 komentarzy
-
A o co konkretnie chodzi?
chce taką muffinkę!:)
Gratuluję sukcesów :)! Muffinki palce lizać 🙂
mmm, zrobiłaś mi smaka na te muffinki 🙂 Podoba mi się również Twój blog! To przykre, że dziś traktujemy śniadania jako przymusowa szybką przekąskę, albo w ogóle z nich rezygnujemy na rzecz kawy czy papierosa, a to przecież najważniejszy posiłek w ciągu dnia 🙂 Pozdrawiam
Pysznie 🙂
Gratuluję berlińskiego przewodnika dla Food&Wine!
pysznościowe te muffiny !
Gratulacje! Widziałam ten przewodnik, zdjęcia piękne,przeglądałam je w kółko chyba z pół godziny:)
piszę się na takie francuskie śniadania *-* wygląda cudnie!!
Ależ one wyglądają…:-)
Dodaj komentarz
jesteśmy w Polsce, piszesz po Polsku, więc nie wyjeżdżaj z Berlinem, bo niektórzy ciągle pamiętają…………