Śniadanie po Francusku –...
Przepisy

Śniadanie po Francusku – Muffiny w Cynamonie

Chciałam się z Wami podzielić moim małym osiągnięciem – zrobiłam przewodnik po Berlinie w zdjęciach dla magazynu Food & Wine.

Chciałam się z Wami podzielić moim małym osiągnięciem – zrobiłam przewodnik po Berlinie w zdjęciach dla magazynu Food & Wine. Jeśli planujecie odwiedziny w Berlinie, być może znajdziecie tu coś dla siebie.

Przez chwile mnie tu nie było, za to spędziłam kilka dni w Polsce, robiąc zdjęcia na trzydniowym weselu. Nie robię tego często, ale jeśli się jeszcze przydarzy, mam nadzieje, że będzie tak cudownie jak na tym. Tuż obok morza, najlepszy pierwszy taniec i bezbłędni goście, którzy dali radę szaleć przez całe trzy dni. No i nie można pominąć młodej pary, której dziękuję za co piękne doświadczenie.

Jesteśmy już w domu, a praca się napiętrzyła i czeka. Z pomocą przyjdzie tu dobre śniadanie. Miałam ochotę na coś słodkiego i pomyślałam o francuskich tostach, z myśli na myśl doszło do tych francuskich muffinków pokrytych cynamonem. I jedno ważne spostrzeżenie – to bardzo prosty i szybki przepis 🙂

Potrzebujesz na muffinki:

  • 1 & ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 & ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ tsp startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 1/3 szklanki masła, roztopionego

Na cynamonowy wierzch:

  • ¼ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu w proszku
  • ¼ szklanki masła, roztopionego

Rozgrzej piekarnik do 175*C. W misce zmieszaj suche składniki na ciasto – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową oraz sól. W drugiej mokre – jajko, mleko i masło. Połącz wszystkie składniki i zmieszaj tylko tyle, by składniki się  połączyły. 

Natłuść formę do muffinów i zapełnij każdą dziurę do 2/3 wysokości. Piecz przez około 20 minut.

Kiedy muffinki są gotowe, pozwól im trochę ochłonąć, po czym główki zamocz w maśle, a następnie w mieszance cukru z cynamonem. 

Smakuje genialnie ze świeżymi owocami.

Smacznego, Marta.

11 komentarzy
  • jesteśmy w Polsce, piszesz po Polsku, więc nie wyjeżdżaj z Berlinem, bo niektórzy ciągle pamiętają…………

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      A o co konkretnie chodzi?

  • chce taką muffinkę!:)

  • Gratuluję sukcesów :)! Muffinki palce lizać 🙂

  • mmm, zrobiłaś mi smaka na te muffinki 🙂 Podoba mi się również Twój blog! To przykre, że dziś traktujemy śniadania jako przymusowa szybką przekąskę, albo w ogóle z nich rezygnujemy na rzecz kawy czy papierosa, a to przecież najważniejszy posiłek w ciągu dnia 🙂 Pozdrawiam

  • Pysznie 🙂

  • Bee, Magazyn Kuchenny Odpowiedz

    Gratuluję berlińskiego przewodnika dla Food&Wine!

  • pysznościowe te muffiny !

  • Gratulacje! Widziałam ten przewodnik, zdjęcia piękne,przeglądałam je w kółko chyba z pół godziny:)

  • piszę się na takie francuskie śniadania *-* wygląda cudnie!!

  • Ależ one wyglądają…:-)

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie