Stromboli, Czyli Jakby Kanapka...
Przepisy

Stromboli, Czyli Jakby Kanapka na Gorąco

Kilka dni temu wróciłam z Rzymu, gdzie niemalże codziennie opychałam się pizzą. No dobrze, nie tylko pizzą, było też po

Kilka dni temu wróciłam z Rzymu, gdzie niemalże codziennie opychałam się pizzą. No dobrze, nie tylko pizzą, było też po drodze kilka innych smakołyków. Myślę, że spokojnie złapałam gdzieś w biodrach dodatkowe 2 kg, ale absolutnie tego nie żałuję. Bieganie i yoga szybko pomogą wrócić mi do formy, a smaki pozostaną w mojej głowie na długo. Pamiętam, że wsiadając do samolotu kierunek Berlin myślałam, że długo nie wezmę do ust pizzy. Jednak minęły dwa dni i zaczęłam o niej obsesyjnie myśleć. Uzależnienie? Jakiś czas temu zrobiłam śniadaniową pizzę z jajkiem sadzonym i bekonem – mniam i już miałam do przepisu wrócić, kiedy natknęłam się na stromboli. Czemu nie wypróbować czegoś nowego pomyślałam. Brzmi to całkiem włosko, jednak okazało się, że korzenie pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Kto by pomyślał 🙂

Jako że jest to moja pierwsza przygoda ze stromboli, użyłam składników zasugerowanych przez Beyond Kimchee. Bazę do pizzy możecie kupić gotową, lub zrobić swoją tak jak ja  (polecam przepis, gdyż jest prosty, a ciasto pyszne). Jeśli wolicie zaszaleć i użyć innych składników do wypełnienia, droga wolna.

Będziesz potrzebować:

  • spód do pizzy
  • salami
  • szynka
  • wędzona mozzarella
  • ser żółty (wedle uznania)
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz
  • oliwa

Rozgrzej piekarnik do 200*C. 

Rozpocznijmy od ciasta. Jak już wspominałam możesz kupić spód do pizzy lub zrobić swój wg tego przepisu. Rozwałkuj ciasto w prostokąt i przełóż na papier do pieczenia. W centrum ułóż kolejno wszystkie składniki, pozostawiając brzegi wolne. Używając noża potnij brzegi ciasta w paski, po czym złóż do środka najbardziej zewnętrzną część ciasta, po czym począwszy od jednej strony składaj paski raz z jednej raz z drugiej strony składników. Na koniec zachowaj po pasku z każdej strony, zawiń spodni kawałek na składniki, po czym skrzyżuj ostatnie dwa paski. Posyp wszystko pieprzem i polej oliwą. Piecz przez 15 minut.

Na koniec chciałabym upublicznić jeden fakt i mam nadzieję, że będzie to miało pozytywny oddźwięk na zachowanie Ryśka. W trakcie przygotowań stromboli przez cały czas podkradał on składniki. Wprost czekał aż spojrzę w innym kierunku, by coś zwędzić. Wstyd Rysiek!

Smacznego, Marta

Źródło: Beyond Kimchee

49 komentarzy
  • Lepsze niz wiele sniadan restauracyjnych 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję za miłe słowa. I niestety się zgadzam, nie z tym, że moje śniadanie są lepsze, ale że w restauracjach i kawiarniach śniadaniowy wybór jest nie najlepszy.

  • Po prostu rewelacja

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dzięki 🙂

  • Jakby super śniadanie! Szkoda, że nie mam rano czasu na takie jedzenie. Jak widać są jednak tacy (tych futrzanych mam na myśli), którzy czasu mają dużo i zanim zjedzą to dokładnie badają co to może być… pod stół też warto zajrzeć bo może tam jest ciąg dalszy :)) Wcale się Rysiowi nie dziwę, że miał chęć 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Ryś jest ciekawy plus wiecznie głodny, hahaha.

      • Czyli nie ma wątpliwości… Ryś jest kotem :)))) mój jest dokładnie taki sam… skaranie 😉

  • mmm, ale wsunęłabym taką kanapkę. Ten farsz aż ucieka, tak jest go dużo! super

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      i to jest piękne w stromboli 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję i odwiedzam

  • Ekstra jedzonko i fajne zdjęcia.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dzięki Magda

  • Rysiek wie co dobre!:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Rysiek ma dobry gust, wcina wszystko co na moim talerzu, wszystko podstępem…

  • bardzo fajna przekąska i zdjęcia również:)))

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      wielkie dzięki, proste do przygotowania, warto spróbować.

  • no cudowny przepis. 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      wielkie dzięki Matylda.

  • Dawno mnie tutaj u Ciebie nie było, jutro nadrobię zaległości 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      miło cie znowu widzieć 🙂

  • Musialo być smaczne bo tak wyglada 😀

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      było smacznie i będzie pewnie jeszcze nie raz 🙂

  • super pomysł!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję Beata

  • przepysznie nadziane!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      polecam do wypróbowania, ser sie pięknie wylewał

  • przesmacznie nadziane!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dzięki Kasia

  • chętnie wpadłabym do Ciebie na takie śniadanko 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      coś sie zawsze da zorganizować 🙂

  • Iwona Zygmunt-Masternak Odpowiedz

    No to narobiłaś, teraz będę obsesyjnie myśleć o tej stromboli 🙂
    A Rysiek, jak to Rysiek, fajny chłopak, tylko łakomy trochę …

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      z mojego doświadczenia wynika, że każdy chłopak jest łakomy 🙂

  • Twoje pomysły są niesamowite.. 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję 🙂

  • Pewnie, nie ma co żałować pyszności, które się je. Przy odrobinie ruchu nic się złego stać nie powinno od kilku niewinnych pizz 🙂
    Stromboli niezwykle apetyczne!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      ruch mam, także zajadam się 🙂

  • Zrobiłam się przez to głodna! 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      to do dzieła!

  • schokolade&Inspirationen Odpowiedz

    Za takie danie dałabym się pokroićxD

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      lepiej danie pokrój 😉

  • Uwielbiam!Ja robiłam w wersji super szybkiej z ciasta francuskiego – również świetnie smakuje:http://bake-and-cook.blogsp

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      szybka znaczy się dobra 🙂 a ciasto francuskie musiało iść idealnie z wypełnieniem.

  • Świetnie wygląda! Musiało być przepyszne 🙂 A kotek przesłodki!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dzięki 🙂

  • Nigdy nie żąłuję tego co zjadłam,jeżeli jest warte smakowania.
    Nawet jak ma mega kalorii.
    A Twoje stromboli warte grzechu!
    Nazywam je ,zamkniętą pizzą’.
    Rysiek wie co dobre,ha,ha!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Rysiek zna sie na rzeczy 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      naprawde ty stamtąd 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie