Odpowiedz
Suflety opadają. Takie są fakty. Opadają nawet najlepszym kucharzom. Jednak zdarza się, że nie opadną i powinno się o tym
Suflety opadają. Takie są fakty. Opadają nawet najlepszym kucharzom. Jednak zdarza się, że nie opadną i powinno się o tym napisać. Mój dzisiejszy prawie nie opadł. Jedynie odrobinę, ale i tak warto o tym napisać. Kiedyś przyjdzie dzień, że nie opadnie nawet trochę. Będę dzielnie trenować. Zaś nagrodą jest dobre śniadanie. Czereśnie zastąpić można truskawkami lub jagodami, albo jeszcze lepiej, miksem.
Potrzebujesz (na 2-3 w zależności od wielkości foremek):
- 2 jajka
- 30g serka śmietankowego
- 60g sera koziego
- starta skórka z ½ cytryny
- 2 łyżki stołowe cukru
- ½ szklanki czereśni bez pestek
- masło do posmarowania foremek
Wysmaruj masłem dwie foremki do pieczenia. Oddziel żółtka od białek, po czym białka ubij na sztywną pianę, w trakcie dodając cukier. Żółtka zmieszaj z serami oraz skórką z cytryny, po czym powoli wmieszaj ubitą pianę. Nie chcesz przemieszać, kilka białych grudek nie jest problemem. Rozdziel czereśnie pomiędzy foremki i zalej serową mieszanką. Możesz posypać wierzch cukrem, jeśli lubisz bardzo słodkie poranki.
Piecz w 200*C przez 10-15 minut. Podawaj posypane czereśniami i cukrem pudrem.
Smacznego, Marta
17 komentarzy
-
możesz spróbować zamienić kozi na więcej serka śmietankowego 🙂 możesz też kupić słodki kozi.
ale apetyczne! u mnie tez goszczą jagody od tygodnia w kuchni 🙂
fota odjazdowa! termoobieg rzeczywiscie im nie sluzy 🙁
No tak opadają, ale nie ma co się przejmować, na pewno świetnym szefom kuchni też to się zadarza 🙂 A Twój suflet prezentuje się niezwykle wytwornie z taką ilością owoców 🙂 Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam suflety! Zawsze smaruję masłem kokilki od dołu do góry aby ułatwić im rośnięcie 🙂 No i ważne aby piec bez termoobiegu 🙂
pychotka:) a trening czyni mistrza:)
Chwilę nie zaglądałam, a tu proszę jakie sukcesy! Gratuluję. Opadnięcie ciut się nie liczy, to prawie jak nic. Absolutnie warto było o tym napisać. Jak już zaczną wychodzić jeden za drugim to nie będzie o czym pisać 🙂 Najlepszego!
Idealny 🙂
Omomommmmm! Uwielbiam czereśnie!
Oj mnie raz prawie nie opadł suflet! Spróbuję Twojego przepisu, może zupełnie się uda! Piękny!!
Mojej mamie raz nie opadło. Mnie taka przyjemność jeszcze nie spotkała. Czapki z głów! 🙂
No właśnie, ja się boję tych opadłych sufletów, ale może i ja się wreszcie odważę. Warto przecież mieć marzenia. Nawet te małe o nieopadniętych sufletach hihihihi
Bardzo apetyczne! I te pyszne owoce – cudo!
jakiego rodzaju jest ten serek śmietankowy?
-
Moze byc serek Philadelphia.
wygląda przepysznie !! i te zdjęcia są tak świetne, że jeszcze bardziej jestem skuszona by go kiedyś zrobić 😉
Dodaj komentarz
A czym mogłabym zastąpić serek kozi? Niestety nie podchodzi mi on smakiem, a bardzo chciałabym zrobić taki suflet.