Suflet z Czereśniami
Przepisy

Suflet z Czereśniami

Suflety opadają. Takie są fakty. Opadają nawet najlepszym kucharzom. Jednak zdarza się, że nie opadną i powinno się o tym

Suflety opadają. Takie są fakty. Opadają nawet najlepszym kucharzom. Jednak zdarza się, że nie opadną i powinno się o tym napisać. Mój dzisiejszy prawie nie opadł. Jedynie odrobinę, ale i tak warto o tym napisać. Kiedyś przyjdzie dzień, że nie opadnie nawet trochę. Będę dzielnie trenować. Zaś nagrodą jest dobre śniadanie. Czereśnie zastąpić można truskawkami lub jagodami, albo jeszcze lepiej, miksem.

Potrzebujesz (na 2-3 w zależności od wielkości foremek):

  • 2 jajka
  • 30g serka śmietankowego
  • 60g sera koziego
  • starta skórka z ½ cytryny
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • ½ szklanki czereśni bez pestek
  • masło do posmarowania foremek

Wysmaruj masłem dwie foremki do pieczenia. Oddziel żółtka od białek, po czym białka ubij na sztywną pianę, w trakcie dodając cukier. Żółtka zmieszaj z serami oraz skórką z cytryny, po czym powoli wmieszaj ubitą pianę. Nie chcesz przemieszać, kilka białych grudek nie jest problemem. Rozdziel czereśnie pomiędzy foremki i zalej serową mieszanką. Możesz posypać wierzch cukrem, jeśli lubisz bardzo słodkie poranki. 

Piecz w 200*C przez 10-15 minut. Podawaj posypane czereśniami i cukrem pudrem.

Smacznego, Marta

17 komentarzy
  • A czym mogłabym zastąpić serek kozi? Niestety nie podchodzi mi on smakiem, a bardzo chciałabym zrobić taki suflet.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      możesz spróbować zamienić kozi na więcej serka śmietankowego 🙂 możesz też kupić słodki kozi.

  • ale apetyczne! u mnie tez goszczą jagody od tygodnia w kuchni 🙂

  • fota odjazdowa! termoobieg rzeczywiscie im nie sluzy 🙁

  • No tak opadają, ale nie ma co się przejmować, na pewno świetnym szefom kuchni też to się zadarza 🙂 A Twój suflet prezentuje się niezwykle wytwornie z taką ilością owoców 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Uwielbiam suflety! Zawsze smaruję masłem kokilki od dołu do góry aby ułatwić im rośnięcie 🙂 No i ważne aby piec bez termoobiegu 🙂

  • pychotka:) a trening czyni mistrza:)

  • Chwilę nie zaglądałam, a tu proszę jakie sukcesy! Gratuluję. Opadnięcie ciut się nie liczy, to prawie jak nic. Absolutnie warto było o tym napisać. Jak już zaczną wychodzić jeden za drugim to nie będzie o czym pisać 🙂 Najlepszego!

  • Idealny 🙂

  • swiatjagodowy.blogspot.com Odpowiedz

    Omomommmmm! Uwielbiam czereśnie!

  • Oj mnie raz prawie nie opadł suflet! Spróbuję Twojego przepisu, może zupełnie się uda! Piękny!!

  • Mojej mamie raz nie opadło. Mnie taka przyjemność jeszcze nie spotkała. Czapki z głów! 🙂

  • No właśnie, ja się boję tych opadłych sufletów, ale może i ja się wreszcie odważę. Warto przecież mieć marzenia. Nawet te małe o nieopadniętych sufletach hihihihi

  • Bardzo apetyczne! I te pyszne owoce – cudo!

  • jakiego rodzaju jest ten serek śmietankowy?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Moze byc serek Philadelphia.

  • wygląda przepysznie !! i te zdjęcia są tak świetne, że jeszcze bardziej jestem skuszona by go kiedyś zrobić 😉

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie