Odpowiedz
Delikatny smak, lekka konsystencja, idealny na śniadanie. Przygotowanie może się wydać skomplikowane jak na poranek, ale nie jest. To kilka
Delikatny smak, lekka konsystencja, idealny na śniadanie. Przygotowanie może się wydać skomplikowane jak na poranek, ale nie jest. To kilka minut, a sufletowy początek dnia jest tego warty.
Będziesz potrzebować (na 2 porcje):
- 30g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
- 2 jajka, (w temperaturze pokojowej, oddziel białka od żółtek)
- 60g świeżego sera koziego
- starta skórka z ½ cytryny
- 2 łyżki stołowe cukru
- szczypta soli
Przygotój dwa niewielkich rozmiarów kubki do pieczenia, nasmaruj je masłem, po czym wsyp cukier i równo obtocz ścianki i pokryj dno naczyń. Nadwyżke cukru wysyp.
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
W misce zmieszaj dokładnie serek śmietankowy, ser kozi, żółtka i skórkę cytryny, aż uzyskasz gładką formę.
W drugiej misce ubij białko ze szczyptą soli, kiedy dobrze ubite (dobrze się trzyma razem) zacznij powoli dodawać cukier.
Do mieszanki serowej przełóż 1/3 ubitego białka, wmieszaj, po czym powoli dodawaj resztę. Mieszaj delikatnie, aż wszystko ładnie się połączy, jednak gdy zostaną kawałki białej pianki, nie jest to problem.
Rozlej zawartość pomiędzy dwa przygotowane uprzednio kubki, wyrównaj łyżką powierzchnię, po czym każdą posyp ½ łyżeczki cukru.
Piecz przez 10-15 minut, aż wierzch się zarumieni.
Enjoy, Marta
Znalezione na: david lebovitz
2 komentarze
zamarzył mi się taki kubeczek na śniadanie.
Dodaj komentarz
Dziewczyny no co Wy! Świeżego przez “ż” 🙂