Suflet z Sera Pleśniowego
Przepisy

Suflet z Sera Pleśniowego

iPhoto połknęło właśnie większość moich zdjęć. Zostało kilka, które załączam do posta. Bardzo ale to bardzo mnie to unieszczęśliwiło. Ale

iPhoto połknęło właśnie większość moich zdjęć. Zostało kilka, które załączam do posta. Bardzo ale to bardzo mnie to unieszczęśliwiło. Ale trzeba robić co trzeba robić i nie można się poddawać (w tym przypadku wkurzać).

Mój suflet nieco opadł, ale mimo to nadal smakował wyśmienicie. Znajoma powiedziała, że potrzeba przyzwoitego szefa kuchni z doświadczeniem ,by suflet nie opadł i to mnie nieco pocieszyło. Myślę, że ma racje. Dajcie znać czy wasze opadają.

A tak na marginesie, muszę się podzielić czymś niesamowitym – zaczęłam się wspinać! W trakcie niesamowitego weekendu w górach, znajomi przekonali mnie, żebym spróbowała powspinać się na skałki ze sprzętem, zaczęłam i skończyło się na 3 różnych skałkach i niesamowitą satysfakcją i radością. Chyba znalazłam nowe hobby, jako dodatek do długiej już listy. No i nie można pominąć polskich cudnych gór i lasów jesienią. Co za widoki, co za światło, co za klimat. Umieszczę kilka zdjęć na moim blogu lifestylowo-podróżniczym, jeśli mielibyście ochotę zerknąć.

Wracając do przepisu.

Będziesz potrzebować (na 4):

  • 1 łyżka masła, roztopionego do posmarowania foremek
  • 30g masła
  • ¼ szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 125g sera pleśniowego, w kawałkach
  • 4 żółtka
  • starta gałka muszkatołowa
  • 4 białka

Rozgrzej piekarnik do 200*C  i wysmaruj formy roztopionym masłem.

Roztop 30g masła i wmieszaj mąkę. Gotuj mieszając przez jakieś 2 minuty na małym ogniu (nie pozwól mieszance zbrązowieć). Usuń z palnika i powoli dodaj mleko, ciągle mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę. Połóż garnuszek spowrotem na palniku i doprowadź masę do zagotowania. Duś, ciągle mieszając, przez jakieś 3 minuty, po czym zdejmij z palnika. Dodaj ser i poczekaj aż się rozpuści, po czym kolejno wmieszaj żółtka, posól, popieprz i dodaj gałki muszkatołowej. Przelej wszystko do miski.

W oddzielnej misce ubij białka, aż będą sztywne. Dodaj ¼ do serowej masy i delikatnie połącz, po czym dodaj resztę (delikatnie zamieszaj).

Przelej masę do foremek i piecz przez 20-25 minut, aż suflety ładnie się zarumienią i urosną. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw suflety w środku jeszcze jakieś 2 minuty. Mam nadzieję, że wasze nie opadną.

A jeśli lubicie suflety, zerknijcie na mój poprzedni przepis na suflet z sera koziego 🙂

Smacznego, Marta

Źródło: breakfast & brunch, Murdoch Books

28 komentarzy
  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    i mi, tylko raz sie udało 🙂

  • smakiempisany.blogspot.com Odpowiedz

    cudowny! a pomyśleć, że nigdy nie jadłam sufletu!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      tzreba wypróbować i wcale sie nie przejmuj jak ci opadnie 🙂

  • Suflet!! Ciągle nosze się z zamiarem wypróbowania jakiegoś przepisu na suflet, upatrzyłam sobie czekoladowy…i co z tego??Zburzyłaś mi mój plan swoja jakże kuszącą propozycją! 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      hahaha, jakikolwiek wybierzesz, ale spróbować trzeba.

  • Cudowny, a suflety mają to do siebie, że robią na złość i trochę opadają. Trzeba im to wybaczyć, bo wynagradzają to swoim smakiem 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      święte słowa 🙂

  • Z chęcią zjadłabym taki suflet!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      do dzieła 🙂

  • uwielbiam ser pleśniowy więc myślę, że byłabym zachwycona.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      ja też należę do fanek sera pleśniowego, ma fajny oryginalny smak i super komponuje się ze słodkim.

  • myślisz, że z serem feta taki suflecik wyjdzie? od kiedy przeczytałam na pogromcach mitów medycznych, że ser pleśniowy, może byc niezdrowy staram sie go unikać, jak wszystkiego co nawet teoretycznie może szkodzic 🙁 jakieś inne pomysły na taki suflet?tu masz link do tego artykułu http://pogromcymitowmedyczn

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      z fetą jak najbardziej. co do mitu, e ser pleśniowy jest nie zdrowy, to nie zgadzam się 🙂

  • Musi być pyszny, ja nie mam kokilek 🙁

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      hmh, zawsze można znaleść jakiś substytut, albo w dobrym kubku upiec.

  • yummy! suflet wytrawny to musi być to!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      oj tak 🙂

  • A ja nigdy sama nie robiłam sufletów, więc nie mogę nic na ich temat powiedzieć. Twój nawet jeśli lekko upadły, to i tak fajnie się prezentuje 😀 Acha zjadłabym sobie takie sufleciątko malutkie 😀

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję, a suflet to nic trudnego, a jak opadnie to i tak świetnie smakuje 🙂

  • Taki serowy suflet to śniadaniowe marzenie! 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję Basiu, również pozdrawiam!

  • marzę o takim suflecie <3

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      to do dzieła Aniu 🙂

  • marzę o takim suflecie <3

  • www.relishmeals.blogspot.com Odpowiedz

    Mm, coś idealnego dla mnie! Uwielbiam sery pleśniowe i na pewno zrobię sobie któregoś dnia ten suflet 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      koniecznie daj znać czy ci opadł czy sie udało i nie 🙂

  • Kocham suflety!
    Pysznie mnie połechtałaś tym wypiekiem.
    A może mój kawałek chlebka Hokkaido do kompletu?
    Pozdrawiam!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      oj tak, chlebek Hokkaido pięknie by sie wkomponował 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie