Super Pyszne Skonsy z Jagodami
Przepisy

Super Pyszne Skonsy z Jagodami

Skonsy nie należą u mnie do prostego tematu. Jeśli tu zaglądacie od czasu do czasu to pewnie natknęliście się na moje

Skonsy nie należą u mnie do prostego tematu. Jeśli tu zaglądacie od czasu do czasu to pewnie natknęliście się na moje porażki i narzekania. Czasem opisałam nawet odrobinę frustracji. W pewnym momencie los się odwrócił i zrobiłam pyszne skonsy z fetą i ziołami. Ale strach pozostał, zwłaszcza w związku z tymi zawierającymi owoce. Za nic mi nie wychodziły. W końcu poszłam po rozum do głowy i wytłumaczyłam sobie, że samo się nie zrobi. Ze słabościami trzeba walczyć. Tym razem zaufałam osobie, z której przepisów na słodkości korzystam dosyć często, mowa tu o Monet. Pomyślałam, że jak zaczną mi w końcu wychodzić, to mogę wówczas zacząć kombinować. I wyszły! I były obłędne! Zrobiłam 6 i wszystkie zniknęły jeszcze ciepłe. Ok, może nie zniknęły, mieszkam z Tomaszem, który zawsze w magiczny sposób zjawia się jak jedzenie jest gotowe i tajemniczo znika jak trzeba pozmywać.

Przepis jest banalny, zaś efekt pyszny, więc polecam. Możecie użyć jednego rodzaju jogurtu, bo użyłam dwóch ze względu na braki w lodówce. Tymianek można zastąpić rozmarynem.

Potrzebujesz na 6:

  • 225g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 50g masła, pokrojonego w małe kostki
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka posiekanego tymianku lub rozmarynu
  • ¼ szklanki jogurtu greckiego
  • ¼ szklanki jogurtu sojowego
  • ½ szklanki jagód
  • 1 żółtko z odrobiną mleka do posmarowania skonsów

Do miski wrzuć mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodaj masło i utrzyj palcami. Wrzuć tymianek i dodaj jogurty (można użyć tylko jednego rodzaju jogurtu), cukier i jagody. Delikatnie ugnieć ciasto, uformuj placek wysokości około 2 cm i wytnij szklanką kształty. Każdy posmaruj roztrzepanym żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka.

Piecz w 200*C przez około 15 minut.

Smacznego, Marta

18 komentarzy
  • Wlasnie zrobilem ciasteczka i rowniez wyszly, zgadzam sie z tym, ze sa pyszne 🙂 dzieki

  • jest juz prawie 23 godz. moj 9 miesieczny chlopak smacznie spi, a ja sie mega podniecilam moimi pierwszymi skonsami!!!wyszly i sa oblednie dobre. dzieki bardzo za przepis bo teraz bede eksperymentowac ze smakami. zamiast jagod dalam borowki i delikatnie oproszylam bawolim serem cos jak feta….teraz czekam na owsiane z Twojego przepisu! pozdrowienia dla Twojej dziewczyny

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Ciesze sie bardzo, ze smakowaly. Eksperymentuj koniecznie 🙂 Godzine temu pokazalismy Mii ocean i chyba nas to bardziej ruszylo jak ja 🙂 Ucaluj ode mnie spiocha 🙂

  • są perfekcyjne i w dodatku z jagodami 🙂

  • Zrobiłam z borówką amerykańską zamiast jagód – są pyszne, choć nie wiem czy perfekcyjne, bo nie wiem jak powinny naprawdę smakować. Na czym polegały twoje porażki ze skonsami, co nie wychodziło?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Jak pyszne to perfekcyjne 🙂 Moje porażki polegały na ich wyglądzie. Nie mogłam za nic zrobić ładnych. Były smaczne, ale wyglądały zdecydowanie źle 😀

      • Nad wyglądem swoich też trochę ubolewam, bo się delikatnie rozpłynęły, choć wycinałam je filiżanką o naprawdę małej średnicy. To już wiem nad czym popracować:)

  • O matko matko pochlapałam się śliną powstałą na ten widok! 😉

  • Wygladaja doskonale! Za mna “chodza” juz od ponad roku i choc mam chyba ze trzydziesci przepisow do wyprobowania to do tej pory nie pieklam ani razu 🙂 Zmotywowalas mnie i moze w ten weekend sie uda.htpp://kalejdoskopkulinarny…

  • wyglądają cudownie!!! sconsy robiłam kilka razy i tez porażki mi się zdarzały więc się nie przejmuj!

  • Sconsy wyglądają perfekcyjnie, chyba zrobię takie mężowi na śniadanie 🙂 oby tylko nie znikł przy zmywaniu 😉

  • Musiały smakować obłędnie z delikatną ziołową nutą w połączeniu z jagodami 🙂

  • Uwielbiam sconesy 🙂 i cieszę się, że Twoja walka zakończyła się sukcesem, bo teraz można się cieszyć różnymi smakami i dodatkami 🙂

  • Jadłam niedawno drożdżówki z jagodami i lawendą, ciekawe czy tymianek też będzie tak dobrze do nich pasował… chyba będę musiała niedługo te sconsy zrobić i się przekonać! Kiedy zrobiłam te z fetą i szczypiorkiem bardzo szybko zniknęły ze śniadaniowego stołu 😉

  • Zastanawia mnie jakim sprzętem robisz zdjęcia – bo wychodzą naprawdę perfekcyjnie! Szukałam na stronie, ale nie znalazłam.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Hej Aleksandra, obecnie Canon 5d mark iii, wcześniej Nikon d300.

      • A szkiełka?

        • What should I eat for breakfas Odpowiedz

          a to różnie, ale zazwyczaj 50mm albo 35mm

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie