Odpowiedz
Skonsy nie należą u mnie do prostego tematu. Jeśli tu zaglądacie od czasu do czasu to pewnie natknęliście się na moje
Skonsy nie należą u mnie do prostego tematu. Jeśli tu zaglądacie od czasu do czasu to pewnie natknęliście się na moje porażki i narzekania. Czasem opisałam nawet odrobinę frustracji. W pewnym momencie los się odwrócił i zrobiłam pyszne skonsy z fetą i ziołami. Ale strach pozostał, zwłaszcza w związku z tymi zawierającymi owoce. Za nic mi nie wychodziły. W końcu poszłam po rozum do głowy i wytłumaczyłam sobie, że samo się nie zrobi. Ze słabościami trzeba walczyć. Tym razem zaufałam osobie, z której przepisów na słodkości korzystam dosyć często, mowa tu o Monet. Pomyślałam, że jak zaczną mi w końcu wychodzić, to mogę wówczas zacząć kombinować. I wyszły! I były obłędne! Zrobiłam 6 i wszystkie zniknęły jeszcze ciepłe. Ok, może nie zniknęły, mieszkam z Tomaszem, który zawsze w magiczny sposób zjawia się jak jedzenie jest gotowe i tajemniczo znika jak trzeba pozmywać.
Przepis jest banalny, zaś efekt pyszny, więc polecam. Możecie użyć jednego rodzaju jogurtu, bo użyłam dwóch ze względu na braki w lodówce. Tymianek można zastąpić rozmarynem.
Potrzebujesz na 6:
- 225g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 50g masła, pokrojonego w małe kostki
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżka posiekanego tymianku lub rozmarynu
- ¼ szklanki jogurtu greckiego
- ¼ szklanki jogurtu sojowego
- ½ szklanki jagód
- 1 żółtko z odrobiną mleka do posmarowania skonsów
Do miski wrzuć mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodaj masło i utrzyj palcami. Wrzuć tymianek i dodaj jogurty (można użyć tylko jednego rodzaju jogurtu), cukier i jagody. Delikatnie ugnieć ciasto, uformuj placek wysokości około 2 cm i wytnij szklanką kształty. Każdy posmaruj roztrzepanym żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka.
Piecz w 200*C przez około 15 minut.
Smacznego, Marta
18 komentarzy
jest juz prawie 23 godz. moj 9 miesieczny chlopak smacznie spi, a ja sie mega podniecilam moimi pierwszymi skonsami!!!wyszly i sa oblednie dobre. dzieki bardzo za przepis bo teraz bede eksperymentowac ze smakami. zamiast jagod dalam borowki i delikatnie oproszylam bawolim serem cos jak feta….teraz czekam na owsiane z Twojego przepisu! pozdrowienia dla Twojej dziewczyny
-
Ciesze sie bardzo, ze smakowaly. Eksperymentuj koniecznie 🙂 Godzine temu pokazalismy Mii ocean i chyba nas to bardziej ruszylo jak ja 🙂 Ucaluj ode mnie spiocha 🙂
są perfekcyjne i w dodatku z jagodami 🙂
Zrobiłam z borówką amerykańską zamiast jagód – są pyszne, choć nie wiem czy perfekcyjne, bo nie wiem jak powinny naprawdę smakować. Na czym polegały twoje porażki ze skonsami, co nie wychodziło?
-
Jak pyszne to perfekcyjne 🙂 Moje porażki polegały na ich wyglądzie. Nie mogłam za nic zrobić ładnych. Były smaczne, ale wyglądały zdecydowanie źle 😀
-
Nad wyglądem swoich też trochę ubolewam, bo się delikatnie rozpłynęły, choć wycinałam je filiżanką o naprawdę małej średnicy. To już wiem nad czym popracować:)
-
O matko matko pochlapałam się śliną powstałą na ten widok! 😉
Wygladaja doskonale! Za mna “chodza” juz od ponad roku i choc mam chyba ze trzydziesci przepisow do wyprobowania to do tej pory nie pieklam ani razu 🙂 Zmotywowalas mnie i moze w ten weekend sie uda.htpp://kalejdoskopkulinarny…
wyglądają cudownie!!! sconsy robiłam kilka razy i tez porażki mi się zdarzały więc się nie przejmuj!
Sconsy wyglądają perfekcyjnie, chyba zrobię takie mężowi na śniadanie 🙂 oby tylko nie znikł przy zmywaniu 😉
Musiały smakować obłędnie z delikatną ziołową nutą w połączeniu z jagodami 🙂
Uwielbiam sconesy 🙂 i cieszę się, że Twoja walka zakończyła się sukcesem, bo teraz można się cieszyć różnymi smakami i dodatkami 🙂
Jadłam niedawno drożdżówki z jagodami i lawendą, ciekawe czy tymianek też będzie tak dobrze do nich pasował… chyba będę musiała niedługo te sconsy zrobić i się przekonać! Kiedy zrobiłam te z fetą i szczypiorkiem bardzo szybko zniknęły ze śniadaniowego stołu 😉
Zastanawia mnie jakim sprzętem robisz zdjęcia – bo wychodzą naprawdę perfekcyjnie! Szukałam na stronie, ale nie znalazłam.
-
Hej Aleksandra, obecnie Canon 5d mark iii, wcześniej Nikon d300.
-
A szkiełka?
-
a to różnie, ale zazwyczaj 50mm albo 35mm
-
-
Dodaj komentarz
Wlasnie zrobilem ciasteczka i rowniez wyszly, zgadzam sie z tym, ze sa pyszne 🙂 dzieki