Szparagi!
Przepisy

Szparagi!

Było tu cicho, przepraszam. Od ponad miesiąca mieszkam w San Francisco i zostałam totalnie pochłonięta przez miasto. Na początku pobytu

Było tu cicho, przepraszam. Od ponad miesiąca mieszkam w San Francisco i zostałam totalnie pochłonięta przez miasto. Na początku pobytu zwariowałam i postanowiłam wypróbować każdy smakołyk, jaki mi zaoferują (czyli jaki wyczytam w menu). Jadłam dużo i często i absolutnie tego nie żałuję. Za to zaniedbałam trochę gotowanie. Wpływ na to może mieć również fakt, że przez 2 miesiące w Stanach dzielę mieszkanie z 7-ma chłopcami, czyli jak już się za coś wezmę, to zrobić muszę trochę więcej, bo patrzą na mnie smutne oczy. 

W San Francisco kończy się zima i ponoć zaczyna wiosna, przynajmniej tak mówią. Dni pełne słońca, temperatury powyżej 15*C, pułki w sklepach uginające się pod świeżymi i pysznymi warzywami i owocami, ludzie leżący w parkach – to sprawia, że czuję się nieufna co do tej “zimy”. Kiedy wyjeżdżałam z Berlina, spał on pod pierzynką śniegu, czyli była to zima, tu biegam z krótkim rękawkiem, czasem zawieje zimny wiatr i tyle. Zdecydowanie nie jest to powód do narzekania. Znajomi donieśli mi, że ponoć była to najciemniejsza zima w Berlinie odkąd zaczęto rejestrować pogodę. Wychodzi na to, że ominął mnie depresyjny okres, a wrócę już na wiosnę.

Wracając do tematu jedzenia – wszędzie naokoło widzę szparagi. Uwielbiam szparagi! Dlatego też chciałabym się podzielić kilkoma przepisami, które ostatnio przetestowałam. Nie są one typowo śniadaniowe, o ile w ogóle są, ale warto się dzielić czymś pysznym 🙂 Jeśli się spodobają to mam również pyszny przepis na sałatkę ze szparagami, prażoną gruszką, serem pleśniowym i orzechami, gotową do dzielenia się!

Szparagi w panierce

  • szparagi, garść lub na ile masz ochotę
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki parmezanu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Umyj szparagi i odetnij końce. Przygotuj trzy talerzyki, na pierwszym rozsyp mąkę, na drugim roztrzep jajko, zaś na trzecim połącz bułkę tartą, parmezan oraz zioła prowansalskie. Pokolei obtaczaj szparagi zawartością 1-2-3 talerzyka. Gotowe ułóż na tacy do pieczenia pokrytej papierem. Polej odrobiną oliwy, posól, popieprz i piecz w 180*C przez jakieś 15 minut (obserwuj czy bułka się zarumienia i nie przypala).

Szparagi zasmażane w prosciutto

  • szparagi, garść lub na ile masz ochotę
  • kilka plasterków prosciutto, po jednym na każdy szparag
  • parmezan do posypania
  • olej do smażenia

Każdy szparag owiń prosciutto i smaż na średnim ogniu, na łyżce oliwy. Proste i pyszne. Osobiście bardzo lubię posypać je parmezanem. Mniam!

Szparagi w piwnym cieście

  • szparagi, garść lub na ile masz ochotę
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka mieszanki ulubionych świeżych ziół, drobno posiekanych
  • 2 szklanki oleju do smażenia

W misce zmieszaj mąkę, piwo, skórkę cytryny, sól, cukier oraz zioła. Umyte szparagi z obciętymi końcówkami obtocz ciastem. W garnku średniej wielkości rozgrzej olej, po czym wrzuć do niego szparagi w cieście. Smaż, aż ciasto zarumieni się z każdej strony (3-4 minuty). Przewracałam swoje za pomocą szczypcy do grilla. Smakuje wyśmienicie z dipem z jogurtu, soku z limonki i odrobiny mięty.

Jeśli lubisz piwne przepisy, zerknij także na chleb piwny oraz rozpadający się chlebek z serem cheddar

Smacznego, Marta

21 komentarzy
  • mniami-mniam.blogspot.com Odpowiedz

    Wow świetne pomysły, te w panierce i te w szynce muszą być pyszne. Będę robić 😀

  • Marto,
    Wreszcie zrobiłam te szparagi w panierce. Już od dawna do mnie
    krzyczały ze zdjęcia, tylko nie było na nie sezonu. Teraz wreszcie jest
    sezon, więc wreszcie je upiekłam. No i wyszła cudowność. Uwielbiam je.
    Są genialne a robota z nimi żadna. Pozwoliłam sobie przepis Twój
    opublikować na swoim blogu odrobinę go modyfikując:-)

  • czy szparagi w szynce trzeba wczesniej troche obgotowac ?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Nie, na tym polega całe piękno, dojdą do siebie na patelni 🙂

  • Każda z wersji krzyczy zjedz mnie! Pyszności 🙂

  • smakiempisany.blospot.com Odpowiedz

    wcale Ci się nie dziwie, ja też w tak odległym zakątku próbowałabym wszystkiego…:)

  • głosuję za panierowanymi! Strasznie zazdroszczę ci już tej wiosny przejawiającej się w warzywach, w Polsce musimy jeszcze sobie poczekać 🙁

  • o te panierowane chętnie bym się pokusiła. 🙂

  • Ja patrzą smutne oczy ,to koniecznie trzeba coś zrobic

  • znam te numery, moi bracia też ciągle szukają okazji do załapania się na coś dobrego:D fajnie tak zobaczyć kawałek świata:D

  • oglądałam na kuchnia+ jakiś program o szparagach i od razu nabrałam ochoty… chyba głównie na zupę krem 😉

  • wow, San Francisco, troszeczkę zazdrościmy 😉 Dziękujemy za zdjęcia!

  • Weronika Grzegorzewska Odpowiedz

    A u nas jeszcze sobie poczekamy na szparagi… szkoda, bo bardzo je lubię 🙁 fajnie jest mieszkać z chłopakami 🙂

  • Po prostu genialne! I zdjęcia i Twoje pomysły na szparagi 😉 Zazdroszczę wiosennej aury, bo tu jest nieciekawie, ponuro, szaro i buro.
    Pozdrawiam ciepło;)

  • polaroidbkfast.blogspot.com Odpowiedz

    wielbię 1 i 3 przepis, a 2 nie tylko dlatego, że jestem wegetarianką. tylko *półki, przepraszam ale każdy błąd mnie razi

  • wielbię 1 i 3 przepis, a 2 nie tylko dlatego, że jestem wegetarianką. tylko *półki, przepraszam ale każdy błąd mnie razi

  • bardzooo lubię szparagi , szczególnie jako dodatek do obiadku z sosem 😉

  • Szparagi wyglądają tak obłędnie!

  • ależ Ci zazdroszczę tego San Francisco:) Dzielenie mieszkania z tyloma chłopami też nie jest takie złe, bo zauważyłam, że ta płeć jest zdecydowanie bardziej wdzięczna za posiłki;p Ja już nie mogę się doczekać na szparagi, wtedy wypróbuję wszystkie te przepisy 🙂

  • 🙂 czyli pozytywne wrażenia póki co 😉

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl Odpowiedz

    Cieszę się,że jesteś,choć tak daleko…A szparagi wspaniałe.Chciałabym mieszkać z Tobą.Pięknej wiosny w SF!Amber

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie