Tajska Herbata
Przepisy

Tajska Herbata

Uwielbiam tą herbatę. Piłam ją całkiem często w trakcie podróży po Tajlandii. Zawarty w niej cukier daje kopa i człowiek

Uwielbiam tą herbatę. Piłam ją całkiem często w trakcie podróży po Tajlandii. Zawarty w niej cukier daje kopa i człowiek czuje się prawie jak po kawie. Prawie. T. jest w Portugalii, zaglądam codziennie na jego instagram i tęsknię za nim oraz za podróżowaniem. Plecak na plecach, wygodne buty i ubrania, słońce na twarzy i brak planu. Odbyłam dwie dłuższe wycieczki. Raz kręciłam się z T. po Azji przez prawie rok, potem pojechałam już sama do Ameryki Południowej na pół roku. Z obydwu mam genialne wspomnienia, jednak ruszenie w drogę samemu jest niezapomnianym przeżyciem. Znajdujesz się w nietypowych sytuacjach, poznajesz innych ludzi, masz czas, żeby posłuchać siebie. Myślę, że wiele jeszcze przede mną.

Potrzebujesz:

  • czarna herbata,
  • cukier
  • mleko
  • mleczko kokosowe
  • lód

Zagotuj wodę i zalej dzbanek z czarną herbatą. Powinna być mocna, także wrzuć 4 torebki lub 3-4 łyżki. Dodaj pół szklanki cukru, zamieszaj i pozostaw do ostudzenia. W szklance zmieszaj mleko z mleczkiem kokosowym (pół na pół). Wrzuć lód do szklanki, zalej 2/3 herbatą i 1/3 mieszanką mleczną. 

Smacznego, Marta

19 komentarzy
  • Epicko ujęte mieszanie się cieczy. Gra świateł mega tutaj podkreśla jak dla mnie charakter danego dania, czy napoju jak tu. Smak – no po prostu widać go, znając składniki

  • I wish I could speak polish.

  • Ale zazdroszczę takich podróży. Mi udało się trochę pojeździć podczas studiów, ale niestety im człowiek starszy, tym więcej zobowiązań. Czasem też najchętniej bym rzuciła korporację i wyjechała w pizdu 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Gosia, jeszcze nic straconego. Każdy ma trochę inny czas na podróżowanie, może twój przyjdzie później, jak już będziesz się czuła spokojna finansowo.

  • smakiempisany.blogspot.com Odpowiedz

    super 😉 ja do tej pory piłam tylko z mlekiem i kardamonem, ale ta wersja pewnie też by mi posmakowała ;)I zazdroszczę podróży. Azja, Ameryka Południowa… naprawdę wow. Dla mnie do abstrakcja i szczyt marzeń. Powiedz mi coś więcej proszę o tym roku w Azji.Rok to bardzo wiele. Pracowaliście, czy tylko podróżowaliście? Jak z noclegiem itd?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Nie pracowaliśmy, zrobiliśmy drobne obliczenia i zaoszczędziliśmy pieniądze. Podróżowaliśmy niskim kosztem, spaliśmy w najtańszych miejscach, Azja może być bardzo tania. Podróże opisałam na moim blogu podróżniczym, możesz zerknąć jak kiedyś będziesz miała chwilę
      🙂 http://goldentimesnewwoman….

  • mocno intrygujące połączenie! i pyszne napewno 🙂

  • Nigdy nie piłam takiej herbaty, ale czuję że to mój smak. Pycha!Ja jestem raczej domatorem, bałabym się samodzielnej podróży, gratuluję odwagi!

  • Dość podobnie robiłam herbatę indyjską, dodając jeszcze przyprawy. Zakochałam się w tym smaku, pewnie znów powróci jesienią. A tajską też wypróbuję :).

  • kocham! choc na pierwszym miejscu jest tom yum 🙂 za 2 tygodnie wybieram sie do berlina, mozesz polecic mi jakies fajne hostele? albo, jesli znasz, fajne mieszkania/pokoje z airbnb? pozdrawiam goraco z aachen, gabi

  • Zdjecie przecudne! A takiej herbaty jeszcze nie pilam, ale na pewno wyprobuje, chocby dlatego, ze uwielbiam mleczko kokosowe.

  • mmmm..wyglada pysznie! kawa i kokos mus niesamowicie kusic zapachem!

  • Herbata z mlekiem kokosowym to bardzo intrygujący pomysł. Widziałam tylko wersje tajskiej herbaty z mlekiem skondensowanym i chociaż chcę spróbować, trochę boję się, że będą za słodkie. Mleko kokosowe będzie idealne 🙂

  • Do tej pory byłam zakochana w herbacie mongolskiej, którą piłam w niedużej miejscowości nad polskim morzem (sic!). Do tajskiej o dziwo wszystko mam, na pewno wypróbuję 🙂

  • Zawsze podziwiam ludzi, którzy decydują się na samotną i daleką wyprawę. Jest we mnie cząstka szaleństwa i chęć odkrywania świata i chociaż bywam typem samotnika, jakoś taka dzika podróż bez towarzysza na razie nie chodzi mi po głowie 🙂
    Jeśli chodzi o herbatę..nie lubię dodatku mleka, ale gdy napar jest mocno zaparzony, pojawia się tam spora ilość cukru i mleka kokosowego, od razu jestem kupiona. Spróbuję.
    Pozdrawiam, Tosia.

  • ooo, ciekawie!! aż nabrałam ochoty na taką herbatę, szczególnie kiedy w składzie widzę mleczko kokosowe 🙂
    znakomite zdjęcia !

  • Bee, Magazyn Kuchenny Odpowiedz

    Bardzo lubię tajskie herbaty we wszelkich odmianach, poza jedną w intensywnie pomarańczowym kolorze. Kokosowa – mniam! Choć słodzić to oni lubią, oj lubią.

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl Odpowiedz

    Marta,
    ja też znam tę herbatę z Tajlandii.
    Mnie nieźle uzależniła i wtedy przestałam pić kawę.
    A podróże kocham i zazdroszczę,bo teraz mogę na tylko krótko…Amber

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie