Czasem łatwiej złapać w sklepie za pudełko z ciastem francuskim, rzucić coś na wierzch i szybko upiec. Zaoszczędza ci to
Czasem łatwiej złapać w sklepie za pudełko z ciastem francuskim, rzucić coś na wierzch i szybko upiec. Zaoszczędza ci to sporo czasu i nie musisz bawić się w przyrządzanie ciasta, zaś efekt końcowy może cię zaskoczyć. Spróbuj poniższego przepisu, bo podejrzewam, że go polubisz 😉
Będziesz potrzebować:
2 łyżki stołowe masła
4 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego tymianku
20g posiekanych orzechów
ciasto francuskie
ser pleśniowy
sól i pieprz
Rozpuść masło na patelni i wrzuć na nią posiekane szalotki, czosnek i tymianek. Smaż na średnim ogniu do zarumienienia (około 10-15 minut). Wrzuć do mieszanki orzechy i odstaw do ostudzenia.
Z ciasta wytnij kwadraty 10cmx10cm i zagnij w nich brzegi. Przenieś ciasto na blachę pokrytą papierem do pieczenia i rozdziel mieszanke pomiędzy kawałkami (brzegi zostaw puste), posyp serem pleśniowym.
Piecz w 220 C fprzez 12-15 minut.
Źródło: All color cookbook