Odpowiedz
Dzisiejszy wpis jest wyjątkowy, bo zainspirowany firmą Sony. Poproszono nas o przetestowanie aparatów cyfrowych Cyber-shot, co zaowocowało obfitymi śniadaniami i
Dzisiejszy wpis jest wyjątkowy, bo zainspirowany firmą Sony. Poproszono nas o przetestowanie aparatów cyfrowych Cyber-shot, co zaowocowało obfitymi śniadaniami i odkrywaniem nowego sprzętu. Aparat jest mały, poręczny, a efekty bardziej niż zadowalające, zresztą oceńcie sami.
W przeciągu miesiąca przedstawimy Wam cztery przepisy ze zdjęciami wykonanymi wspomnianym aparatem i mamy nadzieję, że zainspirują Was tak, jak zainspirowały nas.
A dzisiaj propozycja na weekend. Przygotowanie zajmuje około 35 minut, zaś dania nie powstydziłaby się dobra restauracja. Ciasto francuskie kupić można, już gotowe, w sklepie, co zaoszczędzi czasu. Jedyne co pozostanie, to dodatki, z którymi eksperymentować można do woli. Osobiście wyjątkowo zasmakowała mi wersja z jajkiem, bekonem i szparagami, oraz sosem śmietankowym.
Składniki (na 2 porcje):
- pasek gotowego ciasta francuskiego
- 4 paski bekonu
- 3 szparagi
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka świeżego tymianku, drobno posiekanego
- 2 łyżki żółtego sera, startego
- 2 jajka
- sól i pieprz
- roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
Rozgrzej piekarnik do 200*C.
Z ciasta francuskiego wytnij prostokąt w rozmiarach około 15 cm na 24 cm, umieść na papierze do pieczenia, po czym nożem lekko zaznacz linie ramki, w odległości około 1,5 cm od brzegu ciasta. Ząbkami widelca nakłuj środek w kilku miejscach, brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem, po czym włóż do lodówki na około 15 minut.
Na blaszce do pieczenia ułóż papier, a na nim paski bekonu, zaś obok szparagi pokropione oliwą oraz posypane solą i pieprzem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 10 minut.
Kiedy wyjmiesz szparagi i bekon z piekarnika, włóż tam ciasto na papierze do pieczenia na około 8 minut. Jeśli ciasto zacznie zbierać powietrze i wybrzuszać się, przekłuj je widelcem.
W małej miseczce zmieszaj śmietanę z tymiankiem. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, rozsmaruj krem ze śmietany równo po wnętrzu ciasta (nie smaruj brzegów), następnie poprusz serem i posyp kawałkami bekonu. Wbij na ciasto dwa jajka (po przeciwnych stronach ciasta), po czym ułóż na wierzchu szparagi. Piecz, aż białko się zetnie, zaś żółtka nadal pozostaną płynne, czyli około 10 minut.
Smacznego, Marta
16 komentarzy
-
dziękuję za miłe słowa. Ktoś kiedyś powiedział, że gotowanie to sztuka 😉
Zakochałam się! Nie dość, że naprawdę znakomite wykonanie, uczta wizualna, to jeszcze takie połączenie smaków – szparagi, bekon (!), ser, tymianek. Wygląda cudownie, z przyjemnością podbiorę i wypróbuję.Pozdrawiam,
Mrs. Sandman
-
Co do łączenia smaków, to muszę przyznać, że się udało, oczywiście można dodać o wiele więcej, a także wymieniać i kombinować z tym co kto lubi. Pozdrawiam!
Jajo sadzone ze szparagami – uwielbiam :). A zdjęcie jest cudne. Ciekawa jestem jakie będą kolejne 🙂
-
Dziękuję Alucha 🙂
Wygląda przepysznie, muszę taką zjeść na śniadanie 🙂
-
Polecam 🙂
mniam! ale pysznosci 😉
-
dziękuję Pieczarka 🙂
wykwintnie 😉
-
Dziękuję, idealnie nadaje się na śniadanie we dwoje, zwłascza do podziału 🙂
Taka francuska wariacja na temat Bacon&Egg Sandwich — po zdjęciu widać, że udana! Mniam!
-
tylko bez chleba 😉
Swietne zdjęcie, a przepis wydaje się rewelacyjny i prosty. Na pewno spróbuje!
-
Warto, sama zakochałam się w tym przepisie i już wiem, że nie ostatni raz coś takiego robię, zwłaszcza, że gotowe ciasto ułatwia znacznie przygotowanie.
Dodaj komentarz
Piękny śniadaniowy obraz. 🙂 Jak tylko zrobię kiedyś ciasto francuskie na pewno namaluję coś takiego i poranku! 🙂